31. Aug 2023
Een gebouw of woning heeft zijn eigen energieverbruikgedrag dat niet alleen uniek is voor de gewoonten van de bewoners, maar ook afhankelijk is van de apparaten of toestellen in het gebouw. Voor energiebeheersystemen die het energieverbruik van een gebouw of huis willen optimaliseren, is dit variabele verbruikspatroon een van de vele factoren waarmee rekening moet worden gehouden om goed te kunnen functioneren.
Dit is waar de Customer Energy Manager, of kortweg CEM, om de hoek komt kijken. CEM is de belangrijkste component die flexibiliteit verleent aan het hele energiebeheersysteem. Het bestaat uit een logische functie die de voorkeursconfiguratie van de klant, de apparaten in het gebouw of huis, het elektriciteitsnet en eventuele andere aanvullende instellingen samenvoegt. Op basis van deze gegevens wordt vervolgens beslist hoe de energieopwekking of het energieverbruik kan worden geoptimaliseerd.
De CEM verzamelt informatie over alle energiekanalen over hun energiebehoeften voor een bepaalde periode. De energieverbruikers kunnen huishoudelijke apparaten zijn zoals koelkasten, verlichting, warmtepompen en boilers, of kantoorapparatuur zoals drukmachines, HVAC en beveiligingsfuncties. Maar naast de energieverbruikers worden ook de energieproducenten of -bronnen geraadpleegd, zoals fotovoltaïsche systemen, energieopslagsystemen of oplaadstations voor elektrische voertuigen.
Door de energieprofielen van deze energieafnemers en -bronnen te vergelijken en te begrijpen, kan de CEM vervolgens worden geoptimaliseerd met behulp van de informatie over verwachte beschikbare energie en prijsaanbiedingen voor de vastgestelde tijdsperiode. Dit wordt gedaan door het maken van grafieken van energie versus tijd waarin slots naast elkaar staan. Elk slot definieert de hoeveelheid energie die tijdens de periode nodig is.
De CEM is dan niet alleen bezig met het verdelen van energie op een niet-onderbrekende manier, maar optimaliseert ook de kosten die het energieverbruik met zich meebrengt. Aangezien de CEM niet alleen informatie heeft over de interne omgeving en de voorkeuren van de klanten, maar ook signalen van het elektriciteitsnet waarmee het verbonden is, die informatie geven over de variërende energieprijzen.
Rekening houdend met het tijdstip van de dag, de energieopwekking, de energiebehoefte, de energietarieven en vele andere factoren, gebruikt de CEM haar logische functie die de energie efficiënt zal toewijzen op een niet onderbrekende manier met als doel de afhankelijkheid van externe bronnen zoveel mogelijk te beperken en zo de energiekosten te verlagen.
Omdat de CEM bovendien de belasting van het slimme elektriciteitsnet met zijn piek- en laagtijden kan herkennen, zorgt hij ervoor dat het hele netwerk niet overbelast raakt. Een CEM is dus ook een belangrijke speler in het verbeteren van de algehele efficiëntie en stabiliteit van het hele netwerk.
Aangezien de CEM informatie verzamelt over alle energiekanalen, -bronnen en -generatoren in een gebouw of woning, is het het meest geschikt om een sleutelrol te spelen in het beheer van de belasting, als een centrale beslisser of verstrekker van suggesties voor belastingsaanpassingen. Het kan de taak op zich nemen om tariefgebaseerd beheer en opwekkingsbeheer te evalueren.
De CEM bevindt zich op het kruispunt van de interne omgeving van de infrastructuur en haar externe omgeving door haar verbinding met het energienetwerk. Hierdoor kan het een centrale rol spelen in Home Energy Management Systems (HEMS) en Building Energy Management Systems (BEMS) om optimale energieprestaties te leveren.