07. Jun 2023

Hoe kunt u geld besparen als u investeert in een slimme woning?

Hoe kunt u geld besparen als u investeert in een slimme woning?
Hoe kunt u geld besparen als u investeert in een slimme woning?

Hoewel de initiële investering in smart home-technologie duur lijkt, wegen de voordelen op lange termijn op tegen de kosten. In feite kan investeren in een slimme woning u helpen geld te besparen op energierekeningen, huisverzekeringen en zelfs waterverspilling. In deze blogpost verkennen we drie manieren waarop u geld kunt besparen door te investeren in een slimme woning, en hoe deze apparaten u kunnen helpen uw energieverbruik te optimaliseren, de beveiliging te verbeteren en middelen te besparen. Dus of u nu uw ecologische voetafdruk wilt verkleinen of gewoon uw maandelijkse uitgaven wilt verlagen, slimme oplossingen zijn het antwoord.

Bespaar energie, verhoog uw besparingen

Slimme woningen zijn ontworpen om het energieverbruik te optimaliseren, want het is dit gemak waar huiseigenaren wanhopig naar op zoek zijn. 

Door te investeren in smart home-apparaten, zoals slimme thermostaten, verlichtingssystemen, slimme stekkers en andere apparaten, kunt u uw energierekening aanzienlijk verlagen. 

Deze apparaten kunnen worden geprogrammeerd om uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt en de instellingen aan te passen op basis van uw aanwezigheid of afwezigheid in huis, wat leidt tot energiebesparing.

Voeg wat energiemonitoring en een beetje automatisering toe aan de mix en je bouwt een zuinig fort voor je gezin. Door uw energieverbruik bij te houden, op basis van de gegevens van slimme meters, kunt u bepalen welke elektrische apparaten de meeste stroom nodig hebben. Op uw beurt kunt u zich afvragen "Moet dit apparaat altijd aan staan?". Is het antwoord neen? Kies voor een gepersonaliseerde, geautomatiseerde planning op basis van uw dagelijkse gewoonten en vaste routines.

Huisbeveiliging is een investering waard

Slimme huisbeveiligingssystemen staan bekend om hun hoge gevoeligheid en subtiele installatie, vooral als ze uit meerdere apparaten bestaan. 

Camera's, alarmen, infraroodmonitoren, bewegings- of aanwezigheidssensoren die op uw verlichtingssystemen zijn aangesloten en zelfs glasbreukdetectie, het zijn allemaal optionele voorzieningen om de veiligheid van uw gezin te garanderen en de schade aan eigendommen te beperken. Inbraak en vandalisme komen maar al te vaak voor, zeker wanneer de technologie om deze situaties te voorkomen beschikbaar en betaalbaar is.

Verlaat uw huis met een goed geweten dankzij technologie die op afstand bedienbaar is. Enkele voorbeelden van beveiligingsapparaten die perfect compatibel zijn met een KNX-systeem:

  • Interra KNX Sensor Series - Dit productassortiment varieert van aanwezigheidssensoren tot wateroverstromingsdetectie.
  • KNX all-in-one sensor - Een multisensor die beweging, aanwezigheid, temperatuur, CO², lichtsterkte, vochtigheid en akoestiek detecteert.

Belangrijk om te weten: denk na voor u koopt. De beste praktijk is om een KNX automatiseringsdeskundige aan te spreken voor een eerste inspectie. Vertel de deskundige over uw wensen en verwachtingen, zodat hij of zij kan berekenen welke apparaten uw beveiligingssysteem nodig heeft, hoeveel apparaten er nodig zijn en waar ze moeten worden geplaatst voor een optimale dekking.

Krijg grip op uw waterverspilling

Een persoon in Europa gebruikt gemiddeld 144 liter water per dag. Douchen, doorspoelen, koken, verwarmen... Deze alledaagse handelingen tellen snel op in waterverbruik. Dezelfde vuistregel voor energiezuinig wonen is hier relevant: breng uw waterverbruik in kaart, zodat u kunt nagaan op welke activiteiten kan worden bespaard. Over het geheel genomen zien we dat de badkamer en de keuken het hoogste waterverbruik hebben. Een paar tips om eenvoudig uit te voeren en snel water en geld te besparen:

  • Installeer een slimme douchekop. Het heeft vaak een ingebouwde meter zodat u uw verbruik live kunt volgen. Sommige douchekoppen worden zelfs aangedreven door waterkracht!
  • Vervang uw gezone wastafelkraan door een slimme waterkraan. Met dit apparaat kun je kokend water halen door gewoon de kraan open te draaien. Door het kookproces over te slaan heb je een behoorlijke hoeveelheid energie bespaard.
  • Overweeg slimme toiletten. Een ouder toilet verspilt gemakkelijk 3,5 liter water per spoeling. Aangezien een persoon gemiddeld 5 keer per dag spoelt, stapelt de totale hoeveelheid zich op tot bijna 20 liter per dag. Met een slim toilet kun je dat terugbrengen tot 1 - 2 liter.

Gebruikt u sproeiers om uw tuin groen en slank te houden? In dat geval is een slim irrigatiesysteem een must. Deze slimme toepassing berekent de benodigde waterdoseringen op basis van de temperatuur, luchtvochtigheid en droogte, in plaats van elke dag op een bepaald uur te sproeien.

Een slimme woning, een investering die loont

Ja, het valt niet te ontkennen, een smart home installatie vergt een behoorlijke investering van huiseigenaren. Hetzelfde geldt voor het ontwerpen van een nieuwe keuken of de aankoop van een nieuwe auto. Met domotica kunt u echter indirect een deel van uw geïnvesteerde budget terugwinnen door energie te besparen en te anticiperen op ongelukken.

Bovendien kunt u door te investeren in slimme technologieën geld verdienen en de waarde van uw eigendom verhogen. Benieuwd? Lees meer in ons artikel over het verhogen van de waarde van uw woning met smart home technologie.

Social Share:

  • Highlights