17.04.2021   Overzicht van de KNX-conferentie over HVAC-oplossingen

Overzicht van de KNX-conferentie over HVAC-oplossingen


KNX is een toekomstbestendige, gestandaardiseerde technologie die ingezet kan worden in alle domeinen van woning- en gebouwenautomatiseringtechnieken, inclusief HVAC (verwarming, verluchting en airco). Om de markt te laten weten hoe efficiënt KNX is in dit domein, organiseerde KNX Association de online KNX-conferentie over HVAC-oplossingen, verspreid over twee halve dagen op 30 en 31 maart 2021. Op het programma: een expo met promotievideo's voor sponsors, een receptie, een networkingruimte, het hoofdpodium en een sessieruimte. Voor elke sessie waren ook chat- en Q&A-mogelijkheden voorzien.

Dit is een samenvatting van de presentaties die werden gegeven tijdens de tweedaagse conferentie.

Het toekomstige landschap van HVAC-integratie met KNX - Bekijk hier -

Keynotespreker Casto Cañavate, Marketing Manager van KNX Association, erkende dat HVAC altijd een complexe toepassing is geweest om te integreren in projecten voor slimme woningen en gebouwen, maar dat het belangrijker is dan ooit om een meer duurzame benadering van slimme woningen en gebouwen aan te reiken nu HVAC overschakelt van het gebruik van fossiele brandstoffen op elektrificatie. In de presentatie werden belangrijke concepten toegelicht, zoals KNX IoT, diensten met KNX en energiemanagement.

KNX energiemanagement met KNX Classic en KNX IoT met betrekking tot de norm EN50491-12-2 - Bekijk hier -

Joost Demarest, CTO van KNX Association, legde uit hoe KNX Classic sinds de jaren 90 HVAC-systemen regelt en gaf meer inzicht in de doelstellingen van de norm EN 50491-12-2. Deze norm wil de energieflexibiliteit tussen een centrale Customer Energy Manager (CEM) en de apparaten of systemen in een woning of gebouw standaardiseren. Joost vertelde hoe deze concepten gerealiseerd kunnen worden met traditionele KNX-systeemfuncties en met de toekomstige KNX IoT-functies en hoe de bestaande en toekomstige KNX-apparaten dan zullen samenwerken. Hij legde ook uit dat KNX IoT een uitbreiding is, gebaseerd op KNX Classic, KNX Classic niet vervangt en geen deel zal uitmaken van ETS6 als dit gelanceerd wordt (wellicht in het najaar van 2021).

KNX-oplossingen voor geïntegreerde HVAC-controle en -monitoring in residentiële gebouwen - Bekijk hier -

Roberto Rocco, Business Development & OEM Account in Building Automation bij Ekinex, legde uit dat de argumenten voor slimme oplossingen van KNX steeds sterker worden nu de focus nadrukkelijker komt te liggen op de kwaliteit van het binnenmilieu, duurzaamheid en energie-efficiënte geïntegreerde HVAC-systemen. Enkele onderwerpen die aan bod kwamen in zijn presentatie: luchtverversing met energieterugwinning, vraaggestuurde verluchting en ontvochtiging. Hij gaf voorbeelden van stemgestuurde regeling en Ekinex KNX-drukknopinterfaces met temperatuursensoren en thermostatische functies.

HVAC-oplossingen en KNX-controle-elementen met sensor - Bekijk hier -

Thorsten Reibel, Global Support en Training Specialist bij ABB, besprak beheer, opwekking, distributie en verbruik met gebruik van HVAC-oplossingen van ABB en Busch-Jaeger voor commerciële gebouwen. Voor kleinere of minder complexe gebouwen gaf hij de ClimaECO van ABB als voorbeeld van een configureerbare, watergebaseerde HVAC-oplossing met KNX. Voor meer geavanceerde vereisten vertelde hij hoe Cylon Controles, onlangs overgenomen door het bedrijf, vrij te programmeren, uitgebreide oplossingen voor HVAC en gebouwenbeheer aanbiedt op basis van BACnet. Enkele besproken producten: ventielmotorregelaar, ventilatorregelaar, verwarmings/koelregeling, verwarmingsketel/koelerinterface en interfaces met niet-KNX-apparaten. Ook de in- en opgebouwde drukknopregelaars van Busch-Tenton met geïntegreerde CO2-, vochtigheids- en temperatuursensor kwamen aan bod, alsook het aanraakscherm Busch RoomTouch en een vrij te programmeren regelaar voor gebouwenautomatisering.

