03. Mar 2020

KNX IP Secure wordt nieuwe ISO-norm

KNX IP Secure wordt nieuwe ISO-norm
KNX IP Secure wordt nieuwe ISO-norm

KNX, de internationaal toonaangevende technische standaard in de slimme woning- en bouwsector, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn ontwikkeling. KNX IP Secure werd als 's werelds eerste verkoper- en applicatie-onafhankelijk beveiligingssysteem voor slimme woningen erkend als een internationale veiligheidsstandaard, de EN ISO 22510. De nieuwe ISO-norm werd eind november 2019 gepubliceerd en speciaal ontwikkeld voor toepassing op open datacommunicatie voor gebouwautomatisering en gebouwbeheer via KNXnet/IP. Gezien het groeiende bewustzijn voor de cyberbedreigingen waaraan slimme gebouwen blootgesteld worden en de daaruit voortvloeiende toename van beveiligingsvereisten voor gebouwautomatisering, benadrukt de nieuwste ISO-standaardisatie de rol van KNX als een wereldwijde technologieleider.

KNX: de hoogste prioriteit voor maximale beveiligingAl meer dan tien jaar is de technische standaard van KNX een voorloper op het gebied van wereldwijde en regionale standaardisatie voor gebouwautomatisering. Beveiliging is bij de ontwikkeling van KNX altijd de hoogste prioriteit geweest, zelfs in die mate dat experts de standaard nog steeds als zeer veilig beschouwden. "Met de voortdurende vooruitgang in intelligente netwerken van gebouwen en infrastructuren, inclusief trending onderwerpen als sectorkoppeling, smart grids, enz., is er een constant toenemend aantal datagestuurde gebruiksscenario's van KNX-projecten, die afhankelijk zijn van zeer gevoelige gegevens en een buitengewoon hoog beveiligingsniveau vereisen. Precies hier starten we met KNX Secure, waarin we onze toch al zeer veilige standaard uitbreiden met extra beveiligingsmechanismen om aan de hoogste IT-beveiligingseisen te voldoen," zegt Franz Kammerl, president van de KNX Association.

Dubbele bescherming: effectief aanvallen op slimme gebouwen voorkomen!KNX Secure werd al in 2015 gecreëerd en is gebaseerd op internationale beveiligingsalgoritmen die in overeenstemming met ISO 18033-3 gestandaardiseerd werden. Het maakt gebruik van erkende codering in overeenstemming met AES 128 CCM. KNX Secure bestaat in wezen uit twee mechanismen: KNX IP Secure beschermt de IP-communicatie tussen de KNX-installaties. Hiervoor breidt KNX IP Secure het IP-protocol zodanig uit dat alle overgedragen telegrammen en gegevens volledig gecodeerd worden. Tegelijkertijd beschermt KNX Data Secure de gebruikersgegevens, inclusief de gegevens die met de verschillende terminals uitgewisseld worden, op doeltreffende wijze tegen onbevoegde toegang en manipulatie door middel van codering en authenticatie. Beide mechanismen kunnen gecombineerd en parallel gebruikt worden voor maximale beveiliging in slimme gebouwen.

Social Share:

  • Highlights