17. Apr 2023

De werkelijke kosten van een smart home (inclusief besparingen op lange termijn)

De werkelijke kosten van een smart home (inclusief besparingen op lange termijn)
De werkelijke kosten van een smart home (inclusief besparingen op lange termijn)

"Hoeveel kost een smart home?", een eenvoudige vraag met een tamelijk ingewikkeld antwoord. Alles hangt af van wat u definieert als een "slim huis", het type automatiseringssysteem waarin u geïnteresseerd bent en het budget dat u bereid bent uit te geven. Wij proberen u een eerlijk, genuanceerd overzicht te geven van de werkelijke kosten van domotica.

Smart homes worden steeds populairder en dat is muziek voor uw portemonnee

Wat uw motieven ook zijn - energiebeheer, huisbeveiliging of comfort - slimme technologie kan u helpen, en helpt veel huishoudens al geruime tijd. Nu domotica aan populariteit wint, bevinden we ons in voorspoedige tijden. Naarmate een (gedeeltelijk) slim huis langzaam een zekere normaliteit wordt, verbreedt de markt zich en - interessanter nog - dalen de productprijzen. Slimme luidsprekers zijn daar een goed voorbeeld van! Vrijwel elk merk in slimme technologie en elektronica biedt er wel één aan - vaak met zeer aantrekkelijke prijzen.

Dit gezegd hebbende, zullen we ons in dit artikel richten op uitgebreidere mogelijkheden van huisautomatisering, zoals de integratie van een volledig uitgeruste verlichtingsregeling of een beveiligingssysteem, die van de huiseigenaar een zekere investering vraagt. Daarom zullen we het onvermijdelijk hebben over grotere budgetten.

Bekabeld vs. draadloos: een robuust smart home systeem is niet gratis

Start u met domotica? De eerste keuze die u zult moeten maken is of u uw systemen en apparaten bekabeld wilt hebben (naast een WiFi en Bluetooth verbinding, ook fysiek verbonden met kabels) of draadloos (alleen verbonden met WiFi en Bluetooth). Op het eerste gezicht lijkt de keuze gemaakt. Geen bekabeling, geen grote verbouwingen, nauwelijks kosten, toch? Helaas is dat niet zo.

Het is waar dat het installatieproces van een draadloos systeem minder ingrijpend en doe-het-zelf-proof is, maar u zult moeten inleveren op comfort en gebruiksgemak. Slimme apparaten en systemen zullen vaak slechts op één centrale hub zijn aangesloten. Dat betekent bijvoorbeeld dat uw slimme verlichting niet rechtstreeks met uw verwarming kan communiceren. Bovendien kunt u uw slimme technologie niet gebruiken als uw hub niet goed werkt of als de WiFi-verbinding uitvalt.

Bekabelde systemen hebben letterlijk ingebouwde veiligheidsmaatregelen in hun kabels. Hoge betrouwbaarheid, optionele interconnectiviteit en een vertrouwenwekkend gemak, die functies zijn helaas niet gratis. Eenvoudig gezegd: als u van plan bent de automatiseringen binnen één systeem te houden (bv. verlichting, jaloeziesturing of verwarming), is een draadloos systeem meer dan voldoende. Als u wilt dat de drie gegeven voorbeelden met elkaar samenwerken, kunt u beter kiezen voor bekabeling.

In het algemeen kan men stellen dat een bekabeld systeem twee keer zoveel kost als een draadloos systeem. Nu is het aan u: welke waarden zijn essentieel voor uw smart home? Comfort, lage instapkosten, gebruiksgemak, eenvoudig installatieproces, betrouwbaarheid... Denk daar goed en lang over na.

Het installatieproces en de kosten van een slimme woning

De installatie van een bekabeld smart home systeem

Kosten voor domotica professionals

Een robuuste installatie vereist uiteraard de nodige deskundigheid en vakmanschap. Voor de installatie zelf, maar ook voor de uren die gemoeid zijn met het plannen van uw perfecte smart home, moet u een professional op het gebied van automatisering inhuren. Geen enkel smart home is hetzelfde. Daarom worden alle onderdelen van uw automatiseringsinstallatie altijd zorgvuldig overwogen voordat ze worden gepland en aangelegd.