Volledige HVAC-integratie van Airzone - Bekijk hier -

Daniel Nuño, Project Engineer & Key Account Manager bij Airzone, en Aarti Khemlani, Engineer & Training Specialist, stelden de nieuwste slimme HVAC-regeling KNX-gateway en regelaar voor kleine en middelgrote residentiële en commerciële projecten voor. Ze bespraken de regeling van diverse types van HVAC-technologieën, waaronder directe koeling, ventilatoren, water-lucht-warmtepompen, enz. Ze bekeken ook hoe de integratie met KNX kan verlopen via twee Airzone-apparaten, namelijk de Aidoo KNX-regelaar voor individuele VRF-units en de KNX-communicatiegateway waarmee alle Airzone-systemen kunnen worden geïntegreerd en gestuurd met KNX.

De met de ION-app op afstand te bedienen kamerbedieneenheid - Bekijk hier -

Elmar Löffler, Head of Technical Support & Services voor Theben AG, stak de deelnemers aan met zijn enthousiasme: de kamerbedieneenheid die hij kwam voorstellen voor verwarming, verluchting en verlichting kan gebruikmaken van smartphone-apps zonder de bijkomende kosten van een visualisatieserver. Hij besprak onder meer de Ion-regelaars voor luchtkwaliteit en comfort van Theben. Deze omvatten een temperatuursensor, kunnen aangesloten worden op externe sondes voor vuile industriële domeinen en kunnen actoren sturen, zoals de ingebouwde Theben HMG 6T voor verwarming en de Theben FCA1 en FCA2 voor ventilatoren. Theben heeft tientallen jaren ervaring en voorziet zijn producten van standaardinstellingen die dan aangepast kunnen worden.

Siemens HVAC-toepassingen met de Touch Control TC5-kamerunit - Bekijk hier -

Jorge Sanchis Barcenilla, Global Product Manager bij Siemens Infrastructure, stelde enkele HVAC-toepassingen voor die werken met de nieuwe Touch Control TC5-kamerunit van Siemens. Dit product kan worden gebruikt voor verlichting, jaloezieën, energie-efficiëntie en weergave van meteropnames. Tijdens deze sessie ging alle aandacht echter uit naar HVAC-toepassingen, zoals regeling van de stralingslimiet, vloerverwarming en radiatoren, regeling van ventilatoren met 4 leidingen, bediening van VRF-systemen en regeling van verluchting.

HVAC-regeling om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan - Bekijk hier -

Maria Elena Cabello, Marketing Team Leader & Brand Development Manager bij Intesis, en Sofia Oses Moreno, Product Management Director bij BU Intesis, HMS Networks, legden om te beginnen uit dat Intesis werd overgenomen door HMS Networks en nu de merknaam is van alle producten. Ze gingen dieper in op de impact van de pandemie op alle bedrijfsactiviteiten, legden uit dat de lucht in openbare gebouwen schoon moet zijn en dat het toegenomen thuiswerk tot een grotere behoefte aan comfort en energiebesparingen heeft geleid. Tijdens de sessie stelden ze de KNX-technologie en tools van Intesis voor die systeemintegratoren helpen om alle parameters van een HVAC-systeem te regelen, inclusief integratie van mechanische verluchting met warmteterugwinning, gestuurde mechanische verluchting en schema's voor onderhoud en filteronderhoud. Ze benadrukten ook dat Intesis samenwerkt met minstens 40 grote AC-fabrikanten en gateways voor outdoorunits aanbiedt.

De KNX-kamerbedieneenheid - dé oplossing voor HVAC en woningautomatiseringstechnieken - Bekijk hier -

Gordon Fry, KNX-tutor voor Bemco, beschreef welke voordelen een KNX-kamerbedieneenheid kan bieden om de gebruikerservaring te vereenvoudigen. Die kan alle aspecten van de functionaliteit in een ruimte samenbrengen: zo moeten er minder apparaten aan de muur bevestigd worden en kan elke 'complicatie' in de regeling verborgen blijven terwijl het systeem volledig geregeld kan worden met een eenvoudige en elegante gebruikersinterface. Hij gaf voorbeelden van de regeling van verlichting, jaloezieën en gordijnen, (vloer- en radiator-)verwarming en AC (inclusief ventilatoren) met producten van Jung, Zennio, Siemens en ABB, met handige beschrijvingen van de belangrijkste kenmerken.

