20. Jun 2023

Is een slimme woning duurzamer?

Is een slimme woning duurzamer?
Is een slimme woning duurzamer?

Slimme woningen zijn het equivalent geworden voor duurzame woningen. Met toepassingen zoals slimme meters en automatiseringsopties voor je elektronische apparaten kunnen huiseigenaren hun energieverbruik aanzienlijk terugdringen en zo hun ecologische voetafdruk verkleinen.

High in demand: sustainable housing

Iedereen is op zoek naar een huis dat goed geïsoleerd is, uitgerust is met zuinige kenmerken en, als kers op de taart, een lage uitstoot heeft. In tegenstelling tot een zonnige tuin of een nieuwe keuken, kunnen huiseigenaren de duurzaamheidsscore van hun woning gemakkelijk verhogen door slimme technologieën te implementeren in hun bestaande ruimte (zonder grote verbouwingen). In dit artikel bespreken we welke slimme apparaten en automatisering hacks de grootste impact hebben op duurzaam leven.

Uw energieverbruik in de gaten houden: van slimme meters tot batterijopslag

Je energieverbruik aanpassen is net zo belangrijk als het bijhouden. Natuurlijk heeft het een effect op je energierekening als je de verwarming een graadje lager zet. Er zijn echter efficiëntere manieren om je totale koolstofuitstoot en elektriciteitsverbruik te verminderen. Slimme meters zijn bijvoorbeeld een geweldig hulpmiddel om inzicht te krijgen in het energieverbruik van je huishouden. Deze ongelooflijk handige applicatie kan energieverslindende onderdelen en apparaten in je huis identificeren. Het stelt huiseigenaren ook in staat om verschillende energiebronnen te evalueren, zoals spanning, brandstof en vermogen. Zo ontdek je snel welke verbeteringen aan je huis het meeste voordeel opleveren.

Ontdek de energiemeters van ABB

Een ander slim apparaat dat je in de gaten moet houden is slimme batterijopslag, tenminste als je zonnepanelen hebt of overweegt. Profiteren van de energie van de zon is de meest voorkomende hernieuwbare energiebron. 

Door een batterijopslagapparaat aan de samenstelling toe te voegen, kun je letterlijk overtollige energie opzij zetten, waardoor je een beetje onafhankelijker wordt van het netwerk en de providers.

Lees meer over de Sonnen batterij

De code kraken: duurzame automatiseringen en apparaten

Een slimme woning is niet noodzakelijk een geautomatiseerde woning. Automatiseringen zijn vaste processen die worden uitgevoerd volgens een ingesteld vooraf geïnstalleerd schema en opdrachten. Door bijvoorbeeld elke werkdag tijdens werktijd je verwarmingssysteem uit te schakelen, voorkom je dat je onbewust energie verspilt. Hetzelfde geldt voor ventilatie, verlichting of zogenaamde 'fantoombelastingen' (apparaten die niet actief worden gebruikt, maar toch een kleine hoeveelheid stroom verbruiken in stand-bymodus).

Belangrijk om te weten: automatiseringen kunnen op elk moment worden opgeheven door de huiseigenaar. Laten we zeggen dat je een weekend op reis bent. Je kunt gewoon al je slimme apparaten twee dagen lang uitschakelen via je bedieningspaneel of app. Zodra je ze weer hebt ingeschakeld, zullen de automatiseringen hun gebruikelijke weg volgen.

Slimme technologie biedt de oplossing voor duurzaam wonen op lange termijn. Investeren in de juiste slimme apparaten helpt je het energieverbruik van je huishouden te verminderen en je bijdrage aan de uitstoot te beperken.

Social Share:

  • Highlights