29. Sep 2023

KNX Hackathon finalist: Sharlynsland - een huis waar KNX, zonnepanelen en monitoring resulteren in besparingen van 35%

KNX Hackathon finalist: Sharlynsland - een huis waar KNX, zonnepanelen en monitoring resulteren in besparingen van 35%
KNX Hackathon finalist: Sharlynsland - een huis waar KNX, zonnepanelen en monitoring resulteren in besparingen van 35%

Lynn Bayer legt uit wat hij en zijn vrouw hebben gedaan om hun Luxemburgse huis efficiënt en milieuvriendelijk te maken, met een gemiddelde energiebesparing van 35%.

In 2019 zijn we begonnen met onze missie om een 60 jaar oud huis te renoveren met als doel een zelfvoorzienend huis te creëren. 

Dit is een geleidelijk proces waarbij we ons energieverbruik monitoren en analyseren, slimme huistechnologieën integreren en hernieuwbare energiebronnen gebruiken, zoals zonnepanelen. 

Een cruciaal onderdeel van dit project was het gebruik van KNX automatiserings- en controlesystemen om de manier waarop we energie gebruiken te verbeteren.

De voordelen van KNX

KNX technologie speelt een cruciale rol in dit project. Met een keuze uit meer dan 8000 compatibele producten heeft KNX ons in staat gesteld om een zeer veelzijdige en op maat gemaakte oplossing te creëren die perfect aan onze behoeften voldoet. Ons doel was om zoveel mogelijk te meten en te automatiseren, dus we gebruiken aanwezigheidsdetectoren, schakelaars met temperatuurmeting, deur-/raamcontacten, energiemeters en actuatoren met energiemeting. De belangrijkste gebieden van automatisering waarop we ons hebben gericht zijn verwarming, verlichting en rolluiken.

We hebben eerst standaard automatisering geïmplementeerd, zoals verlichting die wordt geactiveerd door aanwezigheid/afwezigheid, temperatuurregeling voor één kamer en automatische rolluiken voor verkoeling in de zomer en het binnenlaten van de verwarmende zon in de winter. Dit alles verhoogde ons comfort aanzienlijk, maar we hadden geen metingen voor- en achteraf, dus het is moeilijk om de energiebesparingen van deze fase te kwantificeren.

De KNX producten die we hebben ingezet zijn onder andere MDT Smart glasschakelaars, aanwezigheidssensoren, binaire detectoren, verschillende actuatoren en een energiemeter; een Lingg & Janke watermeter; en eVoKNX verwarmingsactuator; een Enertex Bayern KNX voeding; een Steinel True Presence detector; ESYLUX aanwezigheidssensoren; en een GVS Smart Touch schakelaar.

Toevoeging van een zonnepanelensysteem

Door de toevoeging van een mini-fotovoltaïsch systeem van 800 W kunnen we in de zomer overdag in onze basisbehoeften aan energie voorzien en zelfs extra stroom opwekken voor activiteiten zoals de was doen of drogen. Een MDT-scherm houdt ons op de hoogte van onze actuele energieopwekking, huishoudelijk verbruik en energie die wordt teruggevoed naar het elektriciteitsnet.

Bewaking om te weten hoeveel u gebruikt en bespaart

Nadat we energiemonitoring hadden geïmplementeerd, konden we met behulp van gegevens van de KNX-installatie zien hoeveel er werd gebruikt en hoeveel we bespaarden. De berekeningen, grafieken en automatisering om energie te besparen werden uitgevoerd met Home Assistant, Node Red en PowerCalc.

Home Assistant speelt een cruciale rol als het brein van het huis. Het dient als de centrale hub die verschillende slimme apparaten en automatiseringssystemen coördineert en beheert en alles naadloos samenbrengt.

Afbeelding - Energie monitoring - MiniPV - Visualisatie van de energieproductie van het fotovoltaïsche minisysteem (onder) en het energieverbruik van het huishouden (boven) gedurende de dag.