HVAC-oplossingen met KNX ontwikkelen - Bekijk hier -

Jesus Arias, Membership & Business Development Manager bij KNX Association, gaf een indrukwekkend overzicht van de systeemintegratoren en bedrijven die zich willen richten tot de HVAC-sector. Hij legde uit dat KNX diverse mogelijkheden biedt om uitstekende HVAC-oplossingen te creëren: van apparaten op het terrein tot volledige diensten die rekenen op de uitgebreide gegevens geproduceerd door KNX-installaties. De presentatie beschreef hoe HVAC-producten ontwikkeld worden, van afzonderlijke apparaten over verwarmingsketels tot complexe systemen met gebruik van KNX IoT. Ook duurzaamheid, certificatie van groene gebouwen, diensten, geavanceerde analyses om geld te besparen en voorspellend onderhoud kwamen aan bod. Enkele voorbeelden van HVAC-producten: sensoren, kamerbedieneenheden, ventielen (ook draadloos met KNX RF), ventilatorregelaars met eenvoudige schakelaars of inclusieve thermostatische functies, verwarmingsketelinterfaces, AC-interfaces, dauwpuntsensoren voor koelsystemen en temperatuursondes ter bescherming (voor vloerverwarming bijvoorbeeld).

Welzijn in huis en efficiëntie met Schneider Electric SpaceLogic KNX - Bekijk hier -

Marco Banzato, Global Business Development Director van Schneider Electric, en Hashim Assanar, Application Specialist - Smart Space, Global Competency Centre, stelden het nieuwste productassortiment van de onderneming voor. KNX SpaceLogic focust op het comfort van de gebruiker. Ze hadden het vooral over HVAC-regeling in elke kamer, met aansluiting op een BMS voor end-to-endcontrole van de fabriek tot de kamer. Het assortiment omvat ventilatoractoren van 24-230 V en 0-10 V, een ventielmotorregelaar voor verwarming en koeling, de Multitouch Pro kamertemperatuurregelaar met tot 32 knoppen en een binnentemperatuursensor (aansluiting op een buitentemperatuursensor is ook mogelijk), de Pushbutton Pro T met contactloze functie en temperatuursensor en de sensor voor luchtkwaliteit, CO2, vochtigheid en temperatuur. De compatibiliteit met BACnet en Modbus kwam ook aan bod, net als residentiële en commerciële HVAC-toepassingen.

ClimaECO: ABB i-bus KNX en HVAC - Bekijk hier -

Thorsten Reibel, Global Support and Training Specialist bij ABB, legde uit hoe de ABB ClimaECO een holistische benadering van HVAC biedt met behulp van KNX, inclusief kamerregeling, verwarmingskring/koelregeling, interface met verwarmingsketel/koeler, centrale automatisering en naadloze integratie met managementsystemen op hoger niveau. Hij gaf talloze voorbeelden van diverse types van HVAC-systemen, waaronder op water gebaseerde verwarmings- en koelsystemen met gedetailleerde stroom- en retourdiagrammen. Hij benadrukte ook dat, nu ABB het gebouwenbeheersysteem van Cylon heeft overgenomen, het i-bus KNX-systeem geïntegreerd kan worden in de Cylon-oplossing voor BACnet- of Modbus-regeling.

ise-gateways voor handige integratie van verwarmingssystemen - Bekijk hier -

ise, Individuelle Software und Elektronik GmbH, vervaardigt een ruim assortiment van KNX-gateways voor bedrijfseigen gebouwenautomatiseringssystemen voor uiteenlopende toepassingen. In deze presentatie ging Robin Geide, Head of Product Management and Technical Support bij ise, dieper in op KNX-gateways, specifiek voor HVAC-systemen, waaronder Vaillant, Saunier Duval en Viega. Hij beschreef de belangrijkste kenmerken ervan en gaf tal van praktische toepassingsvoorbeelden.

KNX-connectiviteit voor HVAC-toepassingen via Modbus - Bekijk hier -

Thomas Weinzierl, CEO van Weinzierl Engineering, en Software Developer Stefan Matsche toonden hoe eenvoudig Modbus-apparaten verbonden kunnen worden met KNX. Ze stelden Weinzierl KNX Modbus RTU Gateway 886 voor, die verbonden kan worden via RTU-protocol (RS-485), terwijl de nieuwe KNX Modbus TCP Gateway 716 over een TCP/IP-link beschikt. Ze vertelden ook dat data mapping van Modbus naar KNX een van de grote uitdagingen in de ontwikkeling was. De meest gebruikelijke Modbus-commando's worden ondersteund, naast bijkomende functies zoals multireadverzoeken, up-to-date registerwaarde en diagnose-objecten.

