17. Sep 2021

ETS6 – Frequently asked questions (FAQ)

ETS6 – Frequently asked questions (FAQ)
ETS6 – Frequently asked questions (FAQ)

Algemene vragen

Waarom komt er nu een nieuwe versie van ETS?

Om meerdere redenen. Ten eerste om nieuwe KNX System Extensions aan te bieden die niet mogelijk zijn via ETS5. Denk maar aan de integratie van de nieuwe RF multi-apparaten of van KNX Data Secure en gewone KNX apparaten door middel van het nieuwe Secure Proxy-concept. Ten tweede om de gebruikersinterface (user interface of UI) en de gebruikerservaring (user experience of UX) af te stemmen op de voorkeuren van de gebruikers. Ten derde om KNX systemen beter te kunnen integreren in het Internet of Things door de informatie van KNX projecten en apparaten te verrijken. En om nog tal van andere redenen. Kortom, om gebruik te kunnen blijven maken van een Open, Secure en Connected KNX configuratietool, aangepast aan de nieuwste vereisten.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van ETS6?

ETS6 beschikt over heel wat nieuwe functies, bv. ondersteuning voor segmentkoppelaar, voor Secure Proxy, voor RF Multi en voor KNX IoT, een nieuw en vereenvoudigd ETS Dashboard enz. Meer informatie vindt u in de folder ‘Nieuwe functies ETS6’.

Wat zijn de grootste verschillen tussen ETS6 en ETS5?

ETS6 lijkt heel erg op ETS5 wat betreft het ontwerpen van een project, de inbedrijfname en de beschikbare diagnosetools. Alle zaken die van ETS5 een geweldige configuratietool maakten, bleven behouden in ETS6. Maar op heel wat vlakken is ETS6 een veel betere tool voor de gebruikers van ETS. De grootste verschillen tussen ETS6 en ETS5 vindt u in de folder ‘ETS5 vs. ETS6’.

Wat zijn de minimale hardware- en softwarevereisten voor ETS6?

Voor ETS6 gelden de volgende minimale hardwarevereisten:

CPU: ≥ 2 GHz

RAM: ≥ 4 GB

Opslag: ≥ 20 GB

Schermresolutie: ≥ 1024 x 768

Kan ik ETS6 installeren op een Microsoft Surface Pro X pc?

Microsoft Surface Pro X wordt niet aangeraden, omdat het niet mogelijk is om 64-bit-applicaties te installeren die niet werden overgezet naar ARM64.

Wat zijn de softwarevereisten voor ETS6?

Op dit moment werkt ETS6 uitsluitend met het besturingssysteem Microsoft Windows 10 x32/x64 (versie 1709 of hoger).

Kan ik ETS6 installeren op een Linux OS of MacOS?

Nee. Linux, MacOS en andere niet-vermelde besturingssystemen worden niet ondersteund.

Zijn er nog andere softwarecomponenten vereist voor de installatie van ETS6?

Ja. De softwarecomponenten die nodig zijn voor ETS6 (bv. het .NET framework 4.8) worden niet geïnstalleerd via de installatietool van ETS6. In dit geval meldt het installatieprogramma dat u die componenten moet downloaden en installeren. Als de doelcomputer met het internet is verbonden, probeert Windows automatisch updates te zoeken, te downloaden en te installeren. Tijdens die updates wordt de installatie van ETS6 onderbroken. Als de doelcomputer niet met het internet verbonden is, moet de gebruiker die componenten van de installatie-cd/dvd laden en installeren.

Kan ik ETS6 installeren op een virtueel toestel?

ETS6 installeren en draaien via een ondersteund besturingssysteem in een virtuele omgeving (zoals Virtual PC, VMware enz.) en/of via Remote Desktop is niet de bedoeling. Wie in dergelijke omgevingen werkt, doet dat dan ook op eigen risico. In zo’n geval kan KNX Association geen garanties of ondersteuning geven.

Moet ik altijd met het internet verbonden zijn om met ETS6 te werken?

