18.03.2021   Van thuis uit werken: KNX brengt het thuiskantoor op niveau


Nu zoveel meer mensen van thuis uit werken vanwege de pandemie, bespreekt Simon Buddle hoe KNX kan worden ingezet om een veilige en gezonde omgeving te creëren.

Wereldwijd zijn in logeerkamers tijdelijke kantoren ingericht. Mijn overbuurman is nu ook een werkcollega geworden; we begroeten elkaar van tijd tot tijd vanachter onze pc-beeldschermen. Er is licht aan het eind van de tunnel, en ik denk dat we daar allemaal heel dankbaar voor zijn. Van thuis uit werken heeft enkele grote voordelen, maar de meeste thuiswerkers beschikken helaas niet over een kantoor dat speciaal is ingericht om te werken. Bedden zijn verschoven, kasten zijn verplaatst of gedemonteerd of, zoals in vele gevallen, eetkamertafels zijn opgeëist als werkruimte. Hoe schakelen we over van werkmodus naar thuismodus, en hoe kan KNX hier een meerwaarde aan geven?

Automatisering is niet per definitie het eerste woord waar mensen aan denken wanneer ze een kantoor inrichten. Ik kan me wel nog een kantoor van enkele jaren geleden herinneren waar de bureaus om 18.00 uur automatisch naar het plafond werden gehesen. Zo werd de studio een grote open ruimte voor fitnesslessen of een ontmoetingsplaats voor een drankje en een dansje. Daar pakten ze het dus anders aan: ze maakten van een werkruimte een vrijetijdsruimte.

KNX voor verlichting

Vanuit het perspectief van KNX is verlichting het meest voor de hand liggende uitgangspunt. De meeste woningen zijn echter niet zo goed uitgerust als het gaat om verlichting van kantoorkwaliteit. Voor de meeste mensen staat binnenverlichting vrijwel altijd gelijk aan de warme gloed van een gloeilamp van 2700 kelvin, om 's avonds heerlijk in te ontspannen en tv te kijken. Wat de kleurtemperatuur op kantoor betreft, bestaat er geen ‘perfecte' temperatuur, maar er is wel een zekere tendens naar 4000-6000 kelvin. Vanuit het standpunt van ons circadiaans ritme zal dit ons alerter/wakker en dus productiever maken.

Kleurtemperatuur is echter maar één aspect van het verhaal. In 2015 heeft CIBSE (Chartered Institution of Building Services Engineers) zijn LG7-document geactualiseerd tot LG07:Offices (2015) om rekening te houden met de toename van het aantal beeldschermen binnen het kantoor. Zij bevelen 300 lux aan voor hoofdzakelijk beeldschermwerk of 500 lux voor werk op papier. Terwijl ik dit schrijf, op een lichtbewolkte dag, halverwege de middag, is mijn bureau schaars verlicht met 52,5 lux.

Van thuis uit werken is de afgelopen 18 maanden uiteraard voor veel mensen de norm geworden, en dat zal waarschijnlijk voor een grote meerderheid ook zo blijven. Vorig jaar oordeelde een Australische rechtbank dat een werkgever aansprakelijk was voor de tragische dood van een werknemer die thuis aan het werk was. Uit deze zaak blijkt dat het cruciaal is om thuiswerkend personeel in een veilige werkomgeving te laten werken. Meer details vindt u hier.

Met name deze zin is het vermelden waard: ‘De zorgplicht van een werkgever jegens een werknemer houdt niet op te bestaan op de enkele grond dat een werknemer thuis werkt.' Dit was een extreem en tragisch geval, maar geeft wel duidelijk aan dat van thuis uit werken onder de verantwoordelijkheid van de werkgever valt vanuit het oogpunt van gezondheid en veiligheid. Dit kan er op zijn beurt toe leiden dat leidinggevenden op het gebied van gezondheid en veiligheid elders in de wereld dezelfde conclusies trekken. Een goede stoel, de juiste verlichting, jaloezieën, verwarming en koeling, conform de voorzieningen binnen de kantooromgeving, kunnen wel eens de norm worden, net zoals een goede stoel en een correcte zithouding deel uitmaken van de gezondheid en veiligheid op kantoor.

Met een goed doordacht verlichtingsplan en afstelbare witte verlichting kan een kamer thuis dienstdoen als kantoorruimte en als logeerkamer voor vrienden die blijven logeren. Voeg daar een luxmeter aan toe, en we kunnen zowel de hoeveelheid licht als de kleurtemperatuur regelen.

De volledige professionele KNX-service

Voor KNX is verlichting slechts het topje van de ijsberg. Wij kunnen ook zorgen voor jaloezieën, de luchtkwaliteit en de temperatuur meten en de hele omgeving aansturen. Maar we bieden nog meer dan dat. Als systeemintegratoren kunnen wij ook zorgen voor de nodige infrastructuur om het thuiskantoor mogelijk te maken.

Data en communicatie maken deel uit van wat wij doen, dag in dag uit. In dat opzicht zou ik wel willen weten hoeveel kantoorsystemen zijn gehackt vanwege onveilige netwerken thuis, of hoe vaak er datalekken zijn geweest omdat e-mails van het werk per ongeluk naar een groep vrienden zijn gestuurd vanaf een gezins-pc. Werkcomputers thuis zijn kwetsbaar voor de kwaliteit van het geïnstalleerde netwerk en de beveiliging hiervan. En, tot slot, waar worden de data en hun back-ups opgeslagen? Wij beschikken over de vaardigheden om al deze problemen op te lossen.

Conclusie

Systeemintegratoren met KNX bieden totaaloplossingen voor het thuiskantoor. Wij kunnen onze technische vaardigheden inzetten om de omgeving te laten voldoen aan de kantoornormen voor verlichting, verwarming, luchtkwaliteit en meer. Wij kunnen wifiproblemen analyseren, routers beveiligen en VPN's maken. Kortom, wij kunnen thuis een veilige werkruimte van goede kwaliteit creëren, waar een werkgever anders misschien meerdere professionals voor moet inschakelen. En wie weet ... misschien is er wel iemand die de bureaus wil motoriseren om ze tot tegen het plafond te hijsen. Ook dat kunnen wij!

Simon Buddle, CEng MIET, werkt als consultant voor Future Ready Homes, een specialist in BMS- en ELV-servicesysteemdesign.

www.futurereadyhomes.com

Social share