07. Nov 2023

Is jouw slimme woning echt veilig?

Is jouw slimme woning echt veilig?
Is jouw slimme woning echt veilig?

Van het bedienen van verlichting met een spraakcommando tot het op afstand beheren van beveiligingscamera's, de aantrekkingskracht van verbonden apparaten is onmiskenbaar. Naarmate onze woningen slimmer worden, rijzen echter ook vragen over de veiligheid van deze onderling verbonden technologieën. Zijn onze slimme woningen echt veilig of nodigen ze uit tot onvoorziene kwetsbaarheden in onze persoonlijke ruimtes? We bespreken het belang van de beveiliging van onze digitale domeinen en de veiligheidsmaatregelen die KNX neemt.

Robuuste apparaatbeveiliging

Niet alle slimme apparaten zijn gelijk. Sommige hebben robuuste beveiligingsfuncties, terwijl andere een goede versleuteling of regelmatige updates missen. Het is essentieel om apparaten van gerenommeerde fabrikanten met een goede staat van dienst op het gebied van beveiliging te onderzoeken en te kiezen.

De KNX standaard legt ondubbelzinnig de nadruk op een robuuste beveiliging van de busdeelnemers en zet daarmee een standaard voor de industrie. Van verlichtingssturingen tot HVAC-systemen, KNX-partnerapparaten voldoen aan een streng protocol dat codering, verificatie en maatregelen voor gegevensintegriteit omvat. KNX's toewijding aan end-to-end beveiliging beschermt niet alleen de privacy van gebruikers, maar ook de functionaliteit van hun verbonden omgevingen. Door KNX busdeelnemers te gebruiken, kunnen huiseigenaars er zeker van zijn dat hun slimme ecosysteem versterkt is met grote uitbreidingen.

Wees op je hoede voor integraties van derden

Wil je je slimme woning uitbreiden met een ander apparaat, systeem of toepassing dan het merk dat je al gebruikt? Integraties van derden kunnen uitgebreide functionaliteit en compatibiliteit beloven, maar ze introduceren ook een potentieel pad voor beveiligingsproblemen. Hoe meer je systeem onderling verbonden is, hoe groter de kans dat één zwakke schakel de hele keten in gevaar brengt. Het is van het grootste belang dat huiseigenaren zorgvuldig onderzoek doen en ervoor zorgen dat integraties van derden aan dezelfde strenge beveiligingsstandaarden voldoen als je belangrijkste slimme apparaten.

KNX systemen en partnerapparaten hebben zich altijd onderscheiden door hun aandacht voor veiligheid. KNX is als standaard al lang synoniem voor robuustheid, betrouwbaarheid en veiligheid. Met het KNX bussysteem, maar de laatste jaren ook met KNX RF (draadloze) apparaten. Partners moeten voldoen aan strenge criteria en ervoor zorgen dat hun apparaten en integraties voldoen aan de hoogste beveiligingsstandaarden. Als u voor KNX kiest, kiest u voor een gevestigd ecosysteem waar beveiliging geen bijzaak is, maar verankerd zit in de basis. KNX partners begrijpen dat veiligheid niet onderhandelbaar is en ze stemmen hun aanbod af op dezelfde toewijding aan veiligheid die de KNX standaard definieert.

Gegevens lokaal en in de cloud versleutelen

Het versleutelen van gegevens, zowel binnen je thuisnetwerk als tijdens het verzenden naar de cloud, zorgt ervoor dat je gevoelige informatie afgeschermd blijft van nieuwsgierige ogen. Lokale encryptie beveiligt de gegevensuitwisseling binnen je huis en voorkomt onbevoegde toegang, zelfs als een apparaat is gecompromitteerd. Cloudversleuteling daarentegen beveiligt gegevens tijdens de reis van uw woning naar externe servers, zodat uw privé-interacties met uw slimme woning-apparaten vertrouwelijk blijven.

Om de veiligheidsinspanningen voort te zetten, heeft KNX twee nieuwe concepten ontwikkeld: KNX Data Secure en KNX IP Secure. Beide zijn gebaseerd op wereldwijd erkende beveiligingsprotocollen en kunnen naadloos worden geïntegreerd in bestaande KNX-systemen. KNX IP Secure zorgt ervoor dat de verzonden gegevens via het internet volledig gecodeerd zijn. KNX Data Secure beschermt gegevens die lokaal worden verzonden en versleutelt onafhankelijk van het medium.

Extra gebruikersgebaseerde beveiliging

Als er een beveiligingslek plaatsvindt, is dat vaak te wijten aan zwakke of standaardwachtwoorden. Wijzig altijd de standaardwachtwoorden en gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor elk apparaat. Het gebruik van een wachtwoordmanager kan je helpen bij het beheren en genereren van sterke wachtwoorden.

Schakel waar mogelijk twee-factor authenticatie (2FA) in voor je slimme apparaataccounts. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe bovenop de geïnstalleerde beveiligingsmaatregelen door de KNX-professional, waardoor het moeilijker wordt voor onbevoegde gebruikers om toegang te krijgen tot uw accounts.

Deze beveiligingsmaatregelen zijn volledig aan de kant van de huiseigenaar, maar worden sterk aangeraden. Lees meer over andere manieren om extra beveiligingsfuncties toe te voegen aan je slimme woning.

Conclusie

Een slimme woning is net zo veilig als je auto op slot doen en in je garage parkeren, of als je smartphone in een telefoonhoesje bewaren met een 6-cijferige code (die niet de verjaardag van je kat is). Door de nodige beveiligingsmaatregelen te nemen en de juiste extra voorzorgsmaatregelen te treffen, beveilig je je slimme apparaten meer dan voldoende. Als u twijfelt over uw eigen kennis van cyberbeveiliging, kunt u altijd uw KNX-professional om advies vragen.

Social Share:

  • Highlights