KNX RF-ventielmotor voor draadloze kamertemperatuurregeling - Bekijk hier -

Volgens Peter Sperlich, MD van Smart Building Services, hebben meer dan 20 bedrijven KNX RF-apparaten ontwikkeld en zijn er al minstens 80 KNX RF-producten op de markt. Wat de draadloze regeling van convectorradiatoren betreft, gaf Peter ons meer informatie over de energie-onafhankelijke KNXdrive4u-ventielmotor van Smart Building Services. Die gebruikt KNX RF S-mode om draadloos te integreren met KNX-kamertemperatuurregeling. De ventielmotor is gemaakt van metaal en niet van plastic, past direct op Heimeier/Oventrop-compatibele M30x1.5-radiatorventielen en kan aangesloten worden op Grässlin-ventielen met behulp van een adapter. De energie wordt opgewerkt door een Peltier-element dat het warmteverschil tussen de voor- en achterzijde van het apparaat benut. De KNXdrive4u heeft een binnentemperatuursensor en kan geprogrammeerd worden met ETS5 via een laptop met een KNX RF-stick.

Verbonden kamerautomatisering voor de ultieme gebruikerservaring - Bekijk hier -

Andrea Pontoglio, Chief Technical Assistant & Product Specialist bij Eelectron, besprak de nieuwste oplossingen en apparaten van Eelectron. Hij had het over een klantgericht design voor automatisch beheer en gegarandeerde continue geïntegreerde regeling, die de energiekosten doen dalen en de efficiëntie verhogen. Hij verwees naar producten zoals de kamertemperatuurregelaar uit de reeks 9025 met analoge en digitale input achteraan en geïntegreerde temperatuur-, vochtigheids- en CO2-sensoren met de mogelijkheid om een externe sonde aan te sluiten. De glazen bedekking van het elegante aanraakscherm is verkrijgbaar in diverse kleuren met aanpasbare iconen en tot 10 capacitieve knoppen. Hij had het ook over het Multi.Sensor-assortiment van Eelectron, actoren voor het beheer van verwarming en koeling met ventiel- en ventilatorsystemen, plus een gsm-app en stembediening. Hij gaf voorbeelden van toepassingen in hotels en residentiële gebouwen en specifieke COVID-19-toepassingen met betrekking tot luchtkwaliteit en controle van de bezettingsgraad.

RDG200-reeks van Siemens: communicerende KNX-kamerthermostaten - Bekijk hier -

Guido Antonini, Product Manager for Room Automation and Smart Thermostat bij Siemens, gaf een informatieve presentatie over de RDG200-reeks van communicerende kamerthermostaten van Siemens, met ingebouwde multisensoren, ondersteuning van ventilatoren, universele en warmtepomptoepassingen en een ruime keuze aan vooraf geïnstalleerde toepassingen. De integratie met de Synco- en Desigo-systemen van Siemens en met KNX verloopt naadloos. De RDG200 is verkrijgbaar in twee basisversies, namelijk 24/230 V en 0-10 V. Alle modellen zijn muurmodellen, beschikken over drie multifunctionele inputs en ondersteunen inbedrijfname via DIP-schakelaar, ETS of de smartphone-app van Siemens. Snelle inbedrijfname terwijl het apparaat uitgeschakeld is in de doos is ook mogelijk. Guido gaf voorbeelden van toepassingen in leslokalen en kantoorruimtes en zei dat we in het najaar master/slave-functionaliteit en een plaatselijke-tijdprogramma voor residentiële toepassingen mogen verwachten.

Conclusie

De KNX-conferentie over HVAC-oplossingen werd beschouwd als een groot succes. Door te focussen op een specifieke toepassing kunnen we meer diepgaande en kwaliteitsvolle informatie geven die echt van pas komt voor KNX-professionals en al wie wil ontdekken hoe krachtig KNX is.

Het programma van presentaties was een informatieve mix van onderwerpen die een goed overzicht gaf van trends en inspiratie bood voor domeinen waarin activiteiten ontwikkeld kunnen worden. Het leverde ook nuttige technische informatie op over een reeks producten en de toepassingen ervan. De sessies waren over het algemeen heel interessant en niet te lang, met voldoende tijd voor vragen en antwoorden achteraf. De deelnemers kregen ook de kans om willekeurig contacten te leggen, via korte persoonlijke gesprekken in de networkingruimte, een leuke manier om oude en nieuwe kennissen te ontmoeten.

Ja, er was ruimte voor verbetering, zoals voldoende tijd inlassen tussen de sessies voor korte pauzes, de presentatiedomeinen vereenvoudigen en misschien zoeken naar betere manieren om contact te leggen met afgevaardigden, maar KNX Association weet dit en stuurt zijn aanbod voortdurend bij. Proficiat aan iedereen die dit evenement georganiseerd en bijgewoond heeft, ook Sara Fan van KNX, die het uitstekend heeft gedaan als live moderator.

De opnames van de bovenvermelde presentaties kunnen bekeken worden op het YouTube-kanaal van KNX

Social share