Niet noodzakelijk. Om de update uit te voeren (ETS zelf, ETS Apps, de onlinecatalogus …) of om de onlinelicenties te gebruiken, brengt ETS6 een aansluiting tot stand met een specifieke KNX server. Voor deze handelingen hebt u dus wel een internetverbinding nodig.

Waar kan ik ETS6 downloaden en installeren?

Na de lancering gaat u daarvoor naar uw eigen account op my.knx.org.

Kan ik ETS6 veilig verwijderen?

Ja. U kunt ETS6 op dezelfde manier verwijderen als eender welk ander Windows programma.

Raak ik mijn projecten kwijt als ik ETS6 verwijder?

Nee. Bestaande projecten worden niet van uw computer verwijderd (voor het geval dat u ETS6 opnieuw installeert). U kunt ETS6 dus veilig verwijderen en opnieuw installeren. We raden u wel aan om altijd een back-up van uw projecten te maken voor u ETS6 verwijdert.


Vragen over ETS6 licenties

Hoe kan ik een licentie voor ETS6 krijgen?

Een ETS6 licentie kunt u op twee manieren verkrijgen: enerzijds via de begeleide licentieprocedure, waarvoor u enkel een internetverbinding nodig hebt op het moment dat de licentie wordt uitgereikt. Anderzijds is er de manuele licentieprocedure. Daarvoor hebt u geen internetverbinding nodig op het moment dat de licentie wordt uitgereikt.

Waar kan ik het nieuwe ETS6 kopen?

Na de officiële lancering kan ETS6 alleen worden gekocht met behulp van een account op my.knx.org. Log in bij uw account op my.knx.org en ga naar het menu ‘Shop’ om alle aankoopopties voor ETS6 te bekijken.

Wat is het onderscheid tussen de ETS6 setup en de ETS6 licenties?

Er is slechts één ETS6 setup. Die installeert het ‘ETS6 softwarepakket’ of een korte versie van ETS6 als demo, aangezien de ETS6 setup geen licentie toevoegt. Pas als u een licentie aan het ETS6 softwarepakket toevoegt, wordt ETS6 bv. ETS6 Professional.

Welke ETS6 licentieversies zullen er verkrijgbaar zijn?

ETS6 Demo, ETS6 Professional, ETS6 Home en ETS6 Lite.

Bestaat er een ETS6 Supplementary versie?

Niet voor ETS6.

Hoeveel kosten de verschillende versies van ETS6?

U vindt de prijzen van de verschillende ETS6 versies via het menu ‘Shop’ in uw account op my.knx.org. Hebt u al een licentie voor ETS5 of ETS6? Dan krijgt u via ‘Product Upgrade’ in dat menu alle upgrademogelijkheden te zien.

Kan ik mijn ETS5 Professional licentie upgraden naar ETS6 Professional?

Ja. Raadpleeg daarvoor de verschillende upgrademogelijkheden via het menu ‘Shop’ in uw account op my.knx.org.

Kan ik mijn ETS5 Lite licentie upgraden naar ETS6 Lite?

Ja. Raadpleeg daarvoor de verschillende upgrademogelijkheden via het menu ‘Shop’ in uw account op my.knx.org.

Kan ik mijn ETS5 Lite licentie upgraden naar ETS6 Professional?

Ja. Raadpleeg daarvoor de verschillende upgrademogelijkheden via het menu ‘Shop’ of uw account op my.knx.org.

Kan ik mijn ETS5 Supplementary licentie upgraden naar ETS6 Professional?

Ja. Ja, als u voldoet aan bepaalde voorwaarden. Die worden meegedeeld bij de lancering. Neem contact op met het KNX Sales Department voor meer info sales@knx.org of via ‘Support’ in MyKNX.

Kan ik mijn licentie voor ETS5 Supplementary upgraden naar ETS6 Supplementary?

Neen, dat is niet mogelijk, omdat ETS6 Supplementary niet verkrijgbaar is.

Kan ik een andere ETS versie (ETS4, ETS3, ETS2) upgraden naar ETS6?

Neem contact op met het KNX Sales Department voor meer info sales@knx.org of via ‘Support’ in MyKNX.

