14. Jun 2021

Klimaatbescherming aangedreven door KNX: KNX tilt energiebeheer naar een nieuw niveau

Klimaatbescherming aangedreven door KNX: KNX tilt energiebeheer naar een nieuw niveau
Klimaatbescherming aangedreven door KNX: KNX tilt energiebeheer naar een nieuw niveau

Energiemanagementsystemen op basis van KNX: de nieuwste oplossingen en projecten laten een groot potentieel zien voor actieve energiebesparing en duurzaamheid.

Energiemanagement speelt een steeds centralere rol in slimme woningprojecten. Kostenbesparingen en de bescherming van het klimaat door efficiënte, duurzame opwekking, opslag en gebruik van energie zijn hier de belangrijkste drijfveren en zijn onlangs werkelijkheid geworden dankzij KNX, 's werelds toonaangevende technologiestandaard voor gebouwautomatisering. Maar ook met de toenemende verspreiding van elektrische auto's, die thuis in de garage worden opgeladen en veel energie vragen, wordt efficiënt energiebeheer in slimme woningen belangrijker dan ooit zodat knelpunten in de stroomvoorziening worden voorkomen door gebruik van intelligent belastingsbeheer.

HEMS (Home Energy Management System)-apparaten van KNX veroveren de markt

Sinds jaren is er een enorm portfolio aan HEMS-apparaten verkrijgbaar op de markt. En recentelijk, vanwege de toegenomen interesse in dit domein, worden er nieuwe KNX-oplossingen en KNX-apparaten uitgebracht, onder andere "Eisbär", "EibPC", enz. Dit nieuwe type oplossingen en producten loopt voorop in dit opzicht en laat zien hoe holistische energiebeheersystemen (HEMS) op basis van KNX zijn gecreëerd voor slimme gebouwen, waardoor er grote energiebesparingen mogelijk worden.

Elk HEMS van KMX regelt de interactie van alle energieproducenten en verbruikers in een slimme woning. Door alle gebouwtechnologiesystemen en slimme apparaten met KNX te verbinden, kan er een dynamische regeling van het energieverbruik van alle huishoudelijke apparaten en installaties bereikt worden en kan zo de eigen elektriciteit, dat bijvoorbeeld geproduceerd wordt door een fotovoltaïsch systeem, intelligent worden geleid naar waar het nodig is. Overtollige energie wordt automatisch tijdelijk opgeslagen, zodat deze op een later moment gebruikt kan worden. Hierdoor worden de kosten voor het inkopen van elektriciteit bij externe energieleveranciers aanzienlijk verlaagd. Veel KNX-compatibele HEMS bieden hun gebruikers een uitgebreide visualisatie van alle relevante gegevens en dus een altijd up-to-date overzicht van de energiebalans in hun slimme woning, evenals de mogelijkheid om hun eigen aanpassingen aan het energiebeheer door te voeren.

Energiebeheer op basis van KNX heeft zichzelf bewezen in echte projecten met tot 60% energiebesparing

De meest recente slimme woningprojecten in dit domein profiteren al van efficiënte, verbeterde en nieuwe ideeën voor energiebeheer met KNX. Naast andere projecten moet een woonproject in Gammelsdorf (Duitsland) uitgelicht worden. Hier was het nodig om het zwakke leidingnet van de lokale energieleverancier te compenseren door gebruik te maken van een fotovoltaïsch systeem en een warmtekrachtcentrale. Met "EibPC" als HEMS op basis van KNX, worden de twee stroomgeneratoren volgens de werkelijke warmte- of elektrische energiebehoeften van het gebouw aangestuurd. Afhankelijk van het seizoen wordt een extra gasketel aangepast voor warmte- en energieopwekking of uitsluitend ingezet voor warmteopwekking op dagen waarop er weinig belasting is. De warmtekrachtcentrale dient tevens als noodstroomvoorziening bij stroomuitval, waarbij alle hoogbelaste verbuikers in het gebouw automatisch worden uitgeschakeld.

Dankzij energiebeheer op basis van KNX kan er tot 60% van de energie worden bespaard, zoals het E-House van de ZVEH laat zien. Met het E-House demonstreert de vereniging de hoge mate van netwerken, automatisering en energie-efficiëntie in slimme woningen die vandaag de dag al mogelijk is met KNX. Van fotovoltaïsche energie tot elektriciteitsopslag, intelligente ventilatie tot brandstofcellen, communicatieve keukenapparatuur en actief begeleid wonen. Een breed scala aan apparaten en functionaliteiten waren duidelijk via KNX met elkaar verbonden met behulp van "Eisbär" als HEMS.

Dankzij KNX: slimme woningen en -gebouwen worden duurzaam voor een slim leven

"Slimme gebouwen op basis van de KNX-standaard en de talrijke producten en oplossingen uit het KNX-universum zorgen niet alleen voor meer comfort en een hogere levenskwaliteit, maar leveren ook een belangrijke bijdrage aan klimaatbescherming dankzij de sterke punten van KNX in energiebeheer. Als wereldspeler op het gebied van slimme bouwtechnologieën speelt het onderwerp duurzaamheid al jaren een prominente rol voor KNX, omdat we weten hoe belangrijk de bouwsector is in de strijd tegen klimaatverandering. We zijn verheugd dat we kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld, en dus aan een slimmer leven, door de technologische vooruitgang van KNX", legt Franz Kammerl, voorzitter van de KNX Association, uit.

Social Share:

  • Highlights