26. Apr 2023

Wat is het verschil tussen een bewegingssensor en een aanwezigheidssensor?

Wat is het verschil tussen een bewegingssensor en een aanwezigheidssensor?
Wat is het verschil tussen een bewegingssensor en een aanwezigheidssensor?

Zou het niet fijn zijn om uw tuin in te lopen en de verlichting op uw terras in te schakelen en weer uit te schakelen zodra u weggaat? Of om er absoluut zeker van te zijn dat er geen indringers zijn die uw pakketjes stelen? Door bewegingssensoren of aanwezigheidssensoren in uw smart home op te nemen, kunt u precies dat bereiken. Maar wat is het verschil tussen deze producten en hoe werken ze?

Hoe werken bewegings- en aanwezigheidssensoren?

Bewegingssensoren en aanwezigheidssensoren werken vergelijkbaar, omdat ze beweging in een gebied meten, bijvoorbeeld in uw tuin, keuken of slaapkamer.

Bewegingssensoren registreren acties, zoals iemand die een kamer binnenloopt, en vereisen een grotere beweging. Aanwezigheidssensorenzijn echter gevoeliger dan bewegingssensoren. Zij kunnen subtielere bewegingen meten, omdat zij met hogere beeldresoluties werken.

Wanneer gebruikt u een bewegings- of aanwezigheidssensor?

Het hangt allemaal af van de indeling van uw huis, waar u woont en hoe u zich in uw eigen ruimte beweegt. Als u bijvoorbeeld in een land woont waar het in de winter erg donker wordt, is het prettig als de verlichting van uw oprit of garage aangaat als u uw auto parkeert. Of om een nachtlampje te hebben als u 's nachts de badkamer bezoekt.

Idealiter plaatst u een combinatie van bewegings- en aanwezigheidssensoren waar ze het meest effectief zijn:

  • Bewegingssensoren in gebieden waar meer beweging is, zoals gangen of trappenhuizen
  • Aanwezigheidssensoren in ruimtes waar u stil zit of ligt, zoals een thuiskantoor, woonkamer of slaapkamer

Elk van deze sensoren kan worden gebruikt om acties te activeren binnen uw smart home set-up, bijvoorbeeld het in- of uitschakelen van lichten, het afspelen van muziek, het activeren van een beveiligingssysteem of verwarmingsapparaten.

Kortom, als u overweegt een smart home te realiseren, denk er dan aan om ook bewegings- en aanwezigheidssensoren toe te voegen. Ze kunnen nog meer functionaliteit en comfort toevoegen door de manier waarop u en uw gezin zich door uw huis bewegen te volgen.

Social Share:

  • Highlights