Na vier lange jaren is Light + Building eindelijk terug van weggeweest. De wereldwijd toonaangevende vakbeurs voor woning- en gebouwautomatisering opent van 2 tot en met 6 oktober opnieuw de deuren in Frankfurt, Duitsland. Ook KNX Association zal weer aanwezig zijn op de beurs, met standen op 2 toplocaties.

In de nieuw gebouwde Hal 12 van Messe Frankfurt stellen we de laatste ontwikkelingen in de KNX-technologie voor, met hoofdfocus op de nieuwe KNX IoTech, KNX Secure en Energiemanagement met KNX. 22 KNX-fabrikanten stelden er hun nieuwste KNX-producten en -oplossingen voor Hall 12.0 B91.


U kunt onze stand op Light + Building nog steeds bezoeken!

Met een nieuwe look, een nieuwe locatie en een nieuw design was de KNX stand in Hal 12.0 indrukwekkend. Het bood plaats aan tentoonstellingspanelen van meer dan 20 leden, evenals een presentatiepodium, een receptie, drie verschillende secties voor de hoofdthema’s energiebeheer, IoT (Internet of Things) en Veiligheid, en ruimtes voor de KNX kampioenschappen, ETS, netwerken en meer.

Wij bedanken onze duizenden bezoekers die tijdens de beurs zijn langsgekomen. Heeft u de kans gemist om ons te bezoeken? Geen nood, dankzij de SIM-ON digital twin oplossing van KNX Member SIMLAB kan u nog steeds een digitale rondleiding nemen op onze stand en meer informatie ontdekken over onze belangrijkste onderwerpen en producten van onze exposerende KNX Members.


Focus op IoT, Energy Management en Security

Een van de meest actuele problemen van onze tijd is de klimaatverandering. Aangezien gebouwen goed zijn voor ongeveer 40% van het energieverbruik, hebben wij het geluk betrokken te zijn bij krachtige technologie die kan helpen om dit te verminderen. Door de uitbreiding naar het IoT reiken KNX-systemen nog verder, maar nu we steeds afhankelijker worden van automatisering is het essentieel dat deze robuust en veilig is. En zo komen we bij de drie belangrijkste aandachtsgebieden voor KNX Association, namelijk energiebeheer, IoT en veiligheid.


KNX IoTech

Dankzij het KNXnet/IP protocol kan KNX IP netwerken gebruiken om te communiceren tussen apparaten onderling en tussen servers en klanten. De uitbreiding naar de IoT-wereld met KNX IoT verhoogt echter de interoperabiliteit op IP-niveau en maakt van KNX het grootste ecosysteem in de markt voor gebouwenbeheer. 

Door het toevoegen van nieuwe fysieke lagen waar de markt om vraagt, en door softwareontwikkelings-vriendelijk te worden, is KNX IoT toegankelijker en aantrekkelijker geworden voor IT-bedrijven en software-ontwikkelaars.

KNX Association heeft de beschikbaarheid aangekondigd van een open-source stack, ontwikkeld door Cascoda, voor KNX apparaten die communiceren op IPv6 netwerken, en een overeenkomstige ETS app voor het configureren van virtuele KNX IoT Point API producten. 

Ontwikkelaars kunnen nu de open-source stack gebruiken, die gratis beschikbaar is op GitLab.


Energy Management met KNX

Om te begrijpen hoe krachtig en allesomvattend KNX is, toonde het paneel rond energiebeheer op de KNX stand een enorme diversiteit aan toepassingen die KNX aankan, waaronder multimedia, audio, intercom, toegangscontrole, camera’s, alarmsystemen, brandbeveiliging, verlichting, zonwering, foutdetectie, spraaksturing, HVAC, koppeling met andere systemen zoals IR en natuurlijk energiebeheer met aansluiting op laadstations, omvormers, opslagapparaten en meters.

Voor het meten zijn er apparaten voor directe of indirecte aansluiting. Er zijn ook oplossingen voor omvormers die de productie kunnen controleren. 

Je kunt metingen gebruiken om te weten te komen wat je algemene verbruik is, maar je kunt ook een submeter in een bepaalde zone hebben, of je kunt op het niveau van een circuit controleren. Uiteraard moeten deze systemen worden aangesloten op centrale intelligentie met logica.


KNX Secure

KNX Secure is ontworpen om aanvallen op de digitale infrastructuur van gebouwen te voorkomen en er zijn momenteel meer dan 400 KNX Secure apparaten die gecertificeerd zijn qua conformiteit met AES128 authenticatie- en coderingsmechanismen. Bovendien ontving KNX Secure dit jaar de ‘Information security tested Smart Home and Building’ certificering van de VDE, wat bevestigt dat de protocollen van de beveiligingsstandaard correct worden toegepast.

Binnen een KNX installatie heeft KNX Data Secure betrekking op telegrammen die tussen KNX apparaten worden verzonden over elk type lijn, zoals getwiste paren, radiofrequentie of stroomleiding. Voor systemen die via een lokaal netwerk met KNXnet/IP zijn verbonden, voegt KNX IP Secure een extra beveiligingslaag toe. Indien u met uw installatie via het internet wenst te communiceren met KNXnet/IP, moet u een VPN-verbinding blijven gebruiken, ondanks het feit dat u zich bijvoorbeeld met een KNXnet/IP Secure tunnelinterface ook met een wachtwoord kunt authentificeren.


KNX Member-producten en oplossingen van KNX Professionals

De KNX stand ontving meer dan 20 Members, elk met hun eigen panel om hun nieuwste KNX Producten en innovaties te tonen. U kan nog steeds elk paneel ontdekken, met informatie over alle nieuwe producten van onze KNX Manufcaturers via de digital twin van onze stand.

In hal 11.1, stand C92, onze tweede stand, toonden KNX Professionals praktische implementaties van KNX Secure. Een overzicht hiervan vindt u in onze KNX Secure Solutions Flyer.


Bedankt voor uw bezoek en tot in 2024!

KNX Staff at Light + Building 2022