14.10.2020   KNX Award 2020 winnaar 'Jeugd': Simulatie van 'off-grid' wonen

odisee Banner


De Odisee Co-hogeschool in Gent (België) draagt KNX al meer dan tien jaar hoog in het vaandel. Als KNX Scientific Partner bieden ze ook gecertificeerde trainingen. Voor het project van 2019 moesten de studenten van de richting Energietechnologie een 'off-grid' woning met een bestaande KNX installatie ontwerpen. Het project werd uitgevoerd in het domoticasimulatiehuis op het domein van de co-hogeschool door professor Energietechnologie Joachim Goeminne en vier onderzoeksstudenten, met name Andreas Schepens, Alexander De Geyter, Sam Vanpoucke en Laurent Laplace. In 2020 sleepte het project de KNX Award in de categorie Jeugd in de wacht.

De opdracht

Dit project draaide rond duurzaamheid: het doel was om het simulatiehuis te laten functioneren met de energie die het zelf opwekt. Nieuwe hardware en software voor energieopwekking, monitoring en management werden toegevoegd aan de bestaande KNX-installatie, die onder andere verlichting in jaloeziesturing omvat.

Oplossing

Op het dak werden zonnepanelen geplaatst om energie op te wekken en er werd een thuisbatterij geïnstalleerd om deze energie op te slaan. Om deze kleine woning realistischer te maken en bewoners die veel energie verbruiken te simuleren, installeerde het team ook een warmtepomp met twee binneneenheden. Elk van deze componenten werd verbonden met een KNX-module die met twisted-pairkabels op de bestaande KNX-installatie aangesloten werd. Zo zijn ze gemakkelijk te programmeren. Er werd ook een KNX-module met een smart meter geïntegreerd om gegevens beschikbaar te maken op de bus, zodat het energieverbruik kon worden gemonitord en geoptimaliseerd.

In een tijdperk waar klimaatverandering en energieverbruik bovenaan de prioriteitenlijst staan, toont dit project aan dat we met de juiste technologie 'off-grid' kunnen wonen en onze impact op het milieu gevoelig kunnen beperken.

Voordelen van KNX

Bij dit project had het team niet alleen een betrouwbaar systeem nodig, maar ook een dat gemakkelijk kan samenwerken met andere systemen die in het project gebruikt werden. Bovendien is het domoticasimulatiehuis een lopend project, dus moet het gebaseerd zijn op toekomstgerichte technologie. Daarom was KNX de voor de hand liggende keuze.

Belangrijkste producten en technologieën in het project

Jung Schneider Electric Crestron

Project: Off-Grid Smart Home

Een project van: University College Odisee Ghent Bachelor of Energy Technology

Contact: Joachim Goeminne

Social share