12. Nov 2024

Een gids voor fotovoltaïsche opslag met batterijen

Een gids voor fotovoltaïsche opslag met batterijen
Een gids voor fotovoltaïsche opslag met batterijen

De productie van zonne-energie is een geweldige manier om huizen, gebouwen of andere infrastructuur zelfvoorzienend te maken voor hun energiebehoeften. De geïnstalleerde fotovoltaïsche systemen zijn echter alleen in staat om energie te produceren wanneer er zonlicht aanwezig is. Hierdoor ontstaat de behoefte aan een opslagsysteem dat kan fungeren als energievoorziening bij afwezigheid van zonlicht.

De meest gebruikelijke manier om zonne-energie op te slaan die door het huis of gebouw wordt opgewekt, is chemische opslag, ook wel bekend als batterijen. Gedurende de dag, wanneer de zonne-energie wordt geproduceerd, wordt de overtollige elektrische energie die op dat moment niet wordt gebruikt naar deze accu's geleid, waar de elektrische energie wordt omgezet in chemische energie voor later gebruik.

Opslagsystemen voor batterijen zijn heel gebruikelijk voor beide soorten fotovoltaïsche installaties, d.w.z. autonome systemen die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en systemen die dat wel zijn. Ze zijn een betrouwbare en kostenefficiënte manier om te zorgen voor een constante bron van elektriciteit zonder onderbrekingen.

Er zijn momenteel twee hoofdtypen accu's op de markt. Loodzuuraccu's en lithium-ionaccu's. Hoewel loodaccu's goedkoper zijn en daarom in sommige installaties worden gebruikt, winnen lithium-ion-accu's aan populariteit. Dit komt omdat de prestaties en levensduur van lithium-ion-accu's beter zijn en dus een stabielere energiebron vormen.

In het algemeen kunnen de twee meest voorkomende fasen van een accufunctie als volgt worden samengevat:

  • Wanneer de energieproductie hoger is dan de energiebehoefte:
    Deze fase is meestal op het midden van de dag wanneer de energiebehoefte, zoals verlichting of verwarming, niet zo hoog is terwijl het zonlicht op zijn hoogtepunt is. De overtollige energie die niet wordt gebruikt, wordt omgezet en opgeslagen in de batterijen.
  • Wanneer de energieproductie lager is dan de energiebehoeften:
    Dit komt vaak voor aan het begin van de dag wanneer het zonlicht niet op zijn piekintensiteit is en 's nachts wanneer er geen zonlicht is. De energieproductie kan niet voldoen aan de energiebehoeften en het kan nodig zijn om de energie opgeslagen in de accu's te gebruiken. Als er geen energie opgeslagen is, zal het slimme energiebeheersysteem overschakelen naar het elektriciteitsnet voor energie.

Voor elk fotovoltaïsch (PV) systeem met batterijen speelt dit opslagaspect een cruciale rol in de opzet en werking van de hele energieproductie. De accu's beïnvloeden de kosten, de onderhoudsvereisten, de betrouwbaarheid en het ontwerp van het fotovoltaïsche systeem. Daarom is het belangrijk om niet alleen batterijopslag voor een PV-systeem te hebben, maar ook om de juiste opslagoplossing zorgvuldig te overwegen en te kiezen.

KNX heeft meerdere oplossingen die het energiebeheer transformeren en de productie van hernieuwbare energie bevorderen voor een betere en duurzame toekomst. Onze partner Sonnen heeft Sonnenbatterie ontwikkeld, een high-tech opslagsysteem dat ongeveer 75% van de jaarlijkse energiebehoefte kan dekken met zelfgeproduceerde en schone energie. Klik hier voor meer informatie.

Social Share:

  • Highlights