07. Jul 2023

Slimme woningtechnologie en de invloed ervan op de energie-efficiëntie van woningen

Slimme woningtechnologie en de invloed ervan op de energie-efficiëntie van woningen
Slimme woningtechnologie en de invloed ervan op de energie-efficiëntie van woningen

Je energieverbruik bijhouden

Je bewust zijn van het energieverbruik van je huis is essentieel om je energiekosten laag te houden en de energie-efficiëntie te verbeteren. Gelukkig kunnen slimme woning-apparaten, meer specifiek energiemeters, het energieverbruik van je huis in realtime bijhouden, zodat je inzicht krijgt in je energieverbruik.

Dit bewustzijn kan je helpen om gebieden met een hoog energieverbruik te identificeren, zodat je weloverwogen beslissingen over energieverbruik kunt nemen en energiebesparende maatregelen kunt implementeren.

Slimme meters houden niet alleen realtime bij, maar registreren ook langetermijngegevens, waardoor het mogelijk wordt om je energieverbruik in de loop van de tijd te analyseren en gedetailleerde rapporten op te stellen die je kunnen helpen om de efficiëntie van je slimme woning te verbeteren.

Verschillende KNX fabrikanten bieden een reeks slimme energiemeters aan die compatibel zijn met uw KNX slimme woning. Hier zijn enkele van onze fabrikanten van slimme energiemeters:

ABB - De slimme oplossingen van ABB voor energiemeting en -bewaking hebben bewezen flexibel te zijn en zorgen voor een verbetering van de energie-efficiëntie met bijna 7%. Bovendien duurt het slechts 10 minuten om de meter aan te sluiten op je smart home-systeem, zodat je in een mum van tijd je energieverbruik kunt monitoren!

Hager - De slimme energiemeters van Hager zijn echte gegevensgeneratoren, die je alle gegevens leveren die je nodig hebt om je slimme huis te analyseren. Een beter begrip van je slimme woning en het energieverbruik helpt je om de juiste beslissingen te nemen.

Lingg & Janke - Lingg & Janke slimme apparaten bieden langdurige gegevensregistratie, verdere verwerking van uw energiegegevens, uitlezen en weergeven van gegevens, gebruik van gegevens voor verbruiksfacturering en diagnose op afstand.

Automatisering en planning

Een van de grootste voordelen van een slimme woning is dat deze volledig kan worden afgestemd op jouw schema en kan worden geautomatiseerd om je leven gemakkelijker te maken. Maar deze functionaliteiten kunnen ook worden gebruikt om de energie-efficiëntie van je slimme woning te optimaliseren.

Slimme thermostaten - bijvoorbeeld de capacitieve KNX-thermostaat van Eelectron - en verlichtingssystemen kunnen worden geprogrammeerd om de temperatuur en verlichting aan te passen op basis van bezetting of tijdstip. Door deze instellingen automatisch te optimaliseren, wordt energieverspilling tot een minimum beperkt. Verwarmings- of koelsystemen kunnen bijvoorbeeld worden aangepast wanneer bewoners niet thuis zijn of slapen, zodat er geen energie wordt verspild aan lege kamers.

Je kunt zelfs zo ver gaan dat je wasmachine wordt ingeschakeld wanneer het zonne-energiesysteem van je huis voldoende wattage heeft gegenereerd, waardoor je nog meer energie en geld bespaart zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Slimme bewegingssensoren blijken ook geweldige hulpmiddelen te zijn om je energierekening zo laag mogelijk te houden. Lees alles over slimme bewegingssensoren en hoe je ze moet installeren voor de best mogelijke resultaten.

Totale (afstandsbediening) controle

De mogelijkheid om je slimme woning op afstand te bedienen is een van de belangrijkste redenen waarom slimme woningtechnologie het mogelijk maakt om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren. Doordat je al je apparaten en systemen op afstand kunt bedienen en beheren, kun je het energieverbruik actief bewaken en optimaliseren, wat resulteert in energiebesparingen.

