23. Apr 2018

Smart Building-projecten uit Europa, Azië en Noord-Amerika hebben de KNX Award gewonnen

Smart Building-projecten uit Europa, Azië en Noord-Amerika hebben de KNX Award gewonnen
Smart Building-projecten uit Europa, Azië en Noord-Amerika hebben de KNX Award gewonnen

Duidelijk teken van de KNX-community met betrekking tot klimaatbescherming

Op de grootste Light + Building-editie werd dit jaar onder toeziend oog van 2.000 gasten voor de 12e keer de KNX Award uitgereikt. Uit de vele inzendingen op het gebied van gebouwautomatisering selecteerde een vakkundige jury 38 KNX-projecten. Aan acht daarvan werd uiteindelijk de wereldwijd begeerde trofee uitgereikt, nadat deze eerst door bekende presentatoren werden gepresenteerd en tot winnaar werden uitgeroepen. Daarnaast stond de prijsuitreiking in het teken van klimaatbescherming: In aanwezigheid van "Plant-for-the-Planet"-oprichter Felix Finkbeiner werd beloofd dat de KNX-community 20.000 bomen zal planten.

Finkbeiner was tevens presentator en maakte, net als de andere bekende namen in de branche, van de mogelijkheid gebruik om de winnaars van de KNX Awards persoonlijk te feliciteren. Andere bekende presentatoren waren o.a. Hans-Georg Krabbe, Country Managing Director bij ABB Germany, Ron Zimmer, President en CEO van Continental Automated Buildings Association (CABA), Karl Heinz Bertram, Vice President van de German Association of Electrical Contractors (ZVEH), Michael Blackman, Managing Director voor Integrated System Events bij ISE en Ian Richardson, President van de KNX National Group Australia.

De KNX Award is de belangrijkste internationale prijs voor gebouwautomatisering. De prijs wordt al sinds 1994 door de KNX Association uitgereikt, om de wereldwijd meest baanbrekende smart building-projecten te belonen. "De KNX Award was nog nooit zo internationaal gericht als nu: De inzendingen kwamen van experts uit 62 landen. Dat is een nieuw record!", aldus Franz Kammerl, president van de KNX Association, die onder de indruk was van het grote interesse vanuit de branche en de verder toenemende internationale focus van de wedstrijd.

De projecten die de KNX Award 2018 hebben gewonnen komen uit de Verenigde Staten, Dubai, Noorwegen, Finland, Griekenland, Zwitserland en Duitsland. Naast omvangrijke installaties, zoals het grootste attractiepark in het Midden-Oosten, een gezondheidscentrum in Noorwegen, de nationale opera en nationale bibliotheek in Griekenland en het smart city-project in Finland behoren ook intelligente woonhuizen tot de winnende projecten. Daartoe behoren een gerenoveerde villa in Beverly Hills (Verenigde Staten), een energie-plus-huis in Volkach (Duitsland), KNX IoT-toepassingen in een smart home in Zwitserland alsmede een studie van een energie-efficiënt microgrid voor smart home.

De 12e editie van de KNX Awards werd gehouden op 20 maart in de Panorama-zaal van de Frankfurter Messe in het kader van de Light + Building, de wereldwijd toonaangevende beurs voor gebouwbeheer. Naast een beker en oorkonde ontvingen de winnaars van de KNX Award 2018 bovendien een geldprijs van 1.000 euro.

KNX AWARD 2018: DE WINNAARS

Categorie: International EuropeDe Noorse stad Tromsø heeft nu niet alleen de meest noordelijke universiteit en kathedraal, maar waarschijnlijk ook de tot nu toe meest noordelijke KNX-installatie. In het nieuw gebouwde Tromsø Helsehus, een gezondheidscentrum, besturen en regelen KNX-apparaten het complete gebouwbeheer. De installateur en systeemintegrator Instell AS uit Oslo heeft bij de totstandkoming gebruik gemaakt van het brede productaanbod van KNX. In het gebouw met drie verdiepingen en een oppervlak van 6.300 vierkante meter zijn dokterspraktijken, laboratoria en patiëntenkamers gevestigd en zorgt KNX voor de automatisering van verlichting, HVAC-systemen, rolluiken en jaloezieën, veiligheidsbewaking en het energiebeheer. Een bijzonderheid is de centrale regeling van patiëntoproepen, deur- en venstercontacten, bedsensoren en aanwezigheidsmelders in de patiëntenkamers.

Categorie: International AsiaKNX is al jarenlang een begrip in Dubai, niet in de laatste plaats door aldaar gevestigde fi rma Total Automation. Nu heeft de aanbieder van smart home import_contentamp; building met het project Dubai Parks import_contentamp; Resorts de KNX Award 2018 in de wacht gesleept. Daarbij gaat het om de installatie van het grootste attractiepark in het Midden-Oosten. Op een oppervlak van ca. 30 miljoen vierkante meter sturen en automatiseren meer dan 12.000 KNX-apparaten alle functies voor drie pretparken, 19 Bollywood-studio's, het theater Rajamahal en het Polynesische Lapida Hotel import_contentamp; Resort met 503 kamers en villa's. De organisatie van de omvangrijke topografi e en de integratie van verschillende protocollen maken een betrouwbare en energie-effi ciënte oplossing met centrale visualisatie mogelijk.

