28.02.2022   Internationale marktstudie: bijna tweederde van de professionals uit de industrie integreert KNX in hun smart home-projecten

Internationale marktstudie: bijna tweederde van de professionals uit de industrie integreert KNX in hun smart home-projecten


KNX staat boven aan de ranglijst van communicatieprotocollen die bekend zijn bij smart home-professionals en loopt ver voor op zijn concurrenten

KNX blijft verreweg de meest populaire technische standaard voor huis- en gebouwautomatisering in vergelijking met andere communicatieprotocollen. Dat is het hoofdresultaat van een branche-enquête, uitgevoerd door het vakblad Hiddenwires. Volgens dit blad wordt KNX door 62 procent van alle ondervraagde professionals in de industrie opgenomen in smart home-projecten en daarom wordt het dus aanzienlijk vaker gebruikt dan zelfs wifi (53%) of Bluetooth (31%) bij de automatisering van huizen en gebouwen, en drie keer zo vaak als technologieën van directe concurrenten. Hiddenwires ondervroeg meer dan 8.000 professionals uit de industrie, voornamelijk uit de EMEA-regio, waaronder voornamelijk systeemintegrators (69%), maar ook ontwerpers, fabrikanten, distributeurs en architecten.

3 van de 4 professionals uit de industrie kennen KNX

In de groeiende smart home-markt wordt KNX gezien als bijzonder goed gepositioneerd en heeft het daarom het hoogste herkenbaarheidsniveau op het gebied van technologieën en communicatieprotocollen voor smart homes. Volgens het marktonderzoek van Hiddenwires is driekwart van de professionals uit de industrie (75%) bekend met KNX als technologie voor gebouwautomatisering. De volgende directe concurrent van KNX, met bijna 54 procent bekendheid, staat ver achter op de wereldwijde toonaangevende standaard en staat op de vierde plaats in de ranglijst.

KNX staat op de eerste plaats: met een drie keer zo grote voorsprong op de directe concurrentie!

Geen enkel ander communicatieprotocol wordt zo vaak in smart home-projecten geïntegreerd als KNX. 62 procent van de professionals in de industrie vertrouwt op KNX en heeft huizen en gebouwen al geautomatiseerd met behulp van de technische standaard. KNX behaalde daarmee de eerste plaats in de Hiddenwires-ranglijst voor smart home-ecosystemen en heeft een drie keer zo grote voorsprong op alle directe concurrenten, die in deze categorie van het sectoronderzoek slechts resultaten van 21 procent of minder behaalden. Zelfs conventionele standaarden zoals wifi (53%) en Bluetooth (31%), op de tweede en derde plaats, liggen ver achter KNX.

De verscheidenheid aan functies en producten zetten KNX op de eerste plaats

Het is vooral het brede productassortiment dat KNX tot het meest populaire communicatieprotocol in smart homes maakt. Meer dan 8.000 apparaten van tal van verschillende fabrikanten gebruiken KNX-technologieën en zijn daarom compatibel met elkaar. Industrieprofessionals kunnen producten van verschillende merken zo combineren dat perfect kan worden voldaan aan de wensen van eindgebruikers in smart homes. "Met KNX leveren we een open en zeer veilig ecosysteem voor slimme woning- en bouwprojecten, waarbij we een hoge mate van flexibiliteit en eenvoud combineren met maximaal comfort. We zijn verheugd dat deze voordelen worden erkend en gewaardeerd door professionals uit de industrie", legt Franz Kammerl, president van de KNX Association, uit, als reactie op de uitstekende prestaties van KNX in het sectoronderzoek door Hiddenwires.

Toenemende interesse in smart homes en energiebeheer: een perfecte match voor KNX

De belangstelling voor smart homes is de afgelopen jaren blijven groeien, zoals 59 procent van de ondervraagden door Hiddenwires aangaf. Volgens een schatting gebaseerd op 29 procent van de professionals uit de industrie is de interesse in hun respectievelijke regio meer dan verdubbeld. Zij zien het toenemende bewustzijn van de voordelen van smart home-technologieën (71%), hogere eisen aan energiebeheer (53%) en zogenaamde "whole home"-oplossingen (43%) als de grootste drijfveren voor groei. Die laatste laat zien hoeveel eindgebruikers nu al op zoek zijn naar automatiseringsoplossingen. Ze willen in hun woning zo ver mogelijk verbinden om hun eigen leven te vereenvoudigen, in de zin van smart living en om energie te besparen. In 2021 werden tal van KNX-apparaten en -oplossingen voor energiebeheer gelanceerd, en dit jaar zullen er nog veel meer volgen.

Social share