Huiseigenaren kunnen bijvoorbeeld op afstand toegang krijgen tot hun verlichtingssystemen en deze aanpassen. Zoals het uitschakelen van lichten in lege kamers of het verminderen van de helderheid in ruimtes met voldoende natuurlijk licht. Ze kunnen ook hun verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) op afstand beheren, het HVAC-systeem uitschakelen als ze weg zijn of de temperatuurinstellingen aanpassen op basis van bezettingspatronen. 

Als er bijvoorbeeld onverwachte wijzigingen in de plannen optreden, kunnen ze de temperatuur op afstand aanpassen om te voorkomen dat een leeg huis wordt verwarmd of gekoeld.

Dit geldt zelfs voor huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en koelkasten. Dit maakt het mogelijk om de werking van je apparaten te controleren en te bedienen vanaf je smartphone of andere apparaten. Bijvoorbeeld het uitstellen van de start van een wasmachinecyclus om gebruik te maken van daluren of waarschuwingen ontvangen wanneer de deur van een koelkast open blijft staan, zodat er minder energie wordt verspild.

Om terug te komen op energiemonitoringapparaten: deze apparaten kunnen je voorzien van realtime energieverbruikstatistieken via meldingen of rapporten, zodat je energie-intensieve gebieden of apparaten kunt identificeren en geïnformeerde beslissingen kunt nemen om het energieverbruik te verminderen zonder zelfs maar thuis te zijn.

Integratie en optimalisatie

Er zijn ongetwijfeld veel manieren waarop slimme woningtechnologieën kunnen zorgen voor een energiezuinigere levensstijl en de energierekening aanzienlijk kunnen verlagen. Maar al deze individuele apparaten en technologieën zijn op hun best als ze samen worden gebruikt en volledig worden geïntegreerd in je slimme woning, zodat ze kunnen samenwerken om de energie-efficiëntie te optimaliseren.

Het integreren en optimaliseren van slimme woningsystemen creëert een naadloze samenwerking tussen apparaten en sensoren, die allemaal samenwerken om energie te besparen en onze huizen comfortabel te houden. Je slimme thermostaat kan bijvoorbeeld communiceren met je slimme raamsensoren om de temperatuurinstellingen aan te passen wanneer ze worden geopend, waardoor verspilling van verwarming of koeling wordt voorkomen.

Of denk aan bezettingssensoren en verlichtingssystemen. Ze werken naadloos samen om lichten uit te schakelen in onbezette kamers, zodat er geen elektriciteit wordt verspild aan een leeg podium. En laten we de weergegevens niet vergeten. Door de buitentemperatuur af te tappen, kan het slimme woningsysteem aanpassingen doen om een comfortabel binnenklimaat te behouden zonder buitensporig energieverbruik. Het is alsof je een persoonlijke klimaatmanager hebt die zich weet aan te passen aan het steeds veranderende weer.

Zo meet Gira's Weerstation Plus voor KNX negen verschillende meteorologische parameters en stuurt de gegevens rechtstreeks naar uw KNX systeem. Aangesloten apparaten reageren vervolgens in overeenstemming hiermee: jaloezieën worden neergelaten wanneer de zon begint te schijnen, buitenverlichting wordt ingeschakeld wanneer de nacht valt, airconditioning wordt ingeschakeld wanneer een bepaalde temperatuur wordt overschreden, ....

Wil je nog meer weten over hoe een slimme woning je kan helpen om een duurzamer slimme woning te bouwen?

Woningenergie revolutionair veranderd

Kortom, slimme woningtechnologieën, met hun mogelijkheden voor afstandsbediening, integratie van apparaten en sensoren en optimalisatiefuncties, hebben een revolutie teweeggebracht in de energie-efficiëntie van woningen. Door huiseigenaren in staat te stellen hun energieverbruik op afstand te controleren en te beheren, maken slimme woningsystemen intelligente besluitvorming mogelijk, waarbij verspilling wordt voorkomen en duurzame praktijken worden bevorderd. Met de perfecte choreografie tussen apparaten worden onze huizen energiezuinige toevluchtsoorden, waar comfort en behoud hand in hand dansen en zorgen voor een betere toekomst voor zowel onze planeet als onze portemonnee.

Social Share:

  • Highlights