02. Jul 2024

Herdefiniëren van KNX projectmanagement: het evoluerende landschap van ETS6 in 2024

Herdefiniëren van KNX projectmanagement: het evoluerende landschap van ETS6 in 2024
Herdefiniëren van KNX projectmanagement: het evoluerende landschap van ETS6 in 2024

ETS, bekend om zijn naadloze integratie van meer dan 8000 KNX-producten van meer dan 500 fabrikanten, blijft het landschap van slimme huis- en gebouwautomatisering herdefiniëren. ETS6 werd uitgebracht in 2021 en sindsdien is het de missie van KNX Association om voortdurend te werken aan de verdere ontwikkeling van nieuwe functies om de tool nog slimmer en gebruiksvriendelijker te maken. Met de recente release van ETS6.1.1 en ETS6.2 en de release van ETS6.3 later dit jaar, nemen we een kijkje naar enkele revolutionaire nieuwe functies die ETS naar een hoger niveau tillen.

ETS6.1.1: verhoogde efficiëntie in toewijzing en filtering

ETS 6.1.1 werd uitgebracht in november 2023 en introduceerde naast functionele verbeteringen ook twee nieuwe handige functies die u tijd zullen besparen tijdens het werken aan uw KNX-projecten:

De Groepen Zijbalk in ETS6 introduceert een verbeterde filterfunctie, die het proces van het koppelen van groepen aan objecten aanzienlijk vereenvoudigt. Deze functie is vooral nuttig voor gebruikers die op kleinere schermen werken, waar het beheren van complexe configuraties een uitdaging kan zijn.

Deze nieuwe functie biedt een efficiëntere navigatie en organisatie van groepen en objecten, waardoor het een essentieel hulpmiddel is voor nauwkeurig KNX projectbeheer.

De toewijzing van individuele adressen via serienummers werd geïntroduceerd om de automatische overname van nieuwe busdeelnemers mogelijk te maken zonder op de programmeertoets te moeten drukken.

ETS stelt deze optie nu voor wanneer het het serienummer van een specifiek apparaat in uw project kent, zodat u niet meer manueel op de programmeertoetsen van apparaten moet drukken.

ETS6.2: KNX IoT als nieuw medium

De nieuwe release van ETS6.2 introduceert een belangrijke technologische ontwikkeling voor het configureren van KNX-installaties in de toekomst: de integratie van KNX IoT. Dit breidt de mogelijkheden voor KNX-installaties enorm uit.

KNX IoT biedt native IPv6 ondersteuning als nieuw mediumtype en als nieuwe klasse van apparaten die binnenkort op de markt komen. Dit betekent dat u nu gecertificeerde IoT-apparaten kunt verbinden met apparaten van elk ander mediumtype dat door ETS wordt ondersteund. Deze integratie is ontworpen om interoperabel en achterwaarts compatibel te zijn, zodat nieuwe IoT-apparaten naadloos kunnen samenwerken met uw bestaande installaties.

Bovendien zal de introductie van KNX IoT de veiligheid van uw KNX-installaties verhogen. KNX IoT is intrinsiek veilig en om dit te ondersteunen, bevat ETS6.2 verbeterde diagnosetools die in staat zijn om de gedecodeerde IPv6 CoAP (Constrained Application Protocol) communicatie rechtstreeks te ondersteunen.

ETS6.3: Slimme koppeling en cloudfunctionaliteit

ETS6.3 staat gepland voor de herfst van 2024 en zal uw toolsoftware echt nog 'slimmer, opener en veiliger' maken. De belangrijkste nieuwe functie van ETS6.3 is Smart Linking. Met deze handige nieuwe functie kunt u intuïtief een apparaatkanaal, zoals een drukknoptuimelschakelaar, slepen naar een ander kanaal, zoals een actuatorkanaal. ETS6 zal dan op een slimme manier geschikte functies voorstellen om te maken, de nodige groepen toevoegen en ze koppelen aan de juiste objecten van beide apparaten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de semantische annotatie van gecertificeerde KNX busdeelnemers door fabrikanten, volgens het KNX Informatiemodel. Dit bespaart u niet alleen tijd, maar vereenvoudigt ook de installatie van onderling verbonden busdeelnemers. Na de release van ETS6.3 zullen KNX busdeelnemers dit onmiddellijk ondersteunen.

De Cloud Interface Functionaliteit is de volgende evolutionaire stap voor de KNX Interface. De Cloud Interface functionaliteit zal naadloze toegang op afstand tot KNX installaties toelaten, rechtstreeks vanuit ETS, zonder onnodige configuratiestappen. ETS6.3 zal uw projectwachtwoorden kunnen onthouden als u ingelogd bent en deze optie ingeschakeld heeft. Op deze manier hoeft u niet steeds opnieuw wachtwoorden in te geven. Deze wachtwoorden worden veilig opgeslagen en KNX Association heeft geen kennis van deze wachtwoorden.

Conclusie

2024 ziet er goed uit voor ETS6-gebruikers. Als u al een ETS6 licentie heeft, zijn al deze updates gratis beschikbaar bij de release. Als u een oudere ETS versie heeft of nog geen licentie, kunt u profiteren van al deze nieuwe functies door uw ETS6 licentie te bestellen op https://my.knx.org .

Social Share:

  • Highlights