24.08.2017   Grote vraag naar KNX-trainingen voor verwarming, ventilatie en koeling


KNX IoT als universeel communicatieplatform voor energiemanagement in gebouwen

Brussel, 24 augustus 2017 - KNX, de wereldwijde standaard voor intelligente gebouwentechniek breidt zijn koppositie op het gebied van verwarming, ventilatie en koeling (HVAC) verder uit. Inmiddels bieden al ruim 70 bekende producenten van HVAC waaronder Bosch, Buderus, Maico, Sauter, Siemens, Stiebel Eltron, Vaillant, Viessmann en Wolf allerlei KNX-gecertificeerde producten voor HVAC aan. "Wanneer het gaat om de veilige en intelligente implementatie van verwarmings-, ventilatie- en koelsystemen, is KNX IoT het universele communicatieplatform voor integraal kostenbesparend energiemanagement in gebouwen", concludeert Franz Kammerl, voorzitter van de KNX Association naar aanleiding van de grote vraag naar KNX-trainingen op het gebied van HVAC.

De HVAC-branche zet in op KNX: Voor veel installateurs, technici en smart home-specialisten is de wereldwijd toonaangevende standaard dan ook de eerste keuze bij de implementatie van moderne HVAC-oplossingen. Met behulp van KNX IoT kunnen ongeacht het merk namelijk allerlei toepassingsscenario's voor het verwarmen, ventileren en koelen van gebouwen visueel gepresenteerd worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de temperatuurregeling per ruimte, vloer- en radiatorverwarming, koeling via plafonds, de implementatie van fan coil-instellingen, snelle productie van warm water, de aansturing van zonwering, de aansturing van luchtbehandeling maar ook -variabele volumestroomregeling. "Met KNX worden HVAC-toepassingen integraal geïntegreerd in de geautomatiseerde ruimte- en gebouwtechniek". Omdat KNX eenvoudig en snel geïntegreerd kan worden in nieuwe en bestaande smart building en home-systemen en de perfecte koppeling van de meest uiteenlopende systemen ongeacht productcategorie mogelijk maakt, is het de perfecte applicatie voor het perfectioneren van het energiemanagement in gebouwen", aldus Franz Kammerl.

KNX IoT fungeert als interface tussen alle systemen voor energieopwekking en -distributie, ventilatie- en airconditioningsystemen en zorgt ervoor dat alle HVAC-applicaties dusdanig samenwerken dat uit onderzoeken is gebleken dat er tot 60 procent op energiekosten bespaard kan worden. Het doet er daarbij overigens niet toe uit welke bronnen de energie afkomstig is: olie, gas, warmtepompen, zonne-panelen of zonnecellen. Dankzij de visuele functie van het KNX-systeem kan de gebruiker alle belangrijke HVAC-gegevens voortdurend volgen. De belangrijkste gegevens kunnen via de smartphone, tablet etc. real-time gevolgd worden en dat geldt ook voor het stroomverbruik, bedrijfsmodus en parameters van de ruimten. Ook storingsmeldingen worden direct doorgegeven. Bovendien kunnen alle gegevens lokaal of modern en veilig in een cloud worden opgeslagen.

De vraag naar KNX van vakkrachten in de HVAC-branche is dusdanig gegroeid dat er vanaf september voor het eerst speciale trainingen voor aangeboden worden. Een en ander begint met het nieuwe tweedaagse seminar "Heating-Cooling-Ventilation with KNX" voor systemintegrators, dat op 13 en 14 september 2017 plaatsvindt bij de BFE in Oldenburg (D). Ter aanvulling heeft de KNX Association voor geïnteresseerden bovendien drie nieuwe brochures gepubliceerd ("Heating, Cooling, Ventilation with KNX - Solutions and Products", "Heating, Cooling, Ventilation with KNX - Use Cases" en "Heating, Cooling, Ventilation with KNX - Training Offer"), die gratis opgevraagd kunnen worden via: https://hvac.knx.org.

Social share