Kan ik elke ETS App gebruiken in combinatie met ETS6?

In principe wel, ook indien de ETS applicatie verkrijgbaar is op my.knx.org. Sommige oude applicaties ondersteunen de nieuwste ETS SDK niet en zijn daardoor mogelijk niet compatibel met ETS6.

Kan ik elke productplug-in gebruiken in ETS6?

In principe wel. Sommige oude plug-ins ondersteunen de nieuwste ETS SDK en/of het nieuwste Windows framework niet en zijn daardoor mogelijk niet compatibel met ETS6.

Hoe kan ik een ETS App in ETS6 installeren en/of er een licentie voor verkrijgen?

U kunt de ETS App installeren en/of er een licentie voor verkrijgen via het gedeelte ‘ETS App’ in het menu ‘Settings’ van ETS6.

Kan ik ETS Apps gebruiken in combinatie met de ETS6 demoversie?

Nee. ETS6 Demo ondersteunt de installatie van apps niet. U hebt minstens ETS6 Lite nodig om ETS Apps te gebruiken bij uw projecten.

Wat is het verschil tussen een ETS App en een DCA in ETS6?

De context van een ETS App is het ETS project, terwijl die van een DCA (Device Configuration App) een apparaat (of apparaten) van hetzelfde KNX lid binnen een project is. DCA’s zijn wel altijd gratis, terwijl de meeste ETS Apps dat niet zijn.

Moet de KNX USB-licentiedongle altijd op de computer aangesloten zijn?

Nadat u de licentie voor ETS6 hebt geactiveerd, is die licentie enkel actief als de KNX USB-licentiedongle in de computer is ingeplugd. Zo niet schakelt ETS6 over naar de demomodus.


Vragen over de gebruikersinterface en het ETS6 Dashboard

Kan ik een tweede instantie van ETS6 openen om aan twee projecten tegelijkertijd te werken?

Ja. ETS6 Professional kan in verschillende vensters worden geopend. Daardoor kunt u twee of meer instanties tegelijkertijd openen.

Kan ik twee ETS6 instanties terug samenvoegen tot één instantie?

Ja. In ETS6 kunt u een tabblad maximaliseren, waardoor een nieuw tabblad binnen dezelfde ETS6 instantie wordt aangemaakt. Wanneer u dat tabblad vervolgens uit die instantie sleept, creëert u meteen een nieuwe ETS6 instantie. Later kunt u het alsnog terug naar de vorige instantie slepen, of zelfs opnemen in een compleet andere ETS6 instantie.

Kan ik ETS Workspaces beheren in ETS6, net zoals in ETS5?

Ja. U kunt net zoals in ETS5 werkruimten creëren, bewerken en verwijderen.

Welk scherm verschijnt er als eerste zodra ik ETS6 open?

Wanneer u ETS6 opent, verschijnt een venster dat ook wel het dashboard wordt genoemd.

Uit welke onderdelen bestaat het ETS Dashboard?

Het nieuwe ETS6 Dashboard bestaat uit

1. Tabbediening

2. Zoekbalk

3. Hoofdwerkbalk

4. KNX productgegevens

5. Lokale projecten

6. Projectwerkbalk

7. Projectarchief

Image 01: ETS6 Dashboard

Hoe werkt de tabbediening?

ETS6 gedraagt zich als een browser wat betreft de bediening van tabs en werkvensters. Klik op de ‘+’-knop om een nieuwe ‘Overview’-tab te openen.

Hoe werkt de zoekbalk?

Met de zoekbalk in het dashboard kunt u snel een project vinden, waar het zich ook bevindt (in de lokale lijst of in het archief).

Waar dient de hoofdwerkbalk voor?

De hoofdwerkbalk bevat de knoppen ‘Settings’ en ‘Help’. Daarmee kunt u de ETS instellingen en het ETS helpcenter openen.

Waarvoor gebruik ik de projectwerkbalk?

Via de projectwerkbalk kunt u de projectwizard opstarten, een nieuw project aanmaken en projecten importeren.

