26.11.2019   Politiebureau maakt ten volle gebruik van de mogelijkheden van KNX.


Het project van het politiebureau VLAS in Kortrijk won de KNX Innovation Award 2019. Het maakt ten volle gebruik van de mogelijkheden van KNX.

Introductie Het nieuwe politiebureau ligt in Kortrijk, en is sinds vorig jaar de thuisbasis van de VLAS-politiezone. U vindt er alle operationele diensten van deze politiezone en het gebouw omvat kantoorruimte, verhoorkamers, een cellencomplex, een ruimte voor bewaking van het cameranetwerk en andere faciliteiten. Ingenieursbureau ISTEMA voerde de elektrotechnische studie uit en EEG Groep monteerde de installatie, waarbij Sumi de integratie van het JUNG KNX systeem voor zijn rekening nam.

De opdracht De opdracht was om het nieuwe politiebureau met een oppervlakte van 10.000 m² verdeeld over 3 verdiepingen, te voorzien van slimme bedieningselementen voor verlichting, klimaat, energiebewaking, visualisatie en specifieke functies zoals anti-agressiedrukknoppen. Er moest ook speciale aandacht worden besteed aan de effecten van zonlicht en buitenverlichting 's nachts.

De oplossing Voor de verlichting hield Sumi slim rekening met de specifieke behoeften en flexibiliteitseisen van de politiediensten, zoals de permanente bezetting van het gebouw en het aantal aanwezigen afhankelijk van externe omstandigheden. Sumi paste ook daglichtsturing toe op de ledverlichting ter hoogte van de ramen, terwijl de andere ledverlichting boven een bepaalde drempelwaarde voor daglicht automatisch in- en uitschakelt.

Om de overlast door de zon in bepaalde ruimtes te beperken, installeerde Sumi een gemotoriseerde zonnewering die automatisch wordt geregeld via een KNX weerstation op basis van de zonnestraling en de windsnelheid. Het weerstation en een klok controleren samen de buitenverlichting. Om de lichtvervuiling voor de omgeving te beperken, wordt de buitenverlichting 's nachts gedimd.

Er zijn 373 aanwezigheidssensoren in het gebouw die verschillende functies aansturen. In de gemeenschappelijke ruimtes doet de aanwezigheidssensor het licht aan en uit. De melders schakelen de verlichting alleen automatisch uit bij langere afwezigheid.

In de verhoorkamers en cellencomplexen zijn ook aanwezigheidssensoren geplaatst om aan te geven dat de ruimtes bezet zijn. De anti-agressiedrukknoppen in deze ruimtes zijn aangesloten op KNX en geven met akoestische en visuele waarschuwingen aan in welke verhoorkamer hulp nodig is.

Voor de klimaatregeling geven de geïntegreerde thermostaten in de KNX drukknoppen de kamertemperatuur door aan het gebouwbeheersysteem. Het CO2-niveau in de ruimte, de relatieve luchtvochtigheid en de aanwezigheid van mensen worden op een vergelijkbare manier doorgegeven aan het gebouwbeheersysteem, dat op basis van deze data de kamertemperatuur regelt.

Gebruikte producten en technologieën Een JUNG KNX installatie fungeert als 'backbone' van het gebouw en is onder andere verantwoordelijk voor de aansturing van de verlichting via schakelactoren en DALI gateways. Dit gebeurt met behulp van 373 aanwezigheidssensoren in functie van een rationeel energiegebruik en optimaal comfort door het gebruik van daglichtsturing. Een klok en het JUNG KNX weerstation sturen de buitenverlichting aan. Het gebouw is ook uitgerust met 120 CO2-detectoren die zorgen voor een optimaal binnenklimaat waarbij de verwarming, koeling en ventilatie automatisch worden geregeld.

Visualisatiesoftware laat de gebruikers van het gebouw toe om de status van de verschillende KNX functies te bekijken. De alarmen zijn gecentraliseerd en de bedrijfsuren, zoals de tijdklokken voor buitenverlichting, kunnen worden aangepast.

De architecten van het project, Goedefroo + Goedefroo Architectenbureau, kozen voor de JUNG LS 990 schakelaars in alpinewit met accenten in Les Couleurs Le Corbusier.

De voordelen van KNX Dankzij KNX is het politiebureau Vlas getransformeerd tot een slim gebouw, zowel op het vlak van energie als functioneel gezien. Het energieverbruik en het comfort van het gebouw wordt voortdurend opgevolgd. Alle relevante KNX en gebouwbeheersysteemvariabelen gaan via het ByNubiaanse data-acquisitiesysteem naar de cloud en analyses kunnen worden gebruikt om te bepalen of er ruimte is voor meer energie-efficiëntie. De visualisatie van deze complete KNX installatie biedt een perfect overzicht van het energieverbruik en alle relevante parameters, wat resulteert in een ideaal gebouwbeheersysteem.

Project: Politiekantoor VLAS KortrijkEen project van: Sumi SmartContact: Davy Riemaeker

Social share