14. Nov 2024
De Chief Technology Officer (CTO) van KNX Association, Joost Demarest, besprak het belang van gebouwen om hun energieverbruik proactief te gaan beheren en de toekomst van de energie-industrie met Bob Snyder van Channel Media. Het interview kan worden bekeken aan het einde van dit artikel, dat een korte samenvatting geeft van wat er werd besproken.
Volgens het IEA (Internationaal Energieagentschap) zijn gebouwen goed voor bijna een derde van het wereldwijde eindenergieverbruik en 55% van de wereldwijde vraag naar elektriciteit. In de afgelopen 25 jaar bedroeg de groei van de energiebehoefte van gebouwen 60% van de totale groei van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Aangezien deze toenemende behoefte aan energie in gebouwen over de hele wereld blijft toenemen, is het nog belangrijker geworden om verder te kijken dan alleen naar de efficiëntie van het energieverbruik in een gebouw, maar ook om ze duurzamer te maken.
Demarest vertelt hoe KNX de traditionele aanpak van het maximaliseren van de energie-efficiëntie in huizen en gebouwen heeft omgebogen naar een duurzame kijk op de toekomst. Dit omvat energiebeheer dat mogelijk wordt gemaakt door digitale technologieën die de energie-industrie de afgelopen tien jaar hebben getransformeerd. Energiebeheer is de proactieve benadering van het plannen, bewaken en optimaliseren van alle aspecten van energie, d.w.z. van energieopwekking tot verbruik of opslag.
Met het specifieke voorbeeld van kantoorgebouwen schetst Demarest de eerder genoemde overgang van energie-efficiëntie naar energiebeheer door KNX. Slimme apparaten en geavanceerde communicatie- en datamogelijkheden dankzij de digitaliseringsrevolutie hebben gebouwen in staat gesteld om zelfs hun energiebehoeften in te schatten en dienovereenkomstig te beheren. Bovendien hebben de stijgende energieprijzen bedrijven ertoe aangezet om te kijken naar het lokaal produceren van energie met hernieuwbare energiebronnen en om minder afhankelijk te zijn van de stroom van energiecentrales die niet overeenkomen met hun prijzen. Met slimme systemen, zoals energiebeheersystemen voor gebouwen (BEMS), kan de energievraag van een gebouw worden gesynchroniseerd met de verschillende energiebronnen om energiebesparingen te maximaliseren. Deze verschuiving naar lokaal opgewekte energie met hernieuwbare bronnen heeft een impuls gegeven aan de beweging om huizen en gebouwen meer zelfvoorzienend te maken.
"Meten is wijsheid", stelt Demarest terwijl hij het belang onderstreept van een duidelijk begrip van het energieverbruikgedrag om energie echt op de best mogelijke manier te beheren. Het koppelen van KNX-oplossingen aan het meten en submeteren van een gebouw heeft een veel rijker energiebeheer mogelijk gemaakt. Om de manieren te identificeren waarop een gebouw zijn energie-efficiëntie kan verbeteren, moet er een beter begrip zijn van de manier waarop het huidige energieverbruik plaatsvindt. Slimme meters zijn dus een cruciaal element voor elk energiebeheer dat voor een gebouw wordt gepland.
KNX en zijn leden zijn in de loop der jaren veel dieper ingegaan op het meten en beheren van de energie van gebouwen. Zoals eerder vermeld, begon KNX met een focus op energie-efficiëntie en specialiseerde zich in het verbeteren van verwarming, ventilatie en airconditioning in specifieke kamers of delen van een gebouw. Maar door de jaren heen is er een verschuiving geweest van energie-efficiëntie naar energiebeheer en slimme apparaten hebben automatisering mogelijk gemaakt.
De leden van KNX zijn zelfs begonnen met het ontwikkelen van oplossingen die het energieverbruik meten tot op het niveau van circuits binnen installaties. Dit toont aan dat de mogelijkheden van energiebeheer zowel verbreed als verdiept zijn. En hij is er zeker van dat deze mogelijkheden vanaf nu alleen maar zullen toenemen. De beheerders of eigenaars van gebouwen kunnen zo zelfverzekerder, efficiënter en flexibeler omgaan met energiebeheer.
Er is een toenemende vraag naar geavanceerdere energiebeheersystemen. Met de opkomst van slimme netwerken, slimme huizen of gebouwen in combinatie met onafhankelijke hernieuwbare energiebronnen en oplaadstations voor elektrische auto's, wordt het energie-ecosysteem complexer dan ooit tevoren.
Daarom heeft KNX zich gewaagd aan toepassingen voor een beter energiebeheer. Demarest vertelt hoe een centrale intelligentie-eenheid, bijvoorbeeld de KNX Customer Energy Manager, cruciaal is voor een efficiënt en ononderbroken energieverbruik. Ze zorgen er ook voor dat de opslag van onafhankelijk opgewekte energie goed wordt beheerd. Deze toepassingen kunnen bidirectionele informatie- en energiestromen verwerken tussen de infrastructuur en het slimme netwerk om de stabiliteit van slimme netwerken te garanderen of tussen verschillende laadstations van verschillende fabrikanten om het opladen van elektrische voertuigen op elkaar af te stemmen en te optimaliseren.
Demarest deelt ook een sneak peek in KNX' ambitieuze project van Al-Maktoum International Airport in Dubai. Het project wil KNX-oplossingen gebruiken als basis voor energie-efficiëntie en energiebeheer voor de hele luchthaven. Hij is ook enthousiast over de mogelijkheden van KNX IoT en gelooft dat het deuren kan openen voor veel slimmere oplossingen en automatiseringen die de huidige mogelijkheden van energiebeheer verbeteren.
Mensen die meer willen leren over energiebeheer en hoe ze dit kunnen implementeren met KNX-oplossingen, worden door Demarest aangespoord om KNX's E-campus te bekijken. Het biedt alle basistools en kennis voor zelfs een beginner om te beginnen met de implementatie van energiebeheeroplossingen met KNX.
Het tempo van digitalisering in de energiesector neemt toe, wat leidt tot verbeterde veiligheid, productiviteit, toegankelijkheid en duurzaamheid van energiesystemen. Bovendien is het publieke bewustzijn om in een duurzamere wereld te leven zodanig toegenomen dat het de markten verandert, waardoor nieuwe bedrijfsmodellen ontstaan. KNX werkt al met deze nieuwe realiteit en biedt een opwindende waaier aan energiebeheertoepassingen, apparaten en oplossingen. Het is aan de bedrijven en organisaties om ervoor te zorgen dat de infrastructuur waarop ze vertrouwen voor hun werking en vertegenwoordiging een duurzame infrastructuur is.