Kan ik kiezen welke producten worden getoond in de KNX productgegevens?

Nee. Dit gedeelte toont nieuwe KNX producten van KNX fabrikanten via een RSS-feed. De productgegevens worden willekeurig getoond samen met de inhoud die u als eerste ziet na het opstarten van ETS6. Scrollen doet u met de pijltjes voor- en achteruit.

Hoe worden de lokale projecten geordend in het ETS6 Dashboard?

Lokale projecten: toont de meest recent gewijzigde lokale projecten, geordend van nieuw (links) naar oud (rechts). Klik op de knop ‘Local Projects –>’ om de volledige lijst met lokale projecten te raadplegen.

Hoe keer ik terug naar het dashboard als ik een project aan het bewerken ben?

U kunt op elk moment terugkeren naar het dashboard door op de ‘+’-knop in het gedeelte ‘Tabbediening’ te klikken.

Image 02: How to access the ETS6 Dashboard again from a project?

Vragen over de instellingen van ETS6

Waar vind ik de instellingen van ETS6?

Om de instellingen van ETS6 te raadplegen, klikt u op de knop in de rechterbovenhoek van ETS6.

Hoe raadpleeg ik de instellingen van ETS6 als ik een project aan het bewerken ben?

Om de instellingen van ETS6 te raadplegen, klikt u op de knop in de rechterbovenhoek van ETS6.

In welke taal kan ik ETS6 openen?

De gebruikersinterface van ETS6 is beschikbaar in de volgende talen:

Image 02: How to access the ETS6 Dashboard again from a project?

Waar vind ik de licentie-instellingen in ETS6?

Bij de instellingen van ETS6 vindt u een afzonderlijk licentiegedeelte.

Image 03: License Settings

Waar kan ik de ETS Apps beheren in ETS6?

Bij de instellingen van ETS6 vindt u een afzonderlijk gedeelte voor de ETS Apps.

Image 04: ETS App Settings

Waar kan ik de onlinecatalogus configureren?

U kunt de onlinecatalogus raadplegen en configureren via het daarvoor bestemde gedeelte in de instellingen van ETS6.

Image 05: Online Catalog Settings

Vragen over project-/productmanagement

Kan ik projecten uit ETS2/ETS3/ETS4/ETS5 importeren in ETS6?

Ja. ETS6 is compatibel met voorgaande versies. U kunt dus oudere ETS projecten importeren in ETS6.

Kan ik een project importeren in ETS6 zonder daarvoor de importeerwizard te gebruiken?

Ja. U kunt ook projecten importeren zonder de importeerwizard. Houd daarvoor de SHIFT-toets ingedrukt wanneer u op de knop ‘Import’ klikt.

Kan ik een project uit ETS6 exporteren en in ETS5 importeren?

Nee. Hoewel het dataformaat van een ETS6 project lijkt op dat van een ETS5 project, gaat het om een andere versie van het dataprogramma. Daardoor is het niet mogelijk om een project uit ETS6 te exporteren en in ETS5 te importeren.

Beschikt ETS6 over een onlinecatalogus?

Ja. Die kunt u zelfs gebruiken in combinatie met de demoversie.

Kan ik oude producten in ETS6 importeren?

Ja. ETS6 ondersteunt de volgende ETS productbestanden: *.knxprod, *.vdx, *.vd1, *.vd2, *.vd3, *.vd4 en *.vd5.

Waar worden projecten opgeslagen in ETS6?

ETS slaat een project op de lokale harde schijf op, in de vorm van een reeks bestanden per project. De standaardlocatie is ‘C:\ProgramData\KNX\ETS6\ProjectStore’. U kunt dit niet wijzigen.

Kunnen meerdere gebruikers tegelijkertijd aan hetzelfde ETS6 project werken?

Nee. De volledige reeks bestanden voor elk lokaal project moet altijd samenblijven en kan dus door slechts één gebruiker worden geraadpleegd.

Kunnen de lokale projectgegevens in ETS6 worden gedeeld via netwerkshares of cloudservices?

