28.11.2019   Stadhuis van Christchurch

Town Hall Banner


Bij de restauratie van deze topconcertzaal werd technologie van KNX gebruikt, waardoor een controle van wereldklasse tot ver in de toekomst mogelijk is

Het in 1972 geopende gebouw van het stadhuis van Christchurch maakt integraal deel uit van de identiteit van Christchurch. Het is een uniek stuk architectuur in een idyllische omgeving aan de rivier de Avon. Het vertegenwoordigt een van de toplocaties van Nieuw-Zeeland.

Het gebouw werd ernstig beschadigd bij de aardbeving van 2011 met een kracht van 6.3. Deze natuurkracht richtte in de hele stad grote schade aan en heeft heel wat mensenlevens gekost. De funderingen van het stadhuis moesten grondig worden gerepareerd na de aardbeving, omdat de grond eronder losser was geworden en zijdelings verspreid raakte.

Na heel wat jaren discussie over het al dan niet opknappen of heropbouwen, besloot de stad in 2015 om een drie en een half jaar durend restauratieproject met een budget van 167 miljoen NZD goed te keuren. Het gebouw werd seismisch versterkt (100 procent meer dan de nieuwbouwstandaard), kreeg nieuwe speciale faciliteiten voor het Christchurch Symphony Orchestra, net als upgrades die ervoor zorgden dat het werd omgevormd tot een moderne faciliteit van wereldklasse die nog heel wat jaren meekan. Het stadhuis van Christchurch ging in februari 2019 voor het eerst in acht jaar opnieuw open voor het publiek.

De opdracht Tijdens de renovatie bleek Aotea Electrical enorm belangrijk bij het ontwerp van een modern gebouwbeheersysteem voor het stadhuis dat de tand des tijds zou doorstaan. Het moest bovendien voldoen aan zowel Australische als Nieuw-Zeelandse normen, en de diensten van het gebouw moderniseren. Dit omvatte onder meer de sturing van alle verlichting en jaloezieën en de integratie van A/V-apparatuur en een gebouwbeheersysteem.

De oplossing Christchurch koos voor technologie van KNX omdat ze zo veelzijdig, toekomstgericht en gemakkelijk te integreren is. De uiteindelijke oplossing van KNX regelt alle verlichting, samen met het gebouwbeheersysteem. Deze volledig geïntegreerde en gemoderniseerde technologie verbetert elke ruimte verder met automatische jaloezieën en implementatie van projectoren, schermen en geluidssystemen.

Gebruikte producten en technologieën Het KNX systeem stuurt of werkt samen met de volgende elementen:

• Communicatie voor de belangrijkste mengtafels voor verlichting. • DALI (Digital Addressable Lighting Interface) verlichting, zodat er een minimale 'snap off' is voor de prestatiezones. • Draadloze motorgestuurde jaloezieën, geleverd door Somfy. • DMX verlichting voor de waterfontein. • Beveiligings- en brandalarmen. • Het Crestron systeem in het gebouw dat de audiovisuele aspecten in elke ruimte regelt.

Ongeveer 300 KNX apparaten, van verschillende fabrikanten, bedienen ook meer dan 2000 historische verlichtingsarmaturen.

Installatie Omdat het om een retrofit ging, was het zeker een moeilijk en tijdrovend project. Veel circuits moesten correct en controleerbaar zijn. Maar het harde werk loonde wel. Aotea Electrical was enorm blij met een nationale prijs op de KNX NZ Conferentie van 2019, als winnaar in de commerciële categorie.

De voordelen van KNX Dankzij de vele fabrikanten die de KNX standaard ondersteunen, waren we in staat om de beste apparaten te kiezen voor elke specifieke taak. Dat zorgde ervoor dat de klant het beste resultaat kreeg: een systeem dat alles aankan en nog tientallen jaren meegaat.

Bovendien kon KNX duizenden meters stuurkabel naast de stroomkabels laten lopen, wat een enorm voordeel opleverde. Het maakte het herbedradingswerk een stuk eenvoudiger dan anders het geval zou zijn geweest. Dit resulteerde in besparingen voor zowel het kabelbeheer als de benodigde doorvoeren.

Project: Christchurch Town Hall Een project van: Aotea ElectricContact: e-mail

Social share