Stel dat u drie slimme systemen in uw hele huis installeert, dan kunt u rekenen op 20 - 40 uur werk (afhankelijk van de grootte van uw huis). Per extra slim systeem moet u rekening houden met een extra kostenpost van 10 - 15 uur. Natuurlijk heeft elke specialist in automatisering zijn eigen honorarium, en een onafhankelijke contractant heeft eerder een lagere prijs per uur dan een werknemer.

Let wel, als u de diensten van een expert inroept en bij hem slimme producten koopt, heeft u vaak recht op garantie. Als u binnen de gegeven garantieperiode storingen vaststelt, bent u gedekt. Vraag uw installateur dus altijd naar zijn garantieperiode en sluit zo mogelijk een compromis.

Kosten van bekabelde apparatuur

We hebben een selectie gemaakt van slimme, bekabelde producten om u een indicatie te geven van de kosten:

 • Slimme beveiliging
  - Aanwezigheidssensoren: Siemens KNX-aanwezigheidssensor met lichtregeling: €125
  - Slimme deurbel met camera: DoorBird Intercom: vanaf €300
 • Slim energiemanagement

  - Slimme meter: Schneider Electric iem3250 kWh meter modbus: €325
  - Klimaatregelaar: Zennio TMD Plus 6: €215

 • Smart living (comfort en besturing)

  - Spraakbesturing: Enertex Synohr MultiSense KNX Premium: €480
  - Touch display: Gira G1 PoE: €1.230 (inclusief spraakbesturing en aansluiting op alle slimme systemen)

Installatie van een draadloos smart home systeem

Professionele hulp inhuren is geen overbodige luxe

U wilt het eenvoudig houden, zonder gaten in uw muren te boren. Draadloos is de oplossing. Een draadloos smart home kost ongeveer de helft van een bekabeld smart home. Dit komt vooral door een gemiddeld lagere productprijs en het feit dat u het installatieproces zelf uit kunt voeren.

Doe-het-zelvers zijn echter gewaarschuwd. Wij raden u aan om alleen slimme technologie en apparaten in uw huis te installeren als u zelf verstand hebt van automatisering of elektronica. Een slim systeem heeft vaak "verborgen" functies die een geoefend oog gemakkelijk opmerkt, maar een hobbyist vaker niet dan wel. Als u een beroep doet op de expertise van een vakman, moet u rekenen op 15 - 30 uur voor de installatie van drie slimme systemen.

Kosten van draadloze apparatuur

Laten we de markt van draadloze slimme producten verkennen:

 • Aanwezigheidssensor: Hager KNX RF-aanwezigheidssensor: €140
 • Slimme wandcontactdoos: Gira Systeem 3000: €45 - €150
 • Klimaatregelaar: Zennio WinDoor KNX/RF raam/deurcontact: €80
 • Lichtregeling: Theben DU 1 S RF KNX dimmer: €190

Vergeet deze factoren die uw kosten beïnvloeden niet

 1. De grootte van uw huis of de ruimte die u wilt moderniseren. Als u alleen uw keuken automatiseert, verlaagt u de product- en installatiekosten aanzienlijk.
 2. De soorten slimme systemen die u wilt implementeren. Van sommige installaties is bekend dat ze betaalbaarder zijn dan andere. Een bekabeld verlichtingssysteem is bijvoorbeeld veel goedkoper dan een slim beveiligingssysteem, simpelweg omdat een beveiligingssysteem bestaat uit verschillende apparaten en componenten die met elkaar moeten kunnen communiceren.

Na installatie: uw smart home upgraden

Omdat uw smart home voortaan op hardware en software werkt, zult u die laatste af en toe moeten updaten. Sommige upgrades kunnen worden doorgevoerd in de app of via het bedieningspaneel, andere zullen door een professional moeten worden uitgevoerd. Geen nood, het zal nooit meer dan een uur duren.

Wees u ervan bewust dat Rome niet in één dag werd gebouwd, en dat geldt ook voor uw slimme huis. Slimme technologie in uw huis implementeren is als het renoveren van uw keuken. Ja, u zult wat meer moeten uitgeven als u wilt dat het goed gedaan wordt, maar als het klaar is zult u nog jaren genieten van uw nieuwe en verbeterde woonruimte.

Social Share:

 • Highlights