Nee. Omdat de volledige reeks bestanden voor elk lokaal project altijd moet samenblijven, kunnen de lokale projectgegevens niet worden gedeeld via netwerkshares of cloudservices.

Is het mogelijk om de export-/importprocedure te omzeilen om projecten van de ene pc naar de andere over te brengen/te kopiëren?

Nee. Om de gegevens niet te beschadigen, kan de export-/importprocedure niet worden omzeild. Mogelijk zijn er namelijk plug-ins van apparaten betrokken bij het project.

Kan ETS6 net zoals ETS5 herstelpunten aanmaken voor een project?

Ja. Het is optioneel mogelijk om herstelpunten voor een project aan te maken in ETS6. Ook kunt u een maximaal aantal herstelpunten vastleggen in de instellingen.

Wat is een herstelpunt in ETS6?

Een herstelpunt is een specifiek bestand dat projectgegevens bevat. De bestandsnaam begint met het relevante projectidentificatienummer en de tijdstempel van het moment van aanmaak. Voorbeeld:

projectidentificatienummer: P-0AC1, herstelpuntbestand: P-0AC1_2021-04-09-10-36-31-854.restorepoint.

Als een project ongeldige gegevens bevat, bv. na een spanningsuitval (laptopbatterij), bevindt het project zich nog altijd in het projectoverzicht, maar wordt het grijs weergegeven. Dit betekent dat u het niet langer kunt openen om te bewerken. Om het project opnieuw te kunnen bewerken, gebruikt u een van de herstelpunten.

Waar worden de herstelpunten opgeslagen in ETS6?

ETS6 slaat de herstelpunten op dezelfde locatie als het project op.

Kan ik een herstelpunt delen met een andere gebruiker als back-up voor een project in ETS6?

Nee. De herstelpuntbestanden verwijzen naar lokale kopieën van een project. U kunt ze dus niet met andere gebruikers delen.

Hanteert ETS6 een maximaal aantal herstelpunten?

Ja. In ETS6 kan een project maximaal tien herstelpunten hebben. Standaard zijn het er acht .

Kan ik een nieuw project aanmaken met behulp van een projectwizard, net zoals in ETS5?

Ja. U kunt een nieuw project aanmaken met behulp van de projectwizard. Klik daarvoor op ‘Start Project Wizard’ in het dashboard.

Kan ik projecten archiveren in ETS6?

Ja. Op het dashboard vindt u een projectarchief met de meest recent gewijzigde gearchiveerde projecten, geordend van nieuw (links) naar oud (rechts). Klik op de knop ‘Archive –>’ om de volledige lijst met gearchiveerde

projecten te raadplegen. Klik op de knop ‘Refresh‘ om de projectlijst van het projectarchief te vernieuwen. Dit kan van pas komen indien de directory van het projectarchief op een netwerkdrive staat. Het kan even duren voor dit automatisch wordt gesynchroniseerd.

Kan ik een echt project dat is gewijzigd synchroniseren met mijn projectbestand?

Ja. Elk project dat werd gewijzigd, kan eenvoudig worden gesynchroniseerd. Zo is de kopie in het projectarchief identiek aan het project en bevat ze de meest recente wijzigingen.

Waar bevindt het projectarchief zich in ETS6?

De locatie van het projectarchief kunt u vastleggen bij de instellingen voor gegevensopslag. Standaard is dat C:\Users\Public\Documents\KNX\Archive.

Kan ik het projectarchief opslaan in een netwerkmap of in de cloud?

Ja. De directory van het projectarchief kan zich bevinden in netwerkshares én in gesynchroniseerde cloudmappen.

Wat zijn de grootste voordelen en belangrijkste kenmerken van het projectarchief in ETS6?

