21.01.2022   KNX verbindt de wereld op Expo Dubai

KNX verbindt de wereld op Expo Dubai


Van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022 kijkt de wereld naar Dubai. 192 landen verzamelen zich hier voor de Expo en gebruiken hun indrukwekkende paviljoens om zich te presenteren aan de ruim 25 miljoen verwachte bezoekers. Omdat duurzaamheid een van de belangrijkste aandachtspunten van de Expo is, speelt KNX, 's werelds toonaangevende technische standaard voor woning- en gebouwautomatisering, een belangrijke rol op de wereldtentoonstelling.

"Connecting Minds, Creating the Future"

Ideeën, uitvindingen en innovaties, en de dialoog tussen de naties zijn de kernpunten van de Expo, die voor het eerst in zijn 170-jarige geschiedenis in de Arabische regio wordt gehouden. De 35e Expo richt zich op duurzaamheid, mobiliteit en kansen. De slogan van de wereldtentoonstelling - "Connecting Minds, Creating the Future" - past ook bij KNX: de technologie van de toekomst verbindt nu al hele steden, infrastructuren en slimme gebouwen, met miljoenen installaties over de hele wereld. Dus 's werelds toonaangevende technische standaard voor huis- en gebouwautomatisering kon ook niet ontbreken op Expo Dubai. KNX verbetert de paviljoens van tal van landen met een verscheidenheid aan slimme functies, variërend van HVAC-systemen tot verlichtingsoplossingen met een mensgerichte benadering, slimme aanwezigheidsdetectoren en architecturale verlichting met zonvolgregelingen, naast vele andere oplossingen.

Al Wasl Plaza: het centrale knooppunt

Al Wasl Plaza, met een diameter van 150 meter, ligt in het hart van de Expo, uitgerust met een verlichtings- en airconditioningsysteem op basis van KNX. Al Wasl Plaza is het paviljoen van het gastland, de Verenigde Arabische Emiraten, en fungeert ook als het centrale knooppunt voor de wereldtentoonstelling. Het plein, dat de historische naam Dubai draagt, wordt overkoepeld door een 65 meter hoge, doorschijnende koepel in de vorm van het Expo-logo, die dienst doet als immersief 360-graden projectieoppervlak.

"Opportunity Pavilion": een samenspel van licht, schaduw en kleur

Door onder meer KNX-thermostaten te gebruiken, zorgt het KNX-systeem voor de perfecte klimatologische omstandigheden in het "Opportunity Pavilion", waarvan het dak 32 meter boven de grond zweeft, als een wolk. Verschillende KNX-functies maken ook de indrukwekkende lichteffecten van het "Opportunity Pavilion" mogelijk, resulterend uit het samenspel van transparantie, licht, schaduw en kleur.

Het paviljoen van Wit-Rusland: KNX in het bos van technologie

Als toekomstige technologie maakt KNX deel uit van het bos van toekomstige technologieën. Een KNX-systeem zorgt voor een optimale controle van delen van het gebouw in het paviljoen van Wit-Rusland. Het bos vertegenwoordigt het natuurlijke erfgoed van Wit-Rusland met zijn unieke Europese boslandschap.

Het paviljoen van Marokko: onder de vlag van duurzaamheid

Het Marokkaanse paviljoen richt zich op duurzaamheid. Uitgerust met een KNX-systeem, zal het na de Dubai Expo worden omgebouwd tot een wooncomplex, compleet met zwembad, fitnessclub en lounge, en zal het daarom in gebruik blijven.

Het paviljoen van Brazilië: een waterlandschap

Het Braziliaanse paviljoen met zijn waterplein is geïnspireerd op het waterlandschap van de Rio Negro in het Amazonebekken. KNX zorgt hier voor het juiste binnenklimaat. Ook de verlichting van het hele paviljoen kan volledig worden geregeld via het KNX-systeem, evenals de beeld- en lichtprojectoren, speakers en aromasproeiers.

Het paviljoen van Peru: op weg naar verandering

Slimme KNX-applicaties zijn ook te vinden in het Peruaanse paviljoen, wat symbool staat voor de veranderingen die hebben plaatsgevonden in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land. De buitenmuren van het paviljoen, optisch gebaseerd op Peruaanse weefkunst, zijn visuele hoogtepunten, evenals de enorme binnenmuren geïnspireerd op de ruïnes van Kuélap.

Het paviljoen van Luxemburg: de oneindigheid van de circulaire economie

Het Luxemburgse paviljoen, bestuurd door een KNX-systeem, is geïnspireerd op een möbiusband, waarbij een band wordt gedraaid en gevouwen zodat het een enkel oppervlak is, zonder begin en zonder einde. Dit is bedoeld om de circulaire economie te vertegenwoordigen. In het paviljoen zijn verschillende projecties en animaties te zien die het land en zijn inwoners laten zien, terwijl de bijzondere architectuur het gevoel geeft zowel binnen als buiten te zijn.

Het paviljoen van Frankrijk: met de kracht van licht

Licht als inspiratiebron, kennis en creativiteit staat centraal in het architectuurconcept van het Franse paviljoen. KNX werd gekozen als middel om de complexe lichtinstallaties aan te sturen. Het Franse paviljoen wil vooruitgang heroverwegen, emoties creëren en nieuwe ideeën ontketenen om de wereld opnieuw uit te vinden.

Het paviljoen van België: de "Groene Ark"

Duurzaamheid is niet alleen een belangrijk aandachtspunt voor KNX, maar ook voor het KNX-gecontroleerde Belgische paviljoen, een "Groene Ark" gewijd aan dit probleem. Hier wordt Belgische industriële, technische en wetenschappelijke knowhow tentoongesteld. Qua ontwerp weerspiegelt het paviljoen een mix van artistieke Latijnse romantiek en industriële Angelsaksische technische precisie.

Het paviljoen van Saoedi-Arabië: een glimp van de toekomst

Het Saoedi-Arabische paviljoen is ook uitgerust met de nieuwste KNX-technologie. Het biedt inzicht in de toekomst van de mensheid op basis van vier pijlers: mens, natuur, erfgoed en kansen.

Indrukwekkende demonstratie van de veelzijdigheid van KNX

"We voelen ons zeer vereerd dat KNX deel uitmaakt van Expo Dubai en daarom kan bijdragen aan het succesvolle resultaat van deze hoog aangeschreven wereldtentoonstelling. Daarom bedanken we onze KNX-leden en systeemintegrators die dit mogelijk hebben gemaakt. Op Expo Dubai demonstreren ze op indrukwekkende wijze de veelzijdige toepassingen en uitgebreide prestaties van KNX aan het wereldwijde publiek", legt Franz Kammerl, president van de KNX Association, uit.

Bezoek https://projects.knx.org voor meer woning- en gebouwautomatiseringsprojecten die met KNX zijn gerealiseerd.

Social share