30. Sep 2023
De evolutie van technologieën is altijd gebaseerd geweest op vroegere of huidige technologieën en hun toepassingen. Door te werken op basis van deze bestaande versies kan de evolutie worden afgestemd op de veranderende tijden en behoeften. Op dezelfde manier moeten de traditionele energiemeters of analoge meters evolueren in het nieuwe tijdperk van digitalisering en data. Nu alle apparaten en technologie over de hele wereld 'slimmer' worden, moeten ook de energiemeters dat voorbeeld volgen. Voor een wereld die zich beweegt in de richting van een duurzamere benadering van energieverbruik, is de behoefte aan slimme meters een vitale component geworden in het bouwen van die duurzame toekomst die voor ogen staat.
Traditioneel werd het energieverbruik van een huis of gebouw bijgehouden met behulp van eenvoudige elektrische meters, ook wel analoge meters genoemd. Deze meters zijn elektromechanische apparaten die het totale energieverbruik van het huis of gebouw tot op dat moment weergeven. Decennialang is op deze meters vertrouwd om het energieverbruik te meten.
Deze oude apparaten hebben echter hun beperkingen. Voor een gemiddeld persoon zijn de draaiende wijzerplaten en aanduidingen verwarrend en kan het moeilijk zijn om te begrijpen hoeveel energie er daadwerkelijk is verbruikt. Gekwalificeerde professionals zijn nodig om de werkelijke hoeveelheid energieverbruik te ontcijferen.
Bovendien vereisen de analoge meters dat de consumenten of professionals voortdurend de uitlezingen afzonderlijk bijhouden op regelmatige tijdstippen. Deze energiemeters zijn niet gemaakt om de getoonde verbruikswaarden op te slaan. Dit betekent dat de lezer deze meters periodiek moet blijven controleren en beperkt is in zijn inzicht in zijn energieverbruik.
In tegenstelling tot analoge meters tonen slimme meters de gegevens over energieverbruik in een veel eenvoudiger formaat dat door een leek kan worden begrepen. Dit maakt het voor consumenten veel gemakkelijker om hun energieverbruik af te lezen en te begrijpen. Deze apparaten nemen ook de noodzaak weg om regelmatig en handmatig de metingen te controleren, omdat ze de gegevens rechtstreeks en automatisch op regelmatige tijdstippen en soms zelfs bijna in realtime naar de energieleveranciers (en zelfs de consumenten) kunnen communiceren.
Het vermogen van deze apparaten om zelf rechtstreeks te communiceren maakt ze echt slimme apparaten. Door gebruik te maken van draadloze digitale radiofrequentienetwerken, vergelijkbaar met mobiele telefoons, kunnen de gegevens veilig en vrijwel onmiddellijk worden verzonden. Dit helpt ook bij het detecteren van anomalieën of veiligheidsstoringen voor nauwkeurigere energierekeningen en een veilige levering.
Het meten en begrijpen van iemands energieverbruik is een fundamenteel onderdeel van energiebeheer. Het is een van de fundamenten waarop de optimaliseringsacties voor energie-efficiëntie worden beslist. Dit betekent dat slimme meters vanzelfsprekend een integraal onderdeel worden van energiebeheersystemen.
Het vermogen van slimme meters om het energieverbruik nauwkeurig af te lezen en door te geven, vormt de Automatic Meter Reading (AMR)-technologie. Hun mogelijkheden kunnen echter veel geavanceerder worden gemaakt door ze deel te laten uitmaken van de Advanced Metering Infrastructure (AMI) die andere slimme interactieve apparaten en systemen omvat. AMI's maken plaats voor slimme oplossingen zoals Home Energy Management Systems (HEMS) en Building Energy Management Systems (BEMS) die aan populariteit winnen.
Slimme meters die geïntegreerd zijn in energiebeheersystemen, zoals de genoemde, bieden extra mogelijkheden en voordelen. Dankzij AMI kunnen de slimme meters in twee richtingen communiceren met een centraal systeem, bijvoorbeeld een Customer Energy Manager (CEM) die kan fungeren als besluitvormer over wat de beste manier is om de energieprestaties van het huis of gebouw te verbeteren. De CEM of een andere centrale eenheid kan rekening houden met meerdere inputs, zoals verbruiksgegevens van slimme meters, voorkeursinstellingen van de klant en interne of externe voedingssignalen.
KNX biedt een waaier aan oplossingen die huishoudens, bedrijven en organisaties kunnen helpen om energiebeheer in te voeren of om hun huidige praktijken te verbeteren. ABB, Lingg & Janke en Theben AG zijn KNX-fabrikanten met jarenlange ervaring en expertise op het gebied van slimme meters.