16.06.2020   Appartement in showroom, Parijs

Paris Showroom Banner


Projectopdracht

In 2018 voltooiden we onze geautomatiseerde showroom in Parijs. Het project werd omschreven als een volledig 'smart home'-appartement, waarin ongeveer 80 apparaten met behulp van KNX-oplossingen worden gestuurd. Het ging onder meer over audio/videotoepassingen, airconditioning, een haard, een spiegeltelevisietoestel, een alarminstallatie, een biometrisch systeem en een wijnkelder. Al deze systemen moesten met één enkele lokale en externe (iPad) interface worden gestuurd en bewaakt. Aangezien elk apparaat met een eigen protocol werkte, bestond de uitdaging erin om al deze protocols in één naadloos aansluitende regelinterface te integreren, zodat de eindgebruiker alles op een eenvoudige manier kon bedienen.

Oplossing

Voor dit project bood KNX meerdere voordelen, waaronder de installatievriendelijkheid, de redelijke prijs in combinatie met de grote voordelen, de communicatie in twee richtingen en de interoperabiliteit met de producten van honderden KNX-compatibele merken. We maakten hierbij ook gebruik van KALITOUCH, een intern ontwikkelde softwareoplossing waarmee tal van protocols kunnen worden gestuurd, waaronder KNX, Lutron, DALI, infrarood, RS-232, IP en Z-Wave.

paris-1.jpg

Keuken met geautomatiseerde verlichting, airconditioning, audio in meerdere kamers en geprojecteerde interactieve online video en toetsenbord.

Installatie

Eerst moesten we het project en de vereiste producten beschrijven. Vervolgens moesten we bepalen met welke protocols we konden werken en moesten we een oplossing ontwikkelen voor de ontbrekende protocols. Bij de belangrijkste ingrepen programmeerden we alle KNX-sturingsfuncties met ETS. In de eindfase voerden we niet alleen tests uit en haalden we de bugs uit de software, maar integreerden we het ETS-project ook in onze intern ontwikkelde KALITOUCH-software.

Het project nam ongeveer vier jaar in beslag, vanaf de eerste meeting tot het moment dat het kon worden voltooid. Een van onze grootste uitdagingen bestond erin om Google Home in KALITOUCH te integreren, zodat de oplossing in KNX apparaten kon worden gebruikt. Daarna integreerden we ook een biometrisch beveiligingssysteem, een videofoon en een alarmsysteem.

paris-2.jpg

Slaapkamer en badkamerzone in suite in showroom met geautomatiseerde verlichting, airconditioning, gemotoriseerd televisietoestel, spiegeltelevisietoestel, haard, gordijnen en badkuip.

Voordelen van KNX

Dankzij het gebruik van KNX konden we het budget gemakkelijk onder controle houden en gelijktijdig de opportuniteiten en opties maximaal benutten. Met deze oplossing konden we niet alleen een hele reeks producten op een vlotte en gemakkelijke manier sturen, maar konden we het hele systeem ook met één enkele afstandsbediening bedienen - ondanks het feit dat hiervoor verschillende technologieën waren toegepast. De oplossing bleek in alle opzichten betrouwbaar en sinds de voltooiing van het project werkt alles vlekkeloos.

Belangrijkste producten en technologieën in het project

Lutron DALI Global Caché RS-232 IP Infrarood KNX voor audio/videosturing (meerdere kamers en meerdere bronnen), airconditioning ABB Basalte Hager Controls Siemens Theben Jung Zennio Intern ontwikkelde KALITOUCH-software voor sturing van display

Project: Showroom Apartment, Paris

Een project van: Connecting technology

Contact: Pierre Nicolas CLERE

Social share