24.11.2020   KNX Award 2020 winnaar 'Publieksprijs': het slimme Al-Masa Hotel

People's Choice Winner Banner


Het Al-Masa Hotel is de trekpleister van New Alamein City, een nieuwe stad in aanbouw voor ongeveer 2 miljoen mensen. Het is het grootste hotel & congrescentrum in Egypte en een van de grootste zevensterrenhotels aan de Middellandse Zee. Egypte rolt een enorm stedelijk ontwikkelingsprogramma uit en New Alamein City staat bovenaan de prioriteitenlijst van de Egyptische staat, omdat het de eerste slimme stad in Egypte is. In 2020 sleepte dit project de KNX Award in de wacht in de categorie Publiekprijs.

De opdracht

Als klant gaf het Egyptische leger de toonaangevende KNX-specialist SMART de opdracht om een energiezuinig systeem te leveren met een volledig beheersysteem voor de hotelkamers en integratie met de KNX IoT-apparaten gedurende de hele ontwikkeling. Dit omvatte ook de commerciële, ontspannings- en parkeerzones, evenals de straatverlichting en de woontorens.

Oplossing

De wensen van de eigenaar en consultant waren talrijk en complex vanwege de enorme omvang van de vereiste integratie tussen de verschillende systemen in het project. Daarom hebben we een ontwerp gemaakt waarmee we KNX met de rest van de systemen konden verbinden en ook in de toekomst mogelijke uitbreidingen kunnen verwerken.

We hebben voor KNX gekozen omdat het een open protocolsysteem is dat ons toelaat om standaard met andere systemen te communiceren in verschillende talen, namelijk BACnet, Modbus, het IP-netwerk en de KNX-bus via één twisted-pairkabel.

Installatie

Het project bestaat uit zes onderling verbonden torens waarin in totaal 1500 hotelkamers, woonunits en vergaderzalen zijn ondergebracht. Eerst hebben we de data voor elke kamer/zone gebruikt om de geschikte apparaten/oplossing voor die zone te bepalen. Vervolgens hebben we in samenwerking met de hoofdinstallateur tekeningen en schakelschema's gemaakt voor de KNX-panelen.

15.000 KNX-apparaten werden ingezet, met een enorm IP-netwerk van 820 IP-gateways als de backbone van het project. Daarnaast werd ook het EBO-systeem (EcoStruxure Building Operation) van Schneider Electric gebruikt als BMS-interface (Building Management System).

Voor de installatie van het systeem werd bijna 18 maanden lang hard gewerkt aan het ontwerpen, installeren, programmeren en integreren van het KNX-systeem met maar liefst acht andere systemen.

Voordelen van het gebruik van KNX

Met dit grote aantal systemen dat tot doel heeft ongeveer twee miljoen mensen te bedienen, speelt energiebesparing een grote rol, en dat is precies wat we met het KNX-systeem kunnen realiseren. Dankzij KNX hebben we het energieverbruik laag gehouden en de CO2-uitstoot verminderd.

We bieden ook een eenvoudige integratie met alle andere systemen, waaronder het centrale operationele centrum van de stad om alle IoT-apparaten te monitoren en op afstand te bedienen. KNX biedt ook de flexibiliteit om op elk moment operationele scenario's en instellingen te upgraden of te wijzigen.

Gebruikte producten en technologieën

Wandstations met aanraakscherm. Deurinterface voor kaarttoegang. Dimmen. Tijdsbeheer. BMS-interface. EBO-automatiseringsservers. Verschillende voedingsapparaten voor verschillende stroomsterktes. Ruimtetoepassingen zoals verlichtings-, HVAC- en rolluiksturing. IPTV- en CCTV-interface. Videlio-software-interface.

Project: AL-Masa Downtown New Alamein City

Een project van: Egyptian for Intelligent Buildings(Smart)

Contact: Ahmed Mohamed

Social share