Hieronder volgen enkele cijfers die de besparingen illustreren:

  • In de afgelopen 2,5 jaar hebben we 100.000 liter water bespaard door ongeveer 95% regenwater en 5% bronwater te gebruiken. Het verbruik en de zuivering worden bewaakt door KNX. We besloten het huis niet aan te sluiten op het waternet en bespaarden €25.000 door €3500 te investeren in ons watersysteem.
  • Ons kleine zonne-energiesysteem van 800 W produceert 800 kWh stroom per jaar en we verbruiken zelf 600 kWh, wat 20% van ons totale verbruik is. De kosten van de mini-PV waren €500. De jaarlijkse besparing berekend tegen €0,25/kWh is €150, wat een terugverdientijd oplevert van 3,3 jaar, afhankelijk van de energieprijs.
  • Door onze energieverbruiksgegevens te analyseren, bespaarden we nog eens 144 kWh en €36 door een ongebruikte harde schijf uit het thuisnetwerk te verwijderen.
  • Monitoring toonde aan dat de oude gloeilampen in onze keuken de meeste energie verspilden, dus hebben we ze vervangen door LED-lampen die €9 kosten, waardoor we 220 kWh/jaar en €57 besparen - ongeveer 7% van ons totale verbruik in de keuken alleen al, wat na twee maanden al is terugverdiend.

Geïnformeerd blijven

We gebruiken een MDT KNX glazen display/schakelaar om het actuele elektrische energieverbruik van het huis weer te geven. 

Met deze bescheiden installatie zijn we ons meer bewust geworden van wat we verbruiken. 

Bij het begin van de afgelopen winter merkten we bijvoorbeeld dat ons stroomverbruik was gestegen. De waterpompen voor het verwarmingssysteem waren de oorzaak.

Bijkomende besparingen

Ons verwarmingssysteem werkt hand in hand met raamcontacten, en past zich automatisch aan wanneer de ramen worden geopend en zorgt voor een balans tussen comfort en energiebesparing. Een geo-fence functie optimaliseert de temperatuurinstellingen wanneer we afwezig zijn, waardoor energie wordt bespaard zonder dat dit ten koste gaat van het comfort en waarbij gebruik wordt gemaakt van kalendergebaseerde planning om de temperatuur nog verder te verlagen wanneer we afwezig zijn. ´s Nachts verlaagt het systeem de temperatuur, waardoor we beter kunnen slapen en meer energie besparen.

Het overschot aan energie dat overdag door het PV-systeem wordt opgewekt, wordt gebruikt om de vaatwasser en wasmachine te automatiseren. Zelfs als we deze apparaten 's ochtends starten met beperkte stroom, werken ze alleen als er nog een vooraf bepaalde hoeveelheid stroom over is.

Ik heb ook een traditionele espressomachine die er 20 minuten over doet om op te warmen. In plaats van op de klok te werken, omdat onze kinderen ons elke dag op een ander tijdstip wekken, is het apparaat geautomatiseerd om in te schakelen wanneer ik mijn telefoon uit de oplader haal. Als de machine klaar is, hoor ik een aankondiging uit de Sonos-speakers en 10 minuten later wordt hij uitgeschakeld. De melding en de automatische uitschakeling werken ook als ik hem handmatig inschakel via de KNX actuator. Hoewel ik niet zeker weet hoeveel energie dat bespaart, had ik in een vorig huis een heel weekend lang vergeten de machine uit te zetten.

Conclusie

Het monitoren van stroomverbruik speelt een sleutelrol in het begrijpen van energieverbruik. Door verbruikspatronen te analyseren, kunnen we gebieden identificeren waar we de efficiëntie kunnen verbeteren en weloverwogen beslissingen nemen over acties zoals het upgraden naar efficiëntere apparaten.

Door continu onze automatiserings- en monitoringsmogelijkheden te onderzoeken en uit te breiden, hebben we ons huis getransformeerd in een slimme en efficiënte leefruimte. Omdat we milieuvriendelijker leven, is ons energieverbruik al laag, dus eventuele extra besparingen zullen niet zo dramatisch zijn als voor een huishouden met een hoog initieel verbruik, maar volgens het internet zou het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik voor een huishouden van vier personen in Luxemburg 4000kWh zijn, terwijl dat van ons 2600kWh is, dus 35% lager.

Lynn Bayer is consultant in hernieuwbare energie en energiebeheer, en is ook KNX Partner.

Social Share:

  • Highlights