Categorie: International Africa, America import_contentamp; AustraliaIn het luxe Beverly Hills in het Amerikaanse Californië zijn de typische villa's groter, ruimer en stijlvoller en daarmee een uitdaging voor renovatie. De systeemintegrator Domvision, België en Californië, had bij de KNX-installatie van een bestaande villa bovendien te maken met KNX-sceptici. Daardoor was de samenvoeging van Amerikaanse producten in het KNX-systeem baanbrekend: Meer lichtcomfort, HVAC-automatisering, zwembadbeheer, alarminstallatie, videobewaking, poortaansturing, home entertainment en daarbij nog bedieningsconcepten met designknoppen, touchpanelen, visualisatie en tablets. Voor de overtuigende totaaloplossing ontwikkelde Domvision eigen apps op het Iridium-platform.

Categorie: SpecialHet door WebGate Consulting AG uit Zwitserland ingezonden project had eigenlijk alles wat kenmerkend is voor een slimme KNX-installatie: lichtbesturing, led-lichteffecten, HVAC-regeltechniek, bedieningsconcepten en visualisatie. KNX IoT zorgde echter voor nieuwe mogelijkheden voor bediening, bewaking en lifestyle: AWS communiceert via MQTT met KNX en maakt Alexa spraakbesturingen mogelijk. Machine learning herkent en signaleert onregelmatigheden in de gebouwfuncties. Cloud computing regelt complexe processen voor zonwering of ruimteklimaat. AW herkenning identifi ceert bezoekers. Met Microsoft HoloLens wordt ook toegevoegde realiteit werkelijkheid: In de virtuele wereld worden niet alleen ongekende waarnemingen mogelijk, maar ook virtuele bedienings- en controlefuncties van de gebouwautomatisering.

Categorie: PublicityDe KNX Award Publicity is een waardering voor het publieke effect van KNX-projecten. De smart city Kalasatama in Helsinki baart opzien. Op een braakliggend industrieterrein ontstaat een woonwijk voor 25.000 inwoners en 10.000 werkplekken. Tot de visie van Kalasatama behoren intelligente oplossingen voor gebouwbeheer, energie en verkeer. Deze moeten woonkwaliteit, energie-effi ciëntie en klimaatbescherming ondersteunen. Daarvoor heeft de stad Helsinki een smart city-concept ontwikkeld, dat ook voorziet in het creëren van interactieve ecosystemen door intelligente netwerken. Hiervoor kunnen de mogelijkheden van het "Internet of Things" worden gebruikt, wat met KNX IoT nu al realiteit is. De KNX Award Publicity 2018 gaat naar de stad Helsinki voor de omzetting van het smart city-concept.

Categorie: YoungDe Young Award is een waardering voor experimentele projecten van jongeren. In het kader van een stage hebben studenten van de TU München in het wintersemester van 2016/2017 met hun projectpartner iHaus AG een microgrid ontwikkeld. Deze moet in huishoudens zorgen voor een effi ciënt energiebeheer. Het stroomverbruik moet zo worden geregeld, dat daarbij eerst eigen opwekkers zoals zonne-energie worden gebruikt en daarna pas energie van het stroomnet. Voor fl exibiliteit met functies zoals smartmetering, visualisatie, stroomherkenning, lastbewaking, mobiele bediening e.d. wordt het KNX-gebouwbeheer van het smart home verbonden met de IoT-wereld. Het zo ontstane "iHouse Micro Grid" is precies wat nodig is in de toekomst, met name ook met het oog op elektromobiliteit.

Categorie: Energy EficiencyEen LEED platina-certificering is de hoogste klasse voor duurzame gebouwen. In het "Stavros Niarchos Foundation Cultural Center" in het Griekse Athene levert KNX hieraan een bijdrage met de effi ciënte besturing van 15.000 lampen. In het in 2017 geopende culturele centrum is een nationale opera en een nationale bibliotheek gevestigd. De architectuur van Renzo Piano is gericht op verlaagd energie- en watergebruik. In de verlichte hallen wordt zuinig omgegaan met kunstlicht door constantlicht-regelingen. De geautomatiseerde zonwering verlaagt de koelbelasting. Lichtscènes zijn bedoeld voor sfeer en veiligheid. Bedienings- en controleconcepten met visualisatie ondersteunen een effi ciënt gebruik van het gebouw. Dit KNX-project was een succesvolle inzending van systeemintegrator Eibshop Greece.

Categorie: People's ChoiceBij de People's Choice Award beslist het publiek. Het winnende KNX-project van systeemintegrator Casaio GmbH bij Würzburg is indrukwekkend, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Als energie-plus-huis wordt er meer energie geproduceerd en opgeslagen, dan dat er wordt verbruikt. Daaraan leveren productieve zonne-energie-installaties, een zuinige warmtepompverwarming, compenserende buffers en intelligente koelconcepten een bijdrage. KNX, als ruggengraat van gebouwautomatisering, integreert de afzonderlijke systemen en beheert de energiestromen. KNX bestuurt naast de klassieke onderdelen zoals licht, verwarming en zonwering ook tuinbewatering, alarmsysteem, multiroom-installatie en toegangscontrole. Een facilityserver met visualisatie fungeert als centrale.

Social Share:

  • Highlights