21. Nov 2023

ESYLUX - Eenvoudig een KNX multi-sensor aansluiten: Nieuwe versie van de ATMO aanwezigheidsmelder van ESYLUX

ESYLUX - Eenvoudig een KNX multi-sensor aansluiten: Nieuwe versie van de ATMO aanwezigheidsmelder van ESYLUX
ESYLUX - Eenvoudig een KNX multi-sensor aansluiten: Nieuwe versie van de ATMO aanwezigheidsmelder van ESYLUX

ATMO-aanwezigheidssensoren van ESYLUX zorgen voor een energie-efficiënte verbetering van de sfeer in ruimtes: Door uitgebreide multisensoren voor een energiezuinige regeling van verlichting, airconditioning, ventilatie en verwarming. Een nieuwe versie van het hoogste configuratieniveau biedt nu een nog eenvoudigere installatie.

VOC-sensor met 30-V voeding

Naast het detecteren van aanwezigheid, lichtsterkte, temperatuur en vochtigheid, detecteert de PD-ATMO 360i/8 O AUX 30 V KNX ook vluchtige organische componenten (VOC's) om het binnenklimaat uitgebreid te verbeteren via airconditionings- en ventilatiesystemen. Voorheen was er een aparte 230 V voeding nodig voor de VOC sensor, maar de nieuwe versie heeft slechts 30 volt extra gelijkstroom nodig. Dit betekent dat er geen aparte kabel nodig is: Zorg gewoon voor de extra spanning via de AUX-uitgang van een KNX-voeding en twee vrije draden van de KNX-kabel. Bovendien maakt de aanwezigheidsmelder de planning en installatie nog eenvoudiger door alle sensoren in één apparaat te bundelen.

De VOC-sensor heeft een extra 30 volt gelijkstroom nodig. De nieuwe versie wordt gewoon aangesloten met twee vrije draden van de KNX-kabel.

VOC's - De belangrijkste reden voor ventilatie

Vluchtige organische stoffen zijn antropogene of biogene dampen, bijvoorbeeld van synthetische en bouwmaterialen, tapijten en schoonmaakmiddelen, of mensen en voedsel. Te hoge concentraties hebben een negatief effect op de stemming, veroorzaken oogirritatie, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en verminderen de prestaties. Ze zijn aan de orde van de dag, vooral in gesloten ruimtes zoals vergaderzalen, kantoren, wachtkamers, klaslokalen en sanitaire voorzieningen.

Energie alleen wanneer het nodig is

Om airconditionings- of ventilatiesystemen te regelen op basis van VOC-detectie, gebruiken ATMO aanwezigheidssensoren drie individueel configureerbare grenswaarden. Voor temperatuur en vochtigheid zijn er twee grenswaarden. Net als de aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling zijn apparaten alleen actief als er mensen aanwezig zijn. Als gevolg daarvan wordt er alleen energie verbruikt wanneer dat echt nodig is en alleen op het noodzakelijke niveau. Bovendien ondersteunt een akoestische sensor de passieve infrarood aanwezigheidsdetector om beweging te detecteren in gebieden met slecht zicht.

Op het hoogste configuratieniveau beschikt de ATMO over een luchtkwaliteitssensor voor het detecteren van vluchtige organische stoffen (VOC's).

Ontdek meer

Social Share:

  • Highlights