  • In het projectarchief kunt u eenvoudig back-ups van uw projecten opslaan zonder daarvoor uw lokale harde schijf te gebruiken. Er is dus geen gevaar dat u projecten kwijtraakt wanneer uw computer crasht.
  • Een projectarchief kan worden gedeeld tussen verschillende ETS op verschillende computers van verschillende gebruikers.
  • Projecten in het projectarchief kunnen worden gekopieerd naar de lokale projectlijst (check-out), lokaal worden gewijzigd en vervolgens opnieuw worden opgeslagen in het archief (check-in).
  • Als optie kan een gebruiker een gearchiveerd project vergrendelen. Zo kan het niet meer worden gewijzigd door andere gebruikers via een ander ETS. Uiteraard kan een gebruiker op afstand nog steeds een vergrendeld project kopiëren of zelfs opnieuw openen (indien hij/zij het vergat te ontgrendelen op een ander toestel).

Waarvoor dient de samenwerkingsmodus in ETS6?

ETS6 beschikt over twee projectarchiefmodi:

  • Back-upmodus- In deze modus kan eenvoudig een back-up worden gemaakt van projecten met één gebruiker (standaard).
  • Samenwerkingsmodus- In deze modus zijn extra functies beschikbaar wanneer meerdere gebruikers aan een project werken (één tegelijkertijd). De samenwerkingsmodus kan worden geactiveerd via de instellingen voor gegevensopslag. De functies van de samenwerkingsmodus worden dan ingeschakeld in het projectarchief.

Hoeveel projecten kan ik bewerken met mijn ETS6 licentie?

De enige beperking is het geheugen op de harde schijf van de pc waarop ETS6 werd geïnstalleerd.

Hoeveel producten kan ik met de ETS6 demolicentie opnemen in een ETS6 project?

Tot 5 producten per project.

Hoeveel producten kan ik met de ETS6 Lite licentie opnemen in een ETS6 project?

Tot 20 producten per project.

Hoeveel producten kan ik met de ETS6 Home licentie opnemen in een ETS6 project?

Tot 64 producten per project.

Hoeveel producten kan ik met de ETS6 Professional licentie opnemen in een ETS6 project?

Onbeperkt.

Kan ik via KNX Virtual oefenen met ETS6?

Ja. U kunt KNX Virtual gebruiken in combinatie met ETS6.


Vragen over projectontwerp

Is er nog nieuws wat betreft de aanmaak van topologie in ETS6?

Ja. Met ETS6 kunt u RF- en TP-segmenten definiëren in een TP-lijn en segmentkoppelaars gebruiken. Een segmentkoppelaar is een extensie van een mediakoppelaar die lijnsegmenten met elkaar kan verbinden, ongeacht het gebruikte medium.

Welke KNX RF apparaten kunnen worden toegevoegd aan een ETS6 project?

ETS6 is compatibel met KNX RF Ready apparaten en de nieuwe KNX RF Multi apparaten.

Kan ik dynamische mappen gebruiken in ETS6?

Ja. Dynamische mappen zijn ‘configureerbare’ weergaven over ETS projectgegevens. Alle dynamische mappen staan in het bovenste vak van het boomoverzicht. Afhankelijk van het geselecteerde ETS venster zijn in ETS6 verschillende dynamische standaardmappen te zien. Deze mappen kunt u niet verwijderen.

Is het mogelijk om in ETS6 te communiceren met beveiligde en niet-beveiligde apparaten?

Ja. In ETS6 kunt u de nieuwe systeemextensie ‘Secure Proxy’ gebruiken. Een Secure Proxy is een koppelingsextensie die ervoor zorgt dat gewone apparaten kunnen communiceren met beveiligde exemplaren. Dit soort apparaten zijn de perfecte oplossing om beveiligde apparaten toe te voegen aan bestaande installaties zonder de bestaande, gewone KNX apparaten te moeten verwijderen. Bovendien zijn de nieuwe apparaten gegarandeerd correct beveiligd.

Waar kan ik een certificaat voor een beveiligd toestel toevoegen in ETS6?

Open de relevante projectgegevens in het dashboard en ga naar het gedeelte ‘Security’.

Image 06: Where to add a Certificate for Secure Devices in ETS6?

Wat voor transmissiemedium kan in ETS6 worden toegekend aan een lijn?

Twisted Pair (TP), Power Line (PL), Radio Frequency (RF) en IP.

