14. Mar 2024

Holistische veilige werking

Holistische veilige werking
Holistische veilige werking

KNX Secure is een innovatieve oplossing om de veiligheid en gegevensbescherming in gebouwen te garanderen. Het is belangrijk dat elk bedienelement, elke actor en elke sensor in het gebouw KNX Secure ondersteunt, zodat er geen zwakke plekken in het netwerk ontstaan. JUNG biedt veilige drukcontacten en bedienunits.

Voor de bediening van functies in gebouwen biedt JUNG bedienunits met KNX Secure: De KNX F 10 tasters, die eruit zien als conventionele lichtschakelaars, de KNX RF tasters, die een draadloos netwerk mogelijk maken, en de nieuwe KNX F 40 en F 50 tasters in de universele uitvoering. Ze kunnen geüpdatet worden via de ETS Service app en zijn dus absoluut toekomstbestendig. Naast nieuwe firmware met functionele verbeteringen is er ook een vernieuwde applicatie voor de apparaten. Systeemintegrators zullen snel hun weg vinden in de applicatie. De tasters in de universele versie met beveiligde codering zijn in de toekomst leverbaar. JUNG presenteert ook nieuwe KNX bedienunits met KNX Secure. De universele versies F 40 en F 50 ondersteunen nu ook de standaard voor veilige overdracht.

Veilige bescherming

Onafhankelijk van het medium codeert en authenticeert KNX IP Secure alle telegrammen op netwerkniveau. De verzonden gegevens zijn volledig beveiligd. Dit betekent dat de communicatie tussen sensor en actuator in het IP-netwerk niet kan worden geïnterpreteerd of gemanipuleerd. KNX IP Secure is de eerste fabrikantonafhankelijke beveiligingsoplossing die erkend is als internationale beveiligingsstandaard volgens de EN ISO 22510 standaard. KNX Data Secure versleutelt bovendien de gegevens op de buslijn (twisted pair) of via draadloze communicatie (RF). KNX Secure voorkomt aanvalscenario's zoals het opnemen van telegrammen (recording), het herhalen van telegrammen (replay attack) of wijzigingen (man-in-the-middle attack).

Stel KNX Secure in werking: Veilig, snel en eenvoudig dankzij innovatieve apps

Om een KNX-installatie veilig te maken, hebben gespecialiseerde installateurs en systeemintegratoren de apparaatcertificaten voor de individuele KNX Secure componenten nodig. Deze moeten in de ETS geïntegreerd worden en worden daarom als QR-code direct op de JUNG apparaten geprint. Het tijdrovende en foutgevoelige overtypen van de apparaatcertificaten is met de JUNG Secure apps niet meer nodig.

JUNG KNX Secure Scanner

Met de nieuwe smartphone app sluit JUNG de handelsinterface tussen installateur, verdeelinstallateur en systeemintegrator: Installateurs scannen eenvoudig de QR-codes en de beveiligde sleutels verschijnen in de app als lijstweergave. Met JUNG KNX Secure Scanner kunnen ze een beschermde certificatenlijst aanmaken of de beveiligde sleutels in een wachtwoord beveiligde PDF doorsturen. JUNG KNX Secure Scanner is gratis verkrijgbaar in de app stores.

JUNG KNX Secure Key LoaderE

De geëxporteerde certificaatlijst kan met de JUNG KNX Secure Key Loader ETS App eenvoudig naar de ETS overgebracht en zo in het project geïntegreerd worden. Meerdere certificaatlijsten kunnen in het project samengevoegd worden, zodat bijvoorbeeld het projectontwerp parallel met de voortgang van het project geïmplementeerd kan worden. Deze uitbreiding is beschikbaar via de KNX Association App Shop (my.knx.org) en is gebonden aan de ETS dongle. Het wordt geïnstalleerd via het app menu in het ETS hoofdmenu.

JUNG KNX Service App

KNX busdeelnemers kunnen met de nieuwe JUNG KNX Service App eenvoudig onderhouden worden. De uitbreiding maakt het mogelijk om nieuwe firmware in de componenten te importeren - bijvoorbeeld om KNX Data Secure in een JUNG lijnkoppelaar te activeren. Bovendien kunnen oudere firmware versies naar bestaande apparaten worden overgedragen (bijvoorbeeld wanneer een apparaat wordt vervangen). Voor het programmeren van de firmware wordt de programmeerinterface van de ETS gebruikt en alle KNX media worden ondersteund: Twisted Pair, IP en RF.

Social Share:

  • Highlights