25.02.2021   VTM-programma ‘Blijven Slapen!’ geregisseerd in een KNX-woning

VTM-programma ‘Blijven Slapen!’ geregisseerd in een KNX-woning


Het nieuwe tv-programma ‘Blijven Slapen!', dat VTM2 sinds deze maand uitzendt, wordt opgenomen in een KNX-woning die van alle luxe is voorzien. In het programma kunnen Vlaamse singles minstens 24 uur met hun potentiële partner samenleven. Bovendien kan de kijker meebeleven of de liefde meer kans maakt als die singles ruim de tijd krijgen om elkaar écht te leren kennen. Aan de omgeving kan het niet liggen, de kandidaten komen in een woning die onder meer met hulp van een KNX-systeem van alle gemakken is voorzien.

Op het prachtige domein, gelegen in de regio Antwerpen, staan enkele gebouwen. Zowel in het poolhouse als in de woning verblijven twee singles. Zoals te zien is, maken de duo's dankbaar gebruik van de andere aanwezige infrastructuur zoals het tennisveld en het binnen- en buitenzwembad, zonder dat de stellen met elkaar in contact komen. Het programmaformat is zodanig dat de singles minstens één dag en één nacht in het huis blijven slapen en daarna beslissen of ze de volgende dag nog één dag blijven. Dit kunnen ze verlengen tot maximaal vier dagen. Beslist één van de twee om de luxe te verlaten, dan moet de tweede persoon eveneens naar huis en komt er een nieuw duo in de plaats. De gebouwen op dit domein werden in 2017 door KNX Professional Domotechnology met een zeer luxueuze en uitgebreide KNX-installatie uitgerust. Op dit domein zijn in totaal een kleine 500 KNX-componenten geïnstalleerd van meer dan 20 verschillende fabrikanten.

Aanpassingen voor de regisseur "Het feit dat een KNX-installatie in deze woningen aanwezig is, was niet direct de aanleiding om vanuit deze huizen het programma te maken. Maar nu het systeem toch aanwezig is, zijn de producers daar erg blij mee", zegt Michaël Corbeel, system integrator bij Domotechnology. "Bij de voorbereidingen van het programma liep men wel tegen wat uitdagingen aan waardoor wij aanvullingen en enkele aanpassingen moesten doen aan de installatie. Zo zijn er, om nog meer sfeer voor de bewoners te creëren, extra DMX-lampen geïnstalleerd waarvan men de kleur kan regelen. Dit gebeurt op wens van de regisseur, maar ook afhankelijk van de zon die al dan niet schijnt. We hebben deze DMX-lampen geïntegreerd in de KNX-installatie zodat de regisseur ze in de verschillende sferen kan meesturen."

iPad visualisatie voor producers "Voor de producers hebben we een nieuwe iPad visualisatie gemaakt zodat zij deze sferen kunnen oproepen (zoals dag-scenario, nacht-scenario, gaan-slapen-scenario). Elk scenario stuurt dan de bestaande verlichting van de woning, de gordijnen en de toegevoegde DMX spots aan. Zo hoeft de productie niet elk lichtpunt apart te schakelen en te dimmen naar de correcte waarde. Tegelijk hebben we gezorgd dat de drukknoppen in de ruimtes waar de singles komen tijdelijk niet meer werken, zodat ze geen scenario's kunnen verstoren. Wel zal de kijker zien dat de statusledjes nog steeds werken. Indien er een standaard elektrische installatie aanwezig was geweest zou de productie dit niet zo eenvoudig kunnen regelen. In dat geval had men alle lichten continu moeten laten branden en veel meer moeten bijregelen met extra DMX-lampen, die ze dan extern moesten aansturen", vertelt Michaël Corbeel.

Nieuw en dedicated wifinetwerk "Voor de TV-sturing in de woningen hebben we gezorgd dat er in beide gebouwen een digicorder vast is geselecteerd. De kandidaten kunnen wel de afstandsbediening van de digicorders gebruiken om te zappen, maar zullen nooit elkaars digicorder kunnen gebruiken. Voor het gebruiksgemak is er in beide gebouwen een chromecast toegevoegd. Uiteraard hebben we, mede om privacy-redenen van de eigenaren van de woning, op het bestaande wifinetwerk en nieuwe wifi toegevoegd via een VLAN. Zo hebben productie en bewoners een apart en afgeschermd wifinetwerk. Kortom, er waren nog flink wat aanpassingen te maken, om alle wensen van de producers te vervullen. Maar doordat er een KNX-systeem in de woning aanwezig is, was dit allemaal redelijk snel en eenvoudig uit te voeren."

Meer informatie over het project is terug te vinden via https://projects.knx.org/nl/detail/PRJ000732

Social share