07. Jun 2023

Hoe en waar u een slimme bewegingssensor in uw huis installeert

Hoe en waar u een slimme bewegingssensor in uw huis installeert
Hoe en waar u een slimme bewegingssensor in uw huis installeert

Het is bijna onmogelijk om een goed functionerend slim huis voor te stellen zonder de aanwezigheid van slimme bewegingssensoren. Als extra paar ogen en oren houden zij alle plaatsen en gebeurtenissen in de gaten die jij niet kunt zien. De juiste plaatsing van deze bewegingssensoren is een cruciale stap in het proces van het opzetten van uw slimme woning.

Slimme bewegingssensoren maken uw leven een stuk eenvoudiger dankzij en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt binnen en buiten uw slimme woning. Bijvoorbeeld door u te waarschuwen in geval van nood, zoals een overstroming in uw kelder of ongewenste gasten die op uw terrein aankomen. 

Maar slimme sensoren kunnen u ook helpen energie te besparen in huis, door het licht of de verwarming uit te schakelen in kamers waar geen aanwezigheid is gedetecteerd. Ze kunnen u zelfs verwittigen wanneer een geliefde thuiskomt.

Waar moet u uw slimme bewegingssensoren plaatsen?

Wanneer u uw slimme bewegingssensoren installeert, kunt u door de juiste plaatsing een groter gebied van uw huis bestrijken met minder sensoren, waardoor u tijd en geld bespaart. Afhankelijk van het gebruik dat u in gedachten heeft voor de slimme sensor, en in welke kamer u ze wilt plaatsen, zijn er een paar beste manieren om het meeste uit elke sensor te halen.

Gebieden met veel beweging

Gangen, woonkamers, trappen, of gewoon alle kamers met een typisch hogere doorlaat zijn geweldige plaatsen om uw smart home sensoren te installeren. Want als je er langs moet lopen, doen indringers dat ook.

Tegenover of boven een deuropening

In dezelfde geest zijn deuropeningen zoals uw hoofdingang een goede plaats voor bewegingssensoren. Plaats uw slimme sensor recht tegenover de deur, zodat hij onmiddellijk ongewenste bezoekers die uw huis binnenkomen kan detecteren.

Wil je in een meer verborgen richting gaan? Place the motion sensor right above your door facing down. 

De sensor zal de inbreker onmiddellijk kunnen detecteren, maar de inbreker zal pas weten dat hij er is als uw alarm al geactiveerd is.

Hoeken

Wilt u zoveel mogelijk dekking met uw slimme bewegingssensoren? Hoeken zijn de perfecte plek om een volledig zicht op de kamer te krijgen. Sommige bewegingssensoren, zoals de Steinel IS 180-2, hebben een detectiehoek van 180° en zijn zelfs voorzien van een houder die perfect in elke hoek past.

2 tot 2,5 meter hoog

Natuurlijk is het belangrijk dat uw bewegingssensoren een overzicht krijgen van de kamer of ruimte waarin ze zijn geïnstalleerd. Een te hoge plaatsing kan dode hoeken op de vloer veroorzaken, terwijl een te lage plaatsing kan leiden tot blokkering. Montage op ongeveer 2 tot 2,5 meter van de vloer zou de perfecte hoogte moeten zijn voor de meeste bewegingssensoren.

Wil je hoger gaan? De bewegingsmelder Cube van Gira heeft een detectiehoek van 360° wanneer deze op uw plafond is gemonteerd. U krijgt een compleet overzicht van elke kamer of ruimte, binnen en buiten.

Waar geen bewegingssensoren te plaatsen

Het zorgvuldig plaatsen van uw bewegingssensoren kan de efficiëntie en veiligheid van uw slimme woning enorm verbeteren. Maar als ze op de verkeerde positie worden geplaatst, kan dat leiden tot dode hoeken en valse alarmen, en dus een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit in uw slimme woning.

Plaats uw bewegingssensoren bijvoorbeeld niet achter grote meubels, aangezien deze omvangrijke voorwerpen de meeste infraroodsensoren blokkeren.

Als u infraroodsensoren gebruikt, die beweging detecteren door veranderingen in temperatuur te monitoren, vermijd dan ook warmtebronnen of kamers die gemakkelijk opwarmen, zoals zolders of patio's. Het gebruik van contactsensoren, zoals de deur/raamsensor SE KNX 003 van Dinuy, is een goede oplossing voor ruimtes met frequente temperatuurschommelingen.

Hoe installeer je ze?

Over het algemeen zijn deze tips van toepassing op alle slimme bewegingssensoren, maar houd rekening met factoren zoals de voorgestelde montagehoogte en de gebiedsdekking van de bewegingssensoren die u voor uw slimme woning hebt gekozen. Bovendien is niet elk huis en elke kamer hetzelfde en kan uw behoefte aan bewegingssensoren verschillen van die van uw buurman.

Raadpleeg dus altijd zorgvuldig uw installateur en de producthandleiding van uw bewegingssensoren voordat u aan de montage begint voor de ideale opstelling.

Social Share:

  • Highlights