30.04.2019   Bij KNX Association staat IoT centraal

KNX IoT


Na een succesvol 2018, waarin KNX zijn leiderspositie qua intelligente netwerken in gebouwen kon consolideren met de lancering van KNX Secure voor veilige datatransmissie, ETS Inside software voor eenvoudige inbedrijfname en een enorme uitbreiding van de KNX RF portfolio van draadloze producten, is KNX helemaal klaar voor de volgende fase van zijn succesverhaal: de focus op het Internet of Things.

Als toekomstige standaard verbindt KNX IoT de uitgebreide portefeuille van geïnstalleerde KNX toestellen met de wereld van IoT. Verschillende voorwerpen thuis en op kantoor met elkaar verbinden, zowel lokaal als op afstand, is niet langer een droom.

De KNX IoT-oplossing zal ervoor zorgen dat het huidige KNX ecosysteem meteen na het uitpakken kan ingezet worden, maar laat ook ruimte voor geavanceerde configuraties en aanpassingen aan de functionele vereisten en de wensen van de klant. Door gebruik te maken van standaarden wordt de waarde van de KNX producten vergroot en kan men ondersteuning op lange termijn garanderen in een IoT-wereld die voortdurend in beweging is.

Voor milieubewuste mensen creëert KNX IoT nieuwe verwachtingen op het gebied van energiebeheer en combineert het sectoren zoals transport, elektriciteit, hernieuwbare energie, energieopslag, de smart grid en warmteaanvoer door ze met elkaar te verbinden. Het gaat voor een totaalaanpak om de energie-efficiëntie in de slimme stad te verhogen.

Tijdens de algemene vergadering van de raad van bestuur van KNX in februari 2019 in Frankfurt, was de focus op veilige transmissie, eenvoudige inbedrijfname en vooral het IoT duidelijk merkbaar. De plannen om de ontwikkeling van KNX IoT-technologie centraal te zetten werden er goedgekeurd.

De leden van de raad van bestuur van KNX waren het unaniem eens: de natuurlijke evolutie van KNX is KNX IoT De bestuursleden legden maar al te graag de nadruk op het feit dat IP en digitalisering hun opmars maken in alle aspecten van ons leven en dat KNX het voorbeeld zal geven door KNX IoT-fabrikanten en systeemintegrators te voorzien van de nodige technologieën en expertise, onder de vorm van een robuuste, toekomstgerichte en veilige oplossing. Zo stelde Martin Herms, Managing Director van Albrecht Jung GmbH & Co. KG, dat "De vooruitzichten voor KNX zeer goed zijn wat de interesse van investeerders en bouwers over de hele wereld betreft. Nu eindelijk aan de basisvoorwaarden van de lancering van KNX Secure producten is voldaan, willen we de oplossingen zo snel mogelijk aanbieden."

Harald Horst, Product Marketing Director van ABB Smart Buildings business Duitsland, en Managing Director van ABB Solar GmbH Emmendingen, merkt op: "Het is onze topprioriteit om KNX IoT-toepassingen aan te sturen en zo de globale trend in de richting van digitalisering te stimuleren."

Adalbert M. Neumann, CEO van Busch-Jaeger Elektro GmbH, is er ook op gebrand om de trend van de digitalisering een duw in de rug te geven en zei: "De focus zal liggen op het ontwikkelen van IoT-apparaten en het aanbieden van digitale diensten om het leven van onze klanten nóg gemakkelijker te maken."

Volgens Christian Feltgen, Managing Director van Gira Giersiepen GmbH & Co. KG., "Zal de volgende grote stap een IoT-interface zijn die standaard is tussen alle fabrikanten, die geen speciale gateway nodig heeft en eenvoudig te implementeren en te gebruiken is door IT- en servicebedrijven buiten de wereld van KNX."

De topprioriteit voor Sietze Jongmann, VP en R&D Manager bij Osram Digital, is ervoor te zorgen dat IoT/connectiviteitsplannen samenvloeien en niet uit elkaar groeien. "KNX IoT kan een grote revolutie ontketenen in de huidige 'IoT-chaos'", merkt hij op. "Maar de tijd dringt en we moeten begrijpen welke de controlepunten zijn voor de belangrijkste bijdragers van KNX met het oog op de concurrentie uit Azië. Ook hier is standaardisatie tegenover ruimte voor differentiatie een belangrijk topic."

