De nalatenschap van KNX

In mei 1999 richtten de leden van de volgende organisaties KNX Association cvba op:

  • EIBA (European Installation Bus Association)
  • EHSA (European Home Systems Association)
  • BCI (BatiBUS Club International)

De Association is de eigenaar van de wereldwijde STANDAARD voor woning- en gebouwautomatiseringstechnieken:KNX, alsook van het wereldwijde KNX-handelsmerklogo. KNX Association is een non-profitorganisatie onder Belgisch recht. De leden zijn fabrikanten van apparaten voor verschillende toepassingen binnen de woning- en gebouwautomatisering op basis van KNX, zoals de regeling van de verlichting, rolluiken, verwarming, ventilatie, airconditioning, energiebeheer, meteropname, monitoring, alarm-/inbraaksystemen, huishoudelijke apparaten, audio-/videotoepassingen en veel meer. Naast fabrikanten kunnen ook dienstverleners (nutsvoorzieningen, telecom, ...) lid worden van de KNX Association.

Structuur

  • Algemene vergadering – de hoogste juridische autoriteit van de organisatie, waarin alle leden een zitje hebben – komt minstens eenmaal per jaar samen om de ondernomen activiteiten en het budget voor het volgende jaar goed te keuren. De raad van bestuur, die binnen de leden van de algemene vergadering voor een periode van 5 jaar wordt verkozen, is verantwoordelijk voor de strategie van de organisatie, voor de KNX-standaard en voor het budgetvoorstel.

De raad van bestuur (KEB) wordt bijgestaan door 2 permanente raden:

  • de technische raad (KTB). Deze raad is verantwoordelijk voor de goedkeuring en evolutie van de KNX-standaard, inclusief de systeem-/testspecificaties en certificeringsregels.  De KTB neemt de definitieve technische beslissingen en is eveneens verantwoordelijk voor het opsturen van onderdelen van de KNX-standaard naar de toepasselijke internationale standaardiseringscomités.
  • de marketingraad (KMB). Deze raad is verantwoordelijk voor de marketingstrategie van de KNX-standaard, inclusief de communicatie- en promotionele activiteiten van KNX Association met betrekking tot de KNX-standaard. De KMB neemt de definitieve beslissingen op het vlak van marketing en is eveneens verantwoordelijk voor de activiteiten die door de nationale KNX-groepen op de verschillende markten worden georganiseerd.

De technische raad en de marketingraad worden bijgestaan door verschillende werkgroepen (WG's) en taakgroepen (TF's) waarin alle aandeelhouders kunnen deelnemen aan het verder ontwikkelen en promoten van de KNX-standaard.

Partnership

Naast de leden heeft KNX Association partnershipovereenkomsten afgesloten met meer dan 75.000 partners in meer dan 164 landen wereldwijd. Het soort partnership is afhankelijk van de respectieve doelgroep. Hier vindt u een overzicht van al onze community's.