12. Mar 2025
Sinds de lancering van ChatGPT is er een explosieve focus op generatieve AI. Kunstmatige intelligentie is echt overal. Mensen zien AI vaak als een hulpmiddel voor hun werk, maar deze technologie beperkt zich niet tot je werkplek. Als je thuis een slimme speaker hebt, heb je al de hele tijd interactie met AI. Maar ook het monitoren van je energieverbruik via slimme meters is voor een groot deel gebaseerd op AI-technologie. Laten we eens kijken hoe AI slimme huizen heeft beïnvloed en dat in de nabije toekomst zal blijven doen.
AI maakte al deel uit van smart home-technologie lang voor de hausse aan generatieve AI-chatbots. Interactie met je slimme speaker, het activeren van je slimme beveiligingssysteem en het in realtime monitoren van je energieverbruik - de output (acties) van deze systemen zijn allemaal gebaseerd op deep learning-modules. Een volledig geautomatiseerd slim huis dat pepermuntthee voor je maakt en je een bad laat vollopen als je verkouden bent, is nog steeds een sciencefictiondroom. Desalniettemin denken we dat het hoog tijd is om deze prachtige technologie en de bijdrage ervan aan je slimme huis op waarde te schatten.
Spraakassistenten begonnen ooit als een leuke gadget voor in je woonkamer om muziek af te spelen of een weerbericht te geven. Vandaag de dag zijn ze je virtuele metgezel geworden, op de hoogte van je huidige trainingsschema, je woon-werkverkeer, je sociale agenda en nog veel meer.
Dankzij Natural Language Processing (NLP) kunnen deze apparaten gesproken commando's begrijpen. Gesproken taal verschilt vaak aanzienlijk van geschreven tekst door accenten, woordgebruik en context.
AI-gestuurde spraakverwerking maakt contextueel begrip en betere interactie mogelijk.
In slimme huizen zijn spraakassistenten een integraal onderdeel; ze hebben een vergelijkbare functie als je bedieningspaneel of je mobiele app voor slimme huizen. Als huiseigenaar geef je een commando aan je Alexa, Sonos, Google Home of HomeKit en je slimme assistent communiceert met de bijbehorende apparaten. Het kan zo eenvoudig zijn als het dimmen van de lichten in de woonkamer, of zo complex als een 'goede nachtmodus' waarbij een veelheid van je verbonden apparaten geacht worden te handelen (bijv. het slimme beveiligingssysteem wordt ingeschakeld, terwijl je verlichting en verwarming worden uitgeschakeld).
Vraag altijd advies aan een automatiseringsspecialist om je slimme apparaten aan te sluiten op je slimme ecosysteem om een naadloze integratie en soepele werking te garanderen.
Er zijn altijd huiseigenaren die willen besparen op hun energierekening. Slimme meters zijn daarvoor het perfecte hulpmiddel. Ze helpen je om het energieverbruik van je huishouden in de gaten te houden en geven gedetailleerde rapporten. Welke apparaten verbruiken de meeste energie? Welke gebieden in je huis verbruiken elektriciteit? Op basis van je gegevens en AI-gebaseerd leren zal je slimme meter een aantal suggesties doen om je gedrag aan te passen of om je systeeminstellingen aan te passen, zodat je slimme ecosysteem proactief kan handelen.
Automatisch de lichten dimmen en de thermostaat lager zetten in kamers waar je al een half uur niet bent geweest, of je wasmachine programmeren om piekverbruik te voorkomen terwijl je optimaal stroom afneemt van je zonnepanelen, het zijn maar een paar manieren waarop een slimme meter je kan helpen energiezuiniger te leven.
Slimme beveiligingssystemen bestaan uit een reeks apparaten, zoals camera's, deurbellen, rookmelders, bewegings- en aanwezigheidssensoren en meer. Het is geen verrassing dat de technologie achter deze slimme apparaten steeds meer AI-gebaseerd is. Vandaag de dag zijn slimme camera's en bewegingssensoren bijvoorbeeld in staat om mensen te herkennen van huisdieren en objecten. In de toekomst zullen camera's worden uitgerust met gezichtsherkenning, waardoor je slimme beveiligingssysteem je een melding kan sturen als er een ongenode gast in de buurt is. Maar we kunnen nog verder gaan. Dankzij deep learning zullen uw beveiligingscamera's in staat zijn omverdacht van onschuldig gedrag onderscheiden.
Je vraagt je misschien af of het een goed idee is om vandaag te investeren in een KNX-systeem, terwijl de implementatie van AI in slimme apparaten nog steeds wordt onderzocht. Het korte antwoord is: ja. Als u vandaag een KNX-systeem installeert, zult u aanzienlijk langer profiteren van uw investering. Bovendien zal je slimme ecosysteem dankzij de KNX open standaard compatibel zijn met toekomstige technologieën en software-updates. Uw KNX smart home zal volledig toekomstbestendig zijn, ongeacht de installatiedatum.
Of je nu al hebt geïnvesteerd in een slim ecosysteem of onbewust slimme apparaten gebruikt die worden aangestuurd door AI, kunstmatige intelligentie zal een steeds belangrijkere rol spelen in elk huishouden van de toekomst. AI helpt bij het creëren van een comfortabele leefomgeving en maakt een gevoel van echte veiligheid mogelijk.
Bent u overtuigd van de kracht van AI? Neem contact op met een lokale KNX-gecertificeerde professional om te profiteren van erkende expertise. U kunt er zeker van zijn dat een investering in een KNX-systeem toekomstbestendig is voor AI, dankzij onze open standaard.