Oliver Borchmann, Global Vice President Development of Home/Building Automation bij Schneider Electric, licht toe: "Ik kijk uit naar een naadloze en eenvoudige integratie van KNX producten met de wereld van IoT."

Jean-Christophe Krieger, Global Offer Management Director voor KNX Home and Building Automation bij Schneider Electric, dringt aan op "Het verkrijgen van de resultaten van de KNX IoT-werkgroepen, zodat we de fabrikanten in staat kunnen stellen om KNX IP-producten en oplossingen voor residentiële en commerciële gebouwen te ontwikkelen. We moeten onze partners en eindklanten ook waardevoorstellen doen en hen de voordelen bieden van een overstap naar IP."

Hans-Joachim Langels van het KNX Competence Center voor Siemens AG verwacht dat "KNX verder zal evolueren en zijn belangrijkste troef van interoperabiliteit zal uitspelen voor een echt Internet of Things dat geen speciale cloudoplossingen nodig heeft voor thuis- en gebouwtoepassingen."

Thomas Sell, Chief Sales Office van Theben AG, is het daar volmondig mee eens en voegt eraan toe: "Samen kunnen we een 'slimme' toekomst bouwen. Nu moeten we de volgende stap zetten naar een webinterface, semantiek en webservices in combinatie met KNX IP Secure. Interoperabiliteit is cruciaal: KNX moet meer openstaan voor externe toegang, aanvullende diensten en toepassingen, vooral in de energiesector."

Volgens Johannes Hauck, Director of New Business & Regulatory Environment Corporate Strategy, Innovation & Business Development voor HAGER Group, "is de KNX standaard al jaren wereldwijd een gevestigde waarde als succesvol en toonaangevend systeem voor gebouwenautomatisering. Met KNX IoT spelen we in op een van de belangrijkste trends in de digitalisering van technologie voor gebouwen. Zo is KNX klaar voor de toekomst met nieuwe transportniveaus, open interfaces en een nieuwe generatie apparaten. Op die manier hebben we alles in huis om het succesverhaal van KNX voort te zetten."

Voor Alexander Burgbacher, Managing Director van Insta GmbH, is KNX IoT ook de bevestiging dat het KNX systeem in de juiste richting evolueert met bewezen interworking. Hij voegt eraan toe: "De rol van de gebruiker wordt versterkt en zijn individuele mogelijkheden krijgen meer variatie. We zullen deze ontwikkelingen actief ondersteunen."

Franz Kammerl, Product Management voor Siemens en President van KNX International, concludeert: "De volgende belangrijke stap voor KNX is het finaliseren van de systeemspecificatie voor KNX IoT, met daarin de definitie van de semantische interworkingprincipes met een duidelijke focus op interworking tussen de verschillende toepassingsgebieden. Mijn topprioriteiten voor 2019 zijn KNX IoT als technische focus, het toepassingsgebied van gedecentraliseerde energiesystemen aanpakken en de fabrikanten tegemoetkomen die in dit gebied actief zijn."

KNX zet geweldige prestaties neer Door de stijgende populariteit van het Internet of Things (IoT) heeft KNX, 's werelds toonaangevende standaard voor intelligente netwerken voor gebouwen, vorig jaar nieuwe records gevestigd. In 2018 wist de KNX standaard, met meer dan 470 toonaangevende technologiegroepen uit 44 landen en ondersteund door zowat 80.000 gecertificeerde partners in 190 landen, zijn leiderspositie te handhaven in de sector van slimme gebouwen. Op een jaar tijd steeg het aantal KNX-gecertificeerde producten van 7.000 naar 8.000, het grootste aantal sinds de oprichting van de associatie in 1990. Bovendien werd er op maandbasis een recordaantal ETS-licenties verkocht in vergelijking met de vorige jaren.

Social share