09. Apr 2024

Kleiner, maar niet minder slim: KNX RF als trend voor appartementen en kleinere woningen

Kleiner, maar niet minder slim: KNX RF als trend voor appartementen en kleinere woningen
Kleiner, maar niet minder slim: KNX RF als trend voor appartementen en kleinere woningen

Dankzij de inzichten van vorig jaar uit de studie van de KNX Planning Guide, hebben we een vrij goede greep op de huidige situatie van domotica en de wensen van (toekomstige) KNX huiseigenaars. Toevallig hebben we ook enkele nieuwe trends gespot die misschien binnenkort zullen opduiken. Tot nu toe werd domotica altijd geassocieerd met luxe villa's, maar dat staat op het punt te veranderen nu slimme technologie toegankelijk wordt voor alle huishoudens.

Cijfers liegen nooit, dus laten we de feiten eens op een rijtje zetten. Ongeveer 52% van de respondenten die van plan zijn om KNX in hun woning te implementeren, doen dit in een woning groter dan 150 m². Dit betekent dat de overige 48% hun woning kleiner dan 150 m² zullen automatiseren. 40% hiervan is zelfs van plan om hun KNX-reis te beginnen in een woning kleiner dan 100 m², wat de grootte is van een standaard tweekamerappartement.

18% van de respondenten gaf aan KNX in hun appartement te willen integreren. Met huizenprijzen die bijna verdubbeld zijn in de afgelopen tien jaar, is wonen in een appartement populairder dan ooit. Tegelijkertijd is huren de afgelopen jaren steeds gebruikelijker geworden, met bijna een derde van de mensen in de EU die hun huis huren.

De mogelijkheden om kleinere ruimtes slim te maken met KNX

Is het mogelijk om je huis te automatiseren zonder te renoveren?

Het gedecentraliseerde KNX smart home systeem bestaat al meer dan 30 jaar en biedt huiseigenaars een uitgebreid ecosysteem van apparaten van een uitgebreide lijst fabrikanten. De wereldwijde KNX-standaard en de groene kabel zijn niet meer weg te denken uit de automatiseringsgemeenschap. Maar voor huurders of huiseigenaren met een kleiner budget of andere beperkingen is het niet altijd mogelijk om muren uit te breken of hun huis volledig te renoveren om het slim te maken.

Een manier om kleinere huizen of huurwoningen slim te maken is door gebruik te maken van out-of-the-box oplossingen, zoals slimme apparaten die geen bedrading nodig hebben. Ze zijn niet alleen een manier om de beschikbare ruimte efficiënter te gebruiken, maar ze zijn ook gemakkelijker te installeren als je een beetje technisch aangelegd bent. Voor wie op zoek is naar een toekomstbestendige oplossing die naadloos aansluit bij de behoeften en voorkeuren van zijn smart home, is KNX RF de juiste keuze.

Op zoek naar inspiratie om je kleinere ruimte slim in te richten? Kijk dan eens naar dit artikel van Hestia Magazine over domotica voor appartementen

KNX RF voor uw binnenkort slimme huis

Zoals eerder vermeld, staat KNX bekend om zijn groene kabel. Maar in 2023 introduceerde KNX KNX RF als hun draadloze oplossing voor domotica. Dit betekent dat KNX-liefhebbers die de beroemde groene kabel niet kunnen implementeren, toch kunnen genieten van de toekomstbestendige standaard in hun huis.


Bekende KNX fabrikanten zoals Gira en Jung bieden KNX RF systemen aan om KNX gemakkelijk in je huis te implementeren, met niets meer dan je 230 V installatie. Zo kan je elk aspect, zoals jaloezieën, verlichting, temperatuur en meer, in je nieuwe KNX smart home bedienen zonder grote verbouwingen te moeten ondergaan.

Slimme appartementen: Een trend of de toekomst van huisvesting?

Met de steeds toenemende populariteit van domotica zijn mensen in allerlei soorten huizen op zoek naar manieren om het comfort van hun dagelijkse leven te verhogen. Dit betekent dat niet alleen huiseigenaren, maar ook huurders op zoek zijn naar manieren om hun huis slimmer te maken. Of ze nu in een groot huis met 3 slaapkamers wonen of in een studio.

Op dit moment is het niet eenvoudig om te voorspellen hoe de huizenmarkt er de komende jaren uit zal zien. Wat we wel weten is dat kleine huiseigenaren en huurders steeds meer interesse tonen in het creëren van hun KNX smart home en het uitbreiden van hun huis zodat het naadloos aansluit op hun leven.

Conclusie

Wilt u uw KNX reis beginnen maar weet u niet waar te beginnen? Configureer gratis uw eigen KNX smart home met behulp van de KNX Planning Guide en ontvang alle kennis en tools die u nodig heeft om de smart home van uw dromen te creëren.

Social Share:

  • Highlights