Wat voor transmissiemedium kan in ETS6 worden toegekend aan een lijnsegment?

Indien het lijnmedium TP of IP is, kunt u TP- en RF-segmenten aanmaken. Maar indien het lijnmedium RF of PL is, kunt u geen segmenten aanmaken binnen dit soort lijnen.

Hoe kan ik het standaard IP Multicast adres in ETS6 wijzigen?

Ga naar het topologieoverzicht en klik op ‘Topology Backbone’. Bij de eigenschappen kunt u een ander IP Multicast adres opgeven, dat vervolgens zal worden gebruikt voor alle IP-routers van het huidige project.

Wat voor groepsadressen kunnen worden gedefinieerd in ETS6?

De groepsadressenstrategie is dezelfde als in ETS5. U kunt de volgende strategieën definiëren: 3-staps GA (standaard), 2-staps GA en vrij GA.

Is het mogelijk om een ander groepsadressenbereik te gebruiken in ETS6?

Het groepsadressenbereik is hetzelfde als in ETS5. U kunt groepsadressen gebruiken van 0/0/1 tot 31/7/255 (3-staps); van 0/1 tot 31/2047 (2-staps) en van 1 tot 65535 (vrij).

Waarom kan ik het groepsadres ‘0’ niet gebruiken in ETS6?

Groepsadres ‘0’ (vrij), ‘0/0/0’ (3-staps) of ‘0/0’ (2-staps) is voorbehouden voor broadcastcommunicatie in KNX. Deze beperking geldt niet alleen specifiek voor ETS6.


How is the commissioning of the devices carried out in ETS6?

The commissioning of the devices configured in ETS6 is carried out in the same way as with ETS5. The same options are available for individual address programming, application, full programming, partial programming, and individual address overwrite.

Where can I access the connection settings in ETS6?

The Connection Manager is accessible in the ETS6 configuration section.

Image 07: Where to find the connection Manager in ETS6?

Welke verbindingen kunnen worden geconfigureerd met ETS6?

USB, EIBlib/IP, KNXnet/IP Tunnelling (al dan niet beveiligd) en KNXnet/IP Routing (al dan niet beveiligd).

Is het aantal interfaces dat een gebruiker in ETS6 kan configureren beperkt?

Nee. U kunt zo veel interfaces configureren als u nodig acht.

Ondersteunt ETS6 verbindingen via IP Secure (Tunneling) en IP Secure (Routing)?

Ja. Beide beveiligde verbindingen worden ondersteund door ETS6.

Hoe kan ik verbinding maken met een KNX installatie om te achterhalen wat er misgaat?

Om de diagnosefunctie te gebruiken, heeft ETS rechtstreekse bustoegang nodig. De computer moet dus met de KNX-installatie verbonden zijn via:

  • een USB-interface: bij gebruik van een KNX TP of RF USB-interface;
  • een IP-interface: bij gebruik van een KNX TP/IP-interface.

Moet de vereiste driver manueel worden geïnstalleerd bij gebruik van een USB-interface?

Nee. Bij gebruik van een USB-interface in ETS6 wordt de vereiste driver rechtstreeks geïnstalleerd wanneer u hem voor het eerst aansluit op de pc. Sluit u de USB-interface op een andere poort aan, dan wordt de driver opnieuw automatisch geïnstalleerd.

Wat is de APDU-lengte van een interface in ETS6?

De APDU-lengte is de maximale datalengte (payload) binnen een telegram die de interface aankan. Veel apparaten maken bij hun inbedrijfname gebruik van

uitgebreide frames. In dat geval is het erg belangrijk dat de APDU-lengte meer dan 15 bedraagt. APDU is de afkorting van ‘Application (layer) Protocol Data Unit’.


Vragen over de diagnosefunctie

Wat voor diagnosefuncties zijn beschikbaar in ETS6?

Dezelfde als in ETS5, namelijk: groepsmonitor, busmonitor, apparaatinfo, diagnose van individuele adressen, projectcontrole (offline), online foutdiagnose en online installatiediagnose.

Social Share:

  • Highlights