05. Apr 2024

Maximale energie-efficiëntie in uw slimme huis met KNX

Maximale energie-efficiëntie in uw slimme huis met KNX
Maximale energie-efficiëntie in uw slimme huis met KNX

Volgens een onderzoeksrapport van Eurostat is het energieverbruik in de Europese Unie in 2021 met 6% gestegen. Een verrassend cijfer, als je bedenkt dat energiebeheer en duurzaamheid hot topics zijn geworden. KNX spant zich in om onze systemen en aangesloten producten te optimaliseren en een oplossing te bieden. In dit artikel bespreken we de trends in energieverbruik in Europese huishoudens, evenals twee belangrijke energie-efficiënte voordelen die een KNX smart home biedt.

Waarom focussen op energie-efficiëntie in je slimme huis?

Het energieverbruik van huiseigenaren stijgt met 6%

Er zijn verschillende redenen om als huiseigenaar te kiezen voor meer energie-efficiëntie. Het meest voor de hand liggende argument is het minimaliseren van je maandelijkse energierekening. Volgens Eurostat is het energieverbruik van huishoudens in 2021 met 6% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De meest energieverbruikende apparaten zijn ruimteverwarming (64,4%), waterverwarming (14,5%) en verlichting en elektrische apparaten (13,6%). Hoewel er veel slimme producten en apparaten zijn die helpen bij het beheren en verminderen van energieverbruik, lijken huiseigenaren zich niet bewust te zijn van hun waarde. Of eindgebruikers weten gewoon niet van hun bestaan.

De mogelijke invloed van klimaatverandering op uw energieverbruik

Hetzelfde rapport stelt dat er een algehele toename is in energieverbruik, maar deze is meer prominent op het gebied van ruimtekoeling (of airconditioning), die met 10% is gestegen, en ruimteverwarming is met 7% gestegen. Deze trend laat zien dat onze huidige huizen moeite hebben om te voldoen aan onze behoefte aan het perfecte binnenklimaat, wat vreemd is omdat huishoudens investeren in een duurzamer ontwerp en structuur voor hun huizen, zoals dubbele beglazing, isolatie en zonnepanelen.

Misschien heeft ons verlangen naar het ideale binnenklimaat een correlatie met de onvoorspelbare buitenomstandigheden. Klimaatverandering gaat niet alleen over slecht weer, maar ook over extremen die regelmatiger worden. De zomers zijn niet alleen heet, ze zijn verzengend en de regenval wordt heviger. In die zin is het heel aannemelijk dat we gewoon onze kleine ruimte willen creëren met de perfecte omstandigheden. En helaas brengt dat grote financiële kosten met zich mee.

Gelukkig kunnen slimme oplossingen en apparaten de perfecte metgezel zijn voor huiseigenaren die op zoek zijn naar betaalbare energie-efficiëntie. Zullen we eens kijken?

KNX-goedgekeurde oplossingen voor slim energiebeheer

De mogelijke invloed van klimaatverandering op uw energieverbruik

Zonnepanelen, windenergie of batterijopslag: onze primaire energiebron is vaak het eerste wat huiseigenaren willen aanpakken op weg naar een duurzamere, voordelige levensstijl. Hernieuwbare energie is een goed uitgangspunt, maar wist je dat slimme technologie je investering winstgevender kan maken?

Wanneer je zonnepanelen bijvoorbeeld een overschot aan elektriciteit genereren tijdens piekuren in het zonlicht, kan KNX het overschot aan energie op intelligente wijze doorsturen naar energie-intensieve apparaten of opslagbatterijen opladen. Omgekeerd kan KNX tijdens periodes van lage productie van hernieuwbare energie prioriteit geven aan energie-efficiënte werking of het energieverbruik aanpassen om de afhankelijkheid van elektriciteit van het elektriciteitsnet te minimaliseren. Op lange termijn zal het gemaximaliseerde energiebeheer zichzelf optimaliseren volgens uw routines terwijl er geen energie verloren gaat. Win-win!

Bewaak je apparaten en beheer je huishouden op basis van gegevens

Welke kamers, apparaten of toestellen zijn energiezwaar? Geen idee? Hoog tijd om meer te leren over 'energiemonitoring'. Met deze slimme oplossing kunnen huiseigenaren vaststellen welke ruimtes energieverspillend zijn door gedetailleerde rapporten, inzichten en datavisualisaties te bieden. Op deze manier kunt u weloverwogen beslissingen nemen voor uw eigen huishouden.

Een KNX-systeem kan bijvoorbeeld anomalieën in energieverbruikspatronen detecteren, zoals apparaten die buitensporig veel stroom verbruiken wanneer ze niet in gebruik zijn of lichten die ingeschakeld zijn in onbezette kamers. Door deze inefficiënties te lokaliseren, kunnen huiseigenaars corrigerende maatregelen nemen, zoals het plannen van automatische uitschakelingen of het installeren van bezettingssensoren om verlichting en verwarming effectiever te regelen.

Conclusie

Elke huiseigenaar heeft baat bij een energiezuinig huis. Ecologische en financiële voordelen gaan hand in hand met een correct geïnstalleerd slim systeem. KNX Partners hebben een strenge verplichte opleiding gevolgd voor het installeren van alle soorten toestellen. Dus of u nu uw energiebron wilt aansluiten of een slimme meter aan uw huis wilt toevoegen, onze gecertificeerde professionals helpen u graag op uw automatiseringsreis.

